Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. július

Címoldal
A legfontosabb a lobbi
Községi hírek
DP–MK koalíció Adán
A képviselő-testület új összetétele
Együtt a kábítószer ellen
Rendhagyó történelemóra
Hídavatás
Új mobiltelefonos torony Adán
Működik a sátortábor
New Ada Dance
Egy kosár Szentiványi alma
Aratás
Cséplőgépekre emlékezünk
A szemek szerelmese
A sorstalanság állatparkja
Szép vers mára
Fiatalok írják
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Hódi Sándor 100 interjú tükrében
A keresztény közösség
Gólya, gólya, gilice...
Zöld levél
Adai fiúk a Fradi stadionjában
Sport
Címeres nemeslevelek - III
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Nyelvi figyelő
Szarvas Gábor Nap 2008.

    Az utóbbi időben nemcsak szülőhelyén, Adán van kultusza Szarvas Gábornak, hanem Budapesten is, ahol nyelvészként működött. 2000-ben alakult meg a Szarvas Gábor Asztaltársaság Fábián Pál, Grétsy László és Balázs Géza közreműködésével azoknak az ún. "nyelvjavító tanácskozásoknak" a felújításaként, amelyeket 1875-től maga Szarvas Gábor kezdeményezett, és amelyen az Akadémia épületében minden hónap utolsó szombat estéjén nyelvészek, tanárok, írók, szerkesztők vettek részt. Az Asztaltársaság a Magyar Tudományos Akadémia egyik szervezete, kéthavonta tart kisebb összejövetelt, évente egyszer pedig nagyobbat, Szarvas Gábor Nap néven.
    Az Inter Kultúra-, Nyelv- és Médiakutató Központ Kht., a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda, a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, a PRAE.HU, a Szarvas Gábor Asztaltársaság, a Magyar Tudományos Akadémia és a Tinta Könyvkiadó szervezésében 2008. június 19-én, csütörtökön Szarvas Gábor Napot tartottak Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián. A rendezvény kerettémája: A szó az élet tükre. Jelentés a magyar nyelvről 2008. Ezen kettős szerepben vettem részt: előadóként és szónokként.
    Az idei Szarvas Gábor Nap különösen nagyra sikeredett, úgyhogy a 20-25 főt befogadó Képes teremből a résztvevőknek át kellett telepedniük egy jóval nagyobb, mintegy 120 főt befogadó terembe. A 15,30-kor kezdődő rendezvényt Pallavicini Zita őrgrófnő,  a rendezvény fővédnöke nyitotta meg, majd Balázs Géza egyetemi tanár, az ELTE Mai Magyar Nyelvi Tanszékének vezetője köszöntötte az egybegyűlteket. Ezután két tudományos előadás hangzott el: Molnár Csikós László: A mai magyar nyelvhasználat, Nagy Levente: Az év szavai. A Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport és a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda nyelvi felhívása. A továbbiakban új könyvek bemutatása következett.  Az Európai nyelvművelés c. kiadványt (szerk. Balázs Géza – Dede Éva, Inter–PRAE.HU, Budapest, 2008.) Nyomárkay István professor emeritus, akadémikus mutatta be. Pál Dániel Levente Új időknek új szövegei címmel a  PRAE.HU folyóiratnak az új műfordítói-stílusújító magyar nyelvért való kiállásáról beszélt. Burget Lajos Retró szótárát (Korfestő szavak a második világháborútól a rendszerváltásig. Tinta Könyvkiadó, Budapest, 2008.) Kiss Gábor és Mandl Orsolya mutatta be. Ezután Parapatics Andrea ismertette saját Szlengszótárát (Tinta Könyvkiadó, Budapest, 2008.). Végezetül az egri Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolához kapcsolódó kiadványokat (Szemiotika és tipológia, szerk.: Balázs Géza – H. Varga Gyula, Magyar Szemiotikai Társaság – Líceum Kiadó 2007., Két évtized a helyesírásért, szerk. Bozsik Gabriella, Líceum Kiadó, Eger, 2007., Az agressziókutatásról interdiszciplináris keretben, szerk. Zimányi Árpád, Líceum Kiadó, Eger, 2008.) Zimányi Árpád mutatta be.   
    18 órakor került sor Szarvas Gábor mellszobrának megkoszorúzására az Akadémia épülete előtt. Beszédet Molnár Csikós László, az Újvidéki Egyetem tanára mondott.
    A budapesti Szarvas Gábor Nap az adai Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok rokonrendezvénye. Jellege kissé eltér a miénkétől, tevékenységi formái közt időszerű nyelvi kérdések megbeszélése, könyvbemutató és könyvajándékozás, konferencia-beszámolók, eszmecsere, kötetlen társasági élet, baráti beszélgetések szerepelnek.

Dr. Molnár Csikós László

jul 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Novi sastav Skupština opštine
Vesti
Vesti iz policije
Molski dobošar
Šarena strana
Impresum


Design by VA