Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. február

Címoldal
Az érem két oldala
Szép vers mára
Községi hírek
2007 a nagyberuházások éve volt
Szennycsatornára költenének legtöbbet
A legjobb tíz között
Mi is az a mobbing?
A női vállalkozókért
Az adai nyugdíjasok ünnepe
Fut a kocsi
Mit üzennek az angyalok?
Akik mindig szeretetre és segítségre várnak
Tanulj, taníts!
Ha tél, akkor legyen tél!
Álom és valóság
A községi menedzser jelentéséből
Mi történt községünkben?
Bál, bál, maszkabál
Télűző farsangi felvonulás
Adaiak az írók poszterén
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Mozaikszemek a Csobolyóból
Zöld levél
Rendőrségi hírek
Hírek
Kérjük, segítsenek Nagypál Attilának!
Mit látott a fényképezőgép lencséje?
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Gyerekek farsangi felvonulása
Tarka oldal
Impresszum

HÍREK

Ada község új honlapja az interneten

    Új honlapunk megnyitásának az volt a célja, hogy a látogatóknak segítséget nyújtson a községünkről szóló információk megszerzéséhez, hogy tájékoztatást adjon az időszerű történésekről, és hogy látványos külalakú polgárkiszolgáló szerepet töltsön be.
    A honlapot különböző tartalmakkal gazdagítottuk, dokumentumokkal, képgalériákkal, rövidfilmekkel, és így teljesebb információt ad a község fejlesztéséről, és hasznára válhat a befektetőknek.
    Úgy gondoljuk, hogy hasznos lenne, ha a község honlapját link formájában minden egyes intézmény és gazdasági szubjektum beépítené a saját oldalára. Ugyanakkor felhívunk mindenkit, hogy esetleges tanácsukkal segítsék oldalunk minőségének javítását, és ha az önök honlapját nem tettük Ada község honlapjára, de van rá igény, kérjük jelentkezzenek!
    A honlap felelős személye: Világos Kornél, okleveles mérnök.

    Honlapunk: www.ada.org.yu
    e-mail: soada@ada.org.yu


Mit kell tudni az inkvizícióról?

A Keresztény Értelmiségi Kör (KÉK) előadásainak sorában, január 30-án az adai Egészségház előadói termében értékes, figyelemkeltő előadást hallottunk az inkvizícióról. Az előadó Morvai Matild adai hitoktató volt, és elmondása szerint erről a témáról szóló beszámolóját már több vajdasági községben is előadta.

    Az Adán hallottak alapján elmondhatjuk, hogy még azok is, akik olvasmányaik, vagy egyéb tanulmányaik révén valamit már tudtak is a középkort megrengető eseménysorozatról, sok újdonságot hallottak az előadáson, ami elsősorban magát az előadót dicséri. Mindehhez hozzátortozik még az az egyéni hang és közelítésmód is, amivel az előadó közel tudott férkőzni a hallgatóságához, és ezért külön elismerés illeti.


A Köztársaságielnök-választás eredményei Adán

    Az adai községben az elnökválasztás második körében a választási névjegyzékben szereplő 16 465 szavazópolgár közül 11 199-en (68,02 százalék) járultak az urnákhoz a 29 szavazóhelyen. Boris Tadić (DP) 9724 (86,84 százalék) szavazatot kapott, Tomislav Nikolić (SZRP) pedig 1414-et (12,63 sz.). A község területén a második körben majd 10 százalékkal volt magasabb a részvételi arány, mint az elsőben, akkor ugyanis a választópolgárok 59,19 százaléka szavazott.


Szavazás február 3-án, a második körben Adán, a Sava Kovačević utcai óvodában

(Magyar Szó)


Falusi turizmus & menedzsment

    Január és február folyamán Kishegyes Községfejlesztési Társulásának szervezésében figyelmet keltő tanfolyamot rendeztek Adán, az Adica melletti Sport-vendéglő ízléses termében, melynek során mintegy 40 hallgatót falusi turizmust és üzletfejlesztést célzó tevékenység beindítására oktattak. Pelt Ilona és Bojana Radulović előadók mintaszerű előadásai élénk érdeklődést keltettek. R. Bojana elmondta, hogy ez a tanfolyam Adán, Kishegyesen, Doroszlón és Satrincán egy európai uniós képzés keretében folyik, amit a Szegedi Tudományegyetem megfelelő részlege vezet, a kishegyesi Községfejlesztési Társulással karöltve.

    Az eredményeket a tanfolyam befejezése után is huzamos ideig kísérni fogják, hogy lássák, mennyire tudták felcsigázni a hallgatókat, hogy falusi turizmussal, érdekszervezetek, vagy akár civilszervezetek alakításával foglalkozzanak.

