Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. február

Címoldal
Az érem két oldala
Szép vers mára
Községi hírek
2007 a nagyberuházások éve volt
Szennycsatornára költenének legtöbbet
A legjobb tíz között
Mi is az a mobbing?
A női vállalkozókért
Az adai nyugdíjasok ünnepe
Fut a kocsi
Mit üzennek az angyalok?
Akik mindig szeretetre és segítségre várnak
Tanulj, taníts!
Ha tél, akkor legyen tél!
Álom és valóság
A községi menedzser jelentéséből
Mi történt községünkben?
Bál, bál, maszkabál
Télűző farsangi felvonulás
Adaiak az írók poszterén
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Mozaikszemek a Csobolyóból
Zöld levél
Rendőrségi hírek
Hírek
Kérjük, segítsenek Nagypál Attilának!
Mit látott a fényképezőgép lencséje?
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Gyerekek farsangi felvonulása
Tarka oldal
Impresszum

MI TÖRTÉNT A KÖZSÉGÜNKBEN?

    A Községi Tűzoltó Szövetség elnökségének január 15.-én megtartott ülésén, melyet Vlasity Zoltán a TE elnöke vezetett, több napirendi pontot is megvitattak. Elemezték a tavaly megszervezett Észak-bánáti körzeti tűzoltó verseny körülményeit, amit Moholon tartotta meg. Az elnök beszámolt arról is, hogy a múlt évben a tűzoltó otthonba is bevezették a gázfűtést. Ezen az ülésen a másik fontos téma az Önkéntes tűzoltó testületek évi közgyűléseinek maghatározása volt. A törökfalusi ÖTT már február 10-én megtartotta az évi közgyűlést, Moholon febr. 23-át jelölték meg, míg Adán március 2-án tartják az évi összejövetelt. Kiemelt téma volt még az adai ÖTT junior B fiúcsapatának a szerbiai versenyen való részvétele, amit Bajina Bašta-n tartanak meg július 3. és 6. között. Hogy a csapat eljuthasson oda, már most kell támogatókat keresni, hisz az egyesületnek nincs anyagi lehetősége kifinanszírozni a versenyen való részvételt.
    Az adai Önkéntes tűzoltó testület febr. 9.-én tartott ülésén megvitatták az esedékes káderváltozásokat is néhány poszton, amit az évi közgyűlésen fogadnak majd el. A testület elnökségébe a következőket jelölték: Katona Pál, elnök, id.Kiss Tibor alelnök, Bálizs Géza titkár, Árpási Róbert parancsnok, Vlasity Izolda pénztáros, Puszenyik Szabolcs raktáros. Szó volt még az adai ÖTT jubileumáról, ugyanis ebben az évben ünnepli fennállásának 125. évfordulóját. Az ünnepségre szerény keretek között szeptember 27-én kerülne sor.
    A törökfalusi ÖTT február 10-én tartotta meg rendes évi közgyűlését, melyen vendégként részt vett Budai József főparancsnok, Bálizs Géza alelnök, Szollár Zoltán az önkormányzat képviseletében valamint a moholi testület képviselői Világos Attila vezetésével.
    A munkáról szóló beszámolóból kitűnik, hogy a körülményekhez képest, elfogadhatónak mondható az aktivitásuk. Megszervezték az aratási ügyeletet, rendszeresen ellenőrizték a tűzoltó készülékeket, megjavították az IFA tűzoltó autót, sikeresen lokalizáltak egy tűzesetet stb. Az időközben végbement káderváltozásokról nem tudtak érdemleges döntést hozni, erről majd egyik következő elnökségi ülésen tárgyalnak és válasszák meg az új elnököt.
    A Községi Szakszervezeti Szövetség február 8-án  tanácskozást tartott a munkahelyi biztonság és egészségvédelem tárgyköréből, az idevonatkozó új törvény szemszögéből megközelítve a fontosabb témákat melyeket a munkaadók kötelesek elkészíteni. A megbeszélésen részt vettek a vállalatok, intézmények szakszervezeti vezetők, míg a Vajdasági önálló szakszervezeti szövetség részéről mint előadók Jelena Češljević a Mezőgazdasági ágazat és Boris Ivanov az építőipari ágazati szakszervezet elnöke jelentek meg. A tanácskozás végén a vállalatok és intézmények képviselői beszámoltak arról, hogy eddig mit tettek meg, milyen feladatok várnak még rájuk a munkahelyi biztonság és egészségvédelem terén.

    Ismerkedés néptáncunk eredetével.  A Vadvirág Hagyományápoló Kör szervezésében február 9-én az adai színházteremben igen érdekes és rendhagyó történelemóra szem-és fültanúi lehetett az a kisszámú közönség ki végignézte a budapesti Honvéd Művészegyüttes négy táncospárját, a Hegedős népzenei együttest és nem utolsó sorban Novák Ferenc-Tata ismert néptánc-koreográfust az együttes művészeti vezetőjét, akinek segítségével elkalandozhattunk a népi táncok világába, megismerkedhettünk szűkebb Kárpát-medence néptáncainak eredetével és azzal, hogyan kerültek vidékünkre. Az érdekes és tanulságos történelemóra és a bemutatott népi táncok egyértelműen elragadták a közönséget, aki vastapssal jutalmazta az előadást.

    JÓTÉKONYSÁGI MŰSOR
    A Bartók Béla Alsófokú Zeneiskola február 4.-én igen színvonalas tarka zenei műsort szervezett az adai színházteremben. A rendezvénynek jótékonysági jellege volt – az önkéntes adományokból összegyűlt pénzt Nagypál Attila 4 éves adai kisfiú, aki egy drága műtét előtt áll, megsegítésére szánták. A műsor végén Laták Zsuzsanna az iskola igazgatónője átadta a kisfiú édesapjának a 25.690 dinárt és 115 eurót tartalmazó borítékot. Ürményi Ferenc polgármester üzenetéből, aki nem tudott jelen lenni a rendezvényen, megtudhattuk, hogy az önkormányzat gyorssegélyként 20.000 dinárt utalt át a kisfiú műtétéjének megsegítésére.
    Maga a rendezvény, ami igaz foghíjas padsorok előtt zajlott le, a megszokott színvonalon mozgott. Felléptek a zeneiskola növendékei: Virág Anna, furulya, Barna Júlia, Narancsik Helga, Kiss Dorottya, Csasznyi Zsófia, Vajda Sára zongora, Lepár Krisztina harmonika, Szőke Viktória fuvola, Karácsonyi László gitár, valamint a zeneiskola tanárai: Erdeljan Jelena fuvola, Szabó Zoltán gitár, Kurunci Andor hegedű, Nadina Nišić hegedű, és Törteli Mária zongora. A zongorakíséretet Kléman Rudolf biztosította.
    A zeneiskolásokon kívül fellépett még a New Ada Dance táncklub fiatalabb generációja, valamint a Vadvirág Pipacs tánccsoportja.
    Aki elment erre a jótékonysági előadásra nem bánta meg, kapott is valamit és adott is, mert adni is nemes dolog.

Bálizs Géza

februar 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Godina za nama
Molimo, pomozite Atili Nađpal!
Defile dece pod maskama
Šarena strana
Impresum


Design by VA