Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. február

Címoldal
Az érem két oldala
Szép vers mára
Községi hírek
2007 a nagyberuházások éve volt
Szennycsatornára költenének legtöbbet
A legjobb tíz között
Mi is az a mobbing?
A női vállalkozókért
Az adai nyugdíjasok ünnepe
Fut a kocsi
Mit üzennek az angyalok?
Akik mindig szeretetre és segítségre várnak
Tanulj, taníts!
Ha tél, akkor legyen tél!
Álom és valóság
A községi menedzser jelentéséből
Mi történt községünkben?
Bál, bál, maszkabál
Télűző farsangi felvonulás
Adaiak az írók poszterén
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Mozaikszemek a Csobolyóból
Zöld levél
Rendőrségi hírek
Hírek
Kérjük, segítsenek Nagypál Attilának!
Mit látott a fényképezőgép lencséje?
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Gyerekek farsangi felvonulása
Tarka oldal
Impresszum

Szennycsatornára költenének legtöbbet
Az adai I. helyi közösség idei terveiről és beruházásairól
  • A helyi járulékból mintegy 12 millió dináros jövedelemre számítanak idén az adai I. helyi közösségben. Az erre vonatkozó terveket már 2007 végén meghatározták, de ezekről végleges döntést soron következő ülésen, február derekán hoz a helyi közösség tanácsa.

    A tervekről Gecse István titkár számolt be. - Az I. helyi közösségben a szennycsatorna építése áll az első helyen - mondja. - Tavaly önerőből kiépítettünk a November 29. utcában egy csatornaszakaszt, amely majd 2 millió dinárba került. A helyi hozzájárulás programja szerint az adai és moholi helyi közösségek évi költségvetésük 35 százalékát az önkormányzattal közösen a szennycsatorna építésére és a szeméttelep szanálása költik. 2007-ben majd 1 milliót fordítottunk a szeméttelep szanálására, az idén ezt nem tervezzük. A teljes összeget a szennycsatorna építésére szeretnénk fordítani. Az önkormányzattal decemberben megegyeztek a helyi közösségek képviselői, hogy 2008-ban társítják az eszközöket a szennycsatorna építésére, hogy minél nagyobb beruházást valósítsunk meg, így nagyobb támogatásra számíthatunk a különböző pályázatokon és a donációkból. Örülünk annak, hogy épül a szennycsatorna főgyűjtőcsatornája, amely az I. helyi közösség területén is végighalad. Ez azért fontos számunkra, mert az alvégi városrészben, ahol jelenleg a munkálatok folynak, 400-500 háztartás küzd a magas talajvízzel. Emiatt a helybeliek már többször kértek a segítségünket. A fővezeték építésével megoldódni látszik a szennyvíz elvezetése. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a mellékvezetékek megépítése az alvégben mennyibe fog kerülni, illetve erre mennyi eszközt tud biztosítani a helyi közösség a társítás után. Ez ügyben még egyeztetünk az önkormányzat illetékeseivel. Ha kell, akkor a tervdokumentációt kifizeti a helyi közösség. A környéken lakók is vállalták, hogy hozzájárulnak a költségekhez. Macedónia városrészben 3-4 utcában nincs szennyvízcsatorna. Erre a területre az idén elkészül a tervdokumentáció - mondta a titkár


A fővezeték építése

    Gecse István megjegyezte, nagy gond a községben, hogy nem tudják beszedni a csatornahasználati díjat azoktól a háztartásoktól, amelyek használják a meglévő szennycsatornát. Mint mondta, csak az I. helyi közösség területén legalább 700-800 ilyen háztartás van. Ha ezek a háztartások havonta csak annyi csatornahasználati díjat fizetnének, mint amennyi vízdíjat, vagyis átlagban 200-300 dinárt, akkor jelentős összeghez jutna a község. Ezt a pénzt pedig karbantartásra, valamint az új csatornaszakaszok építésére lehetne fordítani. A titkár közölte, az I helyi közösség tanácsa szorgalmazni fogja a díj beszedését.
    Az idén sor kerül a pravoszláv temető melletti mintegy 250 méteres útszakasz, valamint a buszállomással szembeni köz aszfaltozására. Az utóbbi helyen esővízcsatorna és járda is épül. Emellett a Nušić és a Krajina utcában épül még járda. Várhatóan az év folyamán több utcában újraaszfaltozással újítják fel az úttestet. A titkár szerint ez sokkal hatékonyabb, mint a kátyúzás. Gecse István megjegyezte, hogy tavaly az önkormányzattal együtt tervezték áramtakarékos izzók beszerelését az utcai lámpákba, de ez elmaradt. Ezért a helyi közösség ezentúl önerőből takarékos izzókra cseréli a tönkrement világítótesteket. Jóllehet a Moša Pijade utca nem tartozik a helyi közösség hatáskörébe, de ott minden világítótestet sárgás fényű energiatakarékos izzóra cserélnek. Az idén is napirenden lesz néhány utcában az esővízcsatornák karbantartása, illetve a hat játszótér és a zöldterületek rendezése. Az I. helyi közösség a 2008-as évben is támogatja az óvodát és iskolákat, valamint 250 000 dinárral az adai sportklubokat.

Csincsik Zsolt

februar 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Godina za nama
Molimo, pomozite Atili Nađpal!
Defile dece pod maskama
Šarena strana
Impresum


Design by VA