K. J.

Kamraabemutató Krúdy Gyula regényéből

A zentai Térzene Irodalmi Művészeti Társaság alkalmi társulata február 13-án az adai Szarvas Gábor Könyvtár olvasótermében, a Bálint (Valentin)-nap alkalmából figyelemre méltó felolvasó, kamaradarabot mutatott be Krúdy Gyula Az útitárs című kisregénye alapján. A szövegkönyv és a rendezés Vicei Károly, munkája, ő egyben a sorozatszerkesztő is. Rajta kívül a műsorban Pozsgai Zsófia, Verebesné Krnács Erika és Máriás Endre szerepelt. A többiek mellett, számunkra kellemes benyomást keltett a fiatal, adai Pozsgai Zsófia karakteres felolvasása, és csak reménykedhetünk, hogy még sokszor láthatjuk és hallgathatjuk a társaság többi tagjával együtt.


Pozsgai Zsófia                               Verebesné Krnács Erika

Kép, szöveg: Kiráky János


Olcsó nagyáruház nyílt Zentán

A horvát tulajdonú KTC üzletlánc Zenta Topolya felőli bejáratánál (a dohánygyár mellett) rekordidő alatt egy hatalmas bevásárlóközpontot nyitott, ahol élelmiszereket (zöldség, gyümölcs, pékipari terméket, fagyasztott húsételeket, tengeri halféléket, polipot), elektronikai, cikkeket, műszaki cikkeket, konyhagépeket, írószereket, mosószereket stb. árusítanak hozzáférhető áron. A nagyáruház rövid idő alatt a zentaiak és a környékbeliek kedvenc bevásárlóhelyévé vált, ahol az étteremben tengeri specialitások is szerepelnek, azaz olcsón még ebédelni is lehet. Az áruház előtt korszerű, új benzinkút az autósok rendelkezésére áll.


A zentai KTC nagyáruház

Kép, szöveg: Kiráky János


A második Itthoni Dal Fesztivál 2008.

    Aki bármely módon nyomon követte a tavalyi itthoni dalos eseményeket, birtokában van annak az élménynek, amit szervezőként csak remélhettünk: színes forgataga zenei stílusoknak, találkozása tehetséges és kreatív embereknek. Mindezek fényében biztosak vagyunk abban, hogy többféle benyomás érte a publikumot is, egy dologban azonban a jelek szerint mindenki egyetért: folytatásra érdemes ez a kezdeményezés.
    Mi, zalaegerszegi zenészek és zenét kedvelők, időközben hivatalossá vált formában, az Itthoni Dal Egyesület égisze alatt az idén is arra bíztatjuk muzsikus lelkű kollégáinkat határon innen és túl, hogy írjanak dalt saját településükről, az ottani életről, majd küldjék el nekünk, mi pedig ezen a weboldalon közkinccsé tesszük a műveket. A legjobb előadókat - a közönség és a szakmai zsűri döntése alapján - vendégül látjuk Zalaegerszegen, a II. Itthoni Dal Fesztiválon, a legeslegjobbak ezen kívül pedig értékes ajándékokkal térhetnek haza. Aki részt vett a tavalyi rendezvényen, tudhatja, hogy elsősorban nem is ez a lényeg, hanem a találkozás és a közös zenélés öröme, a régi ismeretségek felelevenítése és az újak felfedezése. Ez egy olyan rendezvény, ahol két idegen ember találkozása is legalább egy közös gondolat meglétét feltételezi, ez a közös szál pedig minden reményünk szerint talán elegendő ahhoz, hogy a magyarlakta települések kezet nyújtsanak egymásnak, és egyebek mellett ezen a fórumon közelebbről is megismerhessük a különféle kulturális jellegzetességeket. A pályázat, illetve a fesztivál kapcsán annyit ígérhetünk, hogy igyekszünk minél magasabb színvonalon kivitelezni elképzeléseinket.
    Kedves zenészek, költők, munkára fel! Írjatok szöveget, szerezzetek zenét, muzsikáljatok, énekeljetek, és te, mélyen tisztelt publikum, mondj véleményt, szavazz, aztán hallgasd meg kedvenceidet a fesztiválon is! Találkozunk 2008. augusztus 22-23-án Zalaegerszegen!
    További részletek az www.itthonidal.hu weboldalon találhatók. A szervezőbizottság nevében:

Tóth Tibor

februar 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Godina za nama
Molimo, pomozite Atili Nađpal!
Defile dece pod maskama
Šarena strana
Impresum


Design by VA