Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. július

Címoldal
A legfontosabb a lobbi
Községi hírek
DP–MK koalíció Adán
A képviselő-testület új összetétele
Együtt a kábítószer ellen
Rendhagyó történelemóra
Hídavatás
Új mobiltelefonos torony Adán
Működik a sátortábor
New Ada Dance
Egy kosár Szentiványi alma
Aratás
Cséplőgépekre emlékezünk
A szemek szerelmese
A sorstalanság állatparkja
Szép vers mára
Fiatalok írják
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Hódi Sándor 100 interjú tükrében
A keresztény közösség
Gólya, gólya, gilice...
Zöld levél
Adai fiúk a Fradi stadionjában
Sport
Címeres nemeslevelek - III
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Ami a monográfiákból kimaradt

    Neve elhallgatását kérő hölgyolvasónk adta az alanti levelet, hogy jelentessük meg a Körkép helytörténeti rovatában. Egy ideig töprengtünk rajta, nyilvánosságra hozzuk-e, de aztán arra gondoltunk, hogy ahogy olvassuk mi, úgy olvashatja más is, és akár pozitív, akár negatív tanulságul is szolgálhat mindenkinek!
    Emellett felvillant valamit abból a csavaros, vagy számító észjárásból is, ami népünket mindvégig jellemezte, és amiben irodalmi és népköltészeti hagyományaink olyan gazdagok, – itt Moholon, sőt Adán is!

Mohol, 1926.VIII.31.

Kedves Józsi* barátom!

Azt hiszem zavarba hoz e nem várt jelenség, hogy levélben kereslek fel Beogradban!
Hogy nyomban megnyugtassalak szándékom jóhiszeműségéről, kijelentem, hogy mindössze egy kéréssel fordulok hozzád, egy kéréssel, melyet, ha módodban is áll megtenni, el is utasíthatsz!
Talán hallottad is legutóbbi itthonlétedkor a Boros Julis esetét? Most engem bepörölt gyerektartásért!

Védekeznem kell (amennyiben részben jogos is a védekezésem), s legkönnyebben úgy szabadulhatok a hosszabb föllebbezéses pörösködéstől, ha bizonyítékot szerzek arra nézve, hogy Boros Julist mások is meglőtték, s tehát csak egy közönséges „kurva”.
Mivel, hogy magam is láttalak a Julissal egy párszor, sőt minthogy egyenesen azt is beszélték, hogy Barta József a gyerek apja, elhatároztam, hogy megkérjelek, légy szíves, ha teheted – engem is kisegítve a bajból, s magadnak is megtorlást szerezve a meggyanúsításért, tanúskodj amellett, hogy te is meglőtted a Julist.

Úgy hiszem, bár nagyjában ismered is az ilyen ügyeket, s a félelem nem fog eltántorítani attól, hogy rajtam segíts, mert rád nézve semmi néven nem nevezendő következmény nem hárulhat. – Ha bebizonyul az, hogy nem egy, hanem többen is meglőtték, akkor még a kisasszonyt piszkolja le a bíróság.

Nagyon kérlek kedves Józsikám, nem mint harmadosunk fiát, hanem mint legény társamat, légy szíves, ha csak valamikor is meglőtted a Julist, légy segítségemre a szabadkai Járás Bíróság előtti eskü alatti bizonyítékoddal!
Hisz te is juthatsz még bajba, ha nem ilyenbe, másba, sok kellemetlenség fordul elő az életben, s ilyenkor jó a segítség, és talán még segítségedre leszek én is, talán még visszaszolgálhatom!
Ha esetleg nem akarod itthon, hogy tudják, hát legfeljebb egyenesen Szabadkára jössz, meglesz a napidíjad is! A bírósági időre kapsz szabadságot!

Most pedig még egyszer kérlek a legény becsületre, azt hiszem nem lehet okod, úgy hiszem soha nem tettem ellened semmi rosszat, nem lehet okod a neheztelésre. Mégegyszer kérlek, mielőbb értesíts, hajlandó vagy-e segíteni egy legény társadon, egy közönséges lánnyal, egy kurvával szemben, aki a te neved is a pletykába dobta már.

Légy szíves, mielőbb írj, a tárgyalás szeptember 24-ére van kitűzve, de valószínűleg csak október elején lesz a személyes tárgyalás, de azért mihelyt megkapod, írj, hogy intézkedhessek. Vannak már, illetve lesznek többen is.

A mellékelt 10 dináros a levél költségre!
Válaszod mielőbb várva üdvözöl Ricsi

Ne gondold, hogy vallomásod
terhelő lesz a becsületre, hisz
ha már rajtam keres gyermektartást,
akkor máson nem keresheti már!

Ispánovits Richárd, student
Mol, (Bačka)


*A neveket megváltoztattuk

jul 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Novi sastav Skupština opštine
Vesti
Vesti iz policije
Molski dobošar
Šarena strana
Impresum


Design by VA