Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. július

Címoldal
A legfontosabb a lobbi
Községi hírek
DP–MK koalíció Adán
A képviselő-testület új összetétele
Együtt a kábítószer ellen
Rendhagyó történelemóra
Hídavatás
Új mobiltelefonos torony Adán
Működik a sátortábor
New Ada Dance
Egy kosár Szentiványi alma
Aratás
Cséplőgépekre emlékezünk
A szemek szerelmese
A sorstalanság állatparkja
Szép vers mára
Fiatalok írják
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Hódi Sándor 100 interjú tükrében
A keresztény közösség
Gólya, gólya, gilice...
Zöld levél
Adai fiúk a Fradi stadionjában
Sport
Címeres nemeslevelek - III
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

HÍREK

A MIRK EREDMÉNYEI

    Az adai I. Helyi Közösség nőaktívája és az ADART Képzőművészeti Csoport tagjai részt vettek a július harmadik hetében Muzslyán tartott 38. Nemzetközi Kézimunka és Gyűjtemény Kiállításon és a 29 kézimunka kiállítónk 21 első, 10 második és 3 harmadik helyezést szerzett, valamint 4 részvételi diplomát nyert. Volt olyan kiállító, aki több kategóriában egymaga több első helyezést ért el.


Bánszky Katalin: Angyalok

    Az össz-pontszámuk 433 és a 120-130 csapat között a 19 helyen végeztek.
Az ADART 7 tagja 3 első, 3 második és 1 harmadik helyet, egy részvételi diplomát nyert és 80 pontot szerzett.
     Kiállításról részletesebb, képes beszámolót a következő számunkban közlünk.

A képek megtekinthetőek a http://adapress.spaces.live.com honlapon.
Király J.


Rendezvénysorozat Ada napja alkalmából

    Ada napját már jó néhány éve július 2-án ünnepeljük. Ha ez a nap hétköznapra esik, akkor az ünneplés eltolódik a legközelebbi hétvégére. Így volt ez az idén is, és mint tavaly, három napig tartott. A szervező bizottság ezúttal kitett magáért, bőséges kínálat volt művelődési eseményekből.
    Az ünneplés július 4-én kezdődött. A délelőtt folyamán a Tájházban kézműves foglalkozást tartottak, ahol bárki részt vehetett. A műsor itt másnap is folytatódott. Július 4-én nyílt meg az ADART amatőr képzőművészeti csoport kiállítása, természetesen kisebb alkalmi ünnepi műsorral egybekötve, melyen a Cseh Károly Á. I. tanulói, a zeneiskola növendékei, Jepurski Csernus Krisztina léptek fel. Az ünnepi köszöntőt és a kiállítás megnyitóját Barna Kolozsi Valéria, a Szarvas Gábor könyvtár igazgatónője végezte el. A kiállításra, melyen festményeket, grafikákat, kollázst, fotókat láthattunk, a következő alkotók hozták el munkáikat: Bíró Albert Erzsébet, Marija Bajus, Boja Ágnes, Vera Dragin, Hajagos Veronika, Király János (fotók), Horváth Lívia, Kocsis Valéria, Papp Katalin, Péter Károly, Dušan Riđički, Rohacsek Attila.
    Ugyancsak 4-én este a nyári színpadon egy szórakoztató rendezvénysorozat kezdődött. Először egy nagyszerű folklórműsort láthatott a közönség a moholi Csobolyó, az adai Aranykapu és a Vadvirág előadásában, majd a továbbiakban a New Ada Dance táncklub mutatta be színpompás műsorát. Fellépett még a Brass Dance Band fúvószenekar Könyves Csilla karnagy vezetésével. A későbbi órkban került sor, némi várakozás után, a nálunk már népszerű és ismert Balkan express együttes fellépésére. A zenekar és a két kitűnő énekesnő ezúttal is nagy sikert aratott a nézők között.

Bálizs Géza


II. Táncfesztivál, Ada, július 5.

    Az Ada napi táncfesztivált már hagyományosnak mondhatjuk, amit az emberek már el is várnak – nyilatkozta Orovec Béla. Az utóbbi években sikerült egy olyan tánckultúrát kiépíteni, hogy ma már nem véletlenszerűen megy el valaki egy ilyen rendvényre, hanem teli elvárásokkal, igénnyel a színvonal és a szórakozás szempontjából egyaránt. Ami a mostani fesztivált illeti, igyekeztünk érdekessé, szórakoztatóvá, színessé tenni. Ezért olyan nagyságokat is meghívtunk, mint a columbiai Fernando Ortega salsa táncost. Félelmetes mozgáskultúrával rendelkezik, igazi fanatikus táncos. Külön fénypontja volt a fesztiválnak a versenytáncok, melyeket a miskolci és a szegedi barátaink mutattak be hatalmas sikerrel és látványossággal. A sikerüket talán annak köszönhetik, hogy Adán nincs hagyománya a versenytáncnak, így még mélyebb benyomást tett a közönségre. Barátaink azt is bebizonyítot­ták, hogy a tánc nincs korhatárhoz kötve, 5-től 55 éves ko­rig bárki táncolhat, még versenyszerűen is. A miskolciakon és a szegedieken kívül még színpompásabbá tette a fesztivált a dunaföldvári és a szegedi mazsorettek fellépése, de ne feledkezzünk meg a mi táncosainkról sem, akik semmiben sem maradtak le az idősebb és tapasztaltabb kollégáiktól. Még a szakember szemével nézve is a II Táncfesztivál szervezésben, látványosságban, tarkaságában felejthetetlen produkció volt, amit a zsúfolásig megtelt sportcsarnok közönsége vastapssal jutalmazott.

V.J.


7. MOTOROS TALÁLKOZÓ
Ada, 2008.VII.20.


ÉRTESÍTÉS A HORGÁSZOKNAK

    Az adai Tisza SHE a VIII. Ember, Folyó, Hal Fesztivál keretében

HALÁSZLÉFŐZŐ VERSENYT

szervez 2008. augusztus 9-én 16 óra kezdettel az adai strandon
    Az 1300 dináros benevezési díj magában foglal 2 kg tisztított pontyot, 1 kg tisztított fehér halat, tüzelőt, kötényt a szakácsoknak.
    A díjalap: serleg az első három helyezett csapatnak és ajándék a szponzoroktól. A csapatokat 2008. augusztus 2-ig lehet benevezni: Báló Erzsébetnél, Ada, Rade Končar u. 55., tel. 064/2555-216, 18-tól 19 óráig, Snajder Lajosnál, Ada, Studenicai u. 1/a, tel. 064/3379-712, 18-tól 19 óráig, Sóti Jánosnál az adai Sidro kikötőben. A verseny látogatói 120 dinárért halászlevet vagy pedig 150 dinárért babgulyást vásárolhatnak elővételben a fent megnevezett személyeknél. A verseny alatt a vendégeket a Venus táncklub mazsorettjei szórakoztatják.


BARÁTI TALÁLKOZÓ AZ ADAI REKREÁCIÓS KÖZPONTBAN

    Az adai I. Helyi Közösség nőaktívája az idén is megszervezi a baráti találkozóját a fürdőben. A hagyományos találkozóra augusztus 3-án várják a csoportokat. Nagy-nagy szeretettel várják eddigi barátaikat, de szívesen látnak mindenkit, aki el szeretne jönni erre az összejövetelre.
    A belépőjegy ára egységes (gyermekeknek és felnőtteknek) – 90 dinár. Aki megéhezik, a medence területén működő étteremben vagy sütödékben vásárolhat ebédet.
    A szervezők programokat is rendeznek gyermekek és felnőttek részére. Lesz kötélhúzó verseny, görögdinnye-evés, szépségverseny és dalverseny is.
    Az egész napos talpalávalót a moholi Dutty zenekar biztosítja. Gazdag tombolát is készítenek az aktíva tagjai. A vendégeket reggel 9-től várják és este 19 óráig mindenki kötetlenül szórakozhat.
    JŐJJÖN EL ÉS BIZONYOSODJON MEG VENDÉGSZERETETÜNKRŐL!

A szervezők, az adai I. Helyi Közösség nőaktívája

Sikeresen szerepeltek
az adai junior tűzoltók a szerbiai versenyen

    Az idén Bajina Bašta volt a színhelye július 3. és 6. között az önkéntes és a hivatásos tűzoltók II. fesztiváljának. Ez tulajdonképpen szerbiai színtű verseny, amelyen minden körzetből a legjobb csapatok vettek részt (amelyek a tavalyi körzeti versenyeken elsők lettek). Az adai Önkéntes Tűzoltó Testületből a junior „B” fiúcsapat vehetett részt e rangos versengésen, és július 5-én egy aránylag jó gyakorlattal, valamint egy közepesen sikerült staféta-futással  kiharcolták a nyolcadik helyezést. Ezt sikeresnek kell tekintenünk, mivel az adai községi csapatok közül több évre visszamenően senki nem jutott el az országos versenyre. A 11 tagú csapatot ifj. Kiss Tibor készítette fel a versenyre, de a gyakorlatokkor segédkezett neki Bukta Dániel ifjú tűzoltó is, valamint az elutazás és a részvétel szervezésében Vlasity Izolda és Vlasity Zoltán. Az említet négy személy kísérte el a csapatot Bajina Baštára.
    Gratulálunk az adai gyerekeknek a nyolcadik helyért, míg a támogatóknak külön köszönjük a segítséget.

Bálizs Géza

jul 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Novi sastav Skupština opštine
Vesti
Vesti iz policije
Molski dobošar
Šarena strana
Impresum


Design by VA