Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. február

Címoldal
Az érem két oldala
Szép vers mára
Községi hírek
2007 a nagyberuházások éve volt
Szennycsatornára költenének legtöbbet
A legjobb tíz között
Mi is az a mobbing?
A női vállalkozókért
Az adai nyugdíjasok ünnepe
Fut a kocsi
Mit üzennek az angyalok?
Akik mindig szeretetre és segítségre várnak
Tanulj, taníts!
Ha tél, akkor legyen tél!
Álom és valóság
A községi menedzser jelentéséből
Mi történt községünkben?
Bál, bál, maszkabál
Télűző farsangi felvonulás
Adaiak az írók poszterén
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Mozaikszemek a Csobolyóból
Zöld levél
Rendőrségi hírek
Hírek
Kérjük, segítsenek Nagypál Attilának!
Mit látott a fényképezőgép lencséje?
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Gyerekek farsangi felvonulása
Tarka oldal
Impresszum

A legjobb tíz között

    A 2007 év vállalkozója címet, amit a Blic napilap a Banca Intesa támogatásával mintegy 96.000 kis-és középvállalkozó soraiból választott ki, ezúttal a bela palankai Pavle gyermeklábbelit előállító cég tulajdonosa, Srđan Pavlović nyerte el.
    A válogatás során az első körbe 1000 cég került, amit a hozzáférhető pénzügyi mutatók és több más adatbázis összehasonlítása során állapított meg egy hét tagú, főleg gazdasági szakemberekből álló zsűri. A továbbiakban a mennyiségi mutatók alapján 50 céget választottak ki, majd a további ankétok és adatok feldolgozása után kiválasztották a 10 legjobb, legsikeresebb vállalkozót. Itt meg kell említeni, hogy az 50-es létszám között két adai magánvállalat is helyet kapott: a Leonardo kötöde és a Termometal. Ami pedig még ennél is fontosabb és nagy sikernek könyvelhető el, hogy a 10 legjobb vállalat között van a Termometal, Micsiz József tulajdonossal az élén. Január végén ezt a tíz vállalkozót fogadta Božidar Đelić a kormány alelnöke is.
    „Ez nem mesterkélt, előre megbeszélt rangsorolás és jutalom, hanem a 96.000 vállalkozó alapos és átfogó elemzésének eredménye, akik közel 300.000 munkást foglalkoztatnak és nap mint nap megvívják saját harcukat a piacért, akik nem kiváltságosak, de tudásukkal, tenniakarásukkal hisznek a sikeresebb jövőben” - emelte ki többek között Božidar Đelić a fogadáson.


Micsíz József (nyillal jelölve) az ország tíz legjobb vállalkozója között

    A fenti adatok valóban impozánsak és mi adaiak újra csak büszkék lehetünk, hogy szűkebb pátriánkban ma már országos hírű, de külföldön sem ismeretlen vállalkozók, cégek működnek, ami a fejlődés útjára való biztos lépést jelenti. Különösen vonatkozik ez a Termometal vállalatra, amely az országban a tíz legjobb vállalat között foglal helyet, illetve, szűkítve a kört, ugyanaz a zsűri besorolta a négy legsikeresebb cég közé. A tíz közül csak egy firma kapta meg a legelőkelőbb első helyet, ami 30.000 eurós jutalmat is hozott magával., de a többi vállalatnak lehetőséget nyújt a Banca Intesa, hogy rendkívül kedvező feltételek mellett igényelhetnek kölcsönt a továbbfejlesztésre.


A Termometal irodaháza

    A Termometal újból bizonyított, hisz a zsűri olyan kritériumokat alkalmazott, mint a nyereség megvalósítása, a termelékenység, a fizetőképesség, továbbá a megvalósított és potenciális kivitel magassága, a foglalkoztatottak száma, új munkahelyek nyitása, termékválaszték, új termékek bevezetése, műszaki újítások alkalmazása, a környezetvédelem, a közösségi szellem fejlesztésében elért eredmények. A Termometal minden kritériumnak eleget tett. Lássuk most kiknek a társaságában foglal helyet (rangsorolás nélkül): Alfasoft – Ruma, D Company – Babušnica, Obuća Pavle – Bela Palanka, PSTech – Beograd, Spektar – Gornji Milanovac, TeleGroup – Beograd, Trikotaža Ivković- Beograd, Ugly Duckling – Čačak, Foodland – Beograd.

    Az elmúlt tíz év alatt (1997 – 2008) kiérdemelt elismerések

1997 – A Vajdasági Gazdasági Kamara Május elseje díja
2000 – A 67. Újvidéki mezőgazdasági árumintavásár győztesének kijáró serleg a mehanizáció területén
2000 – Ada község Oklevele az állandó korszerűsítésért és a rendkívül eredményes gazdálkodásért
2001 – A Vajdasági Gazdasági Kamara serlege az ipari formatervezésért
2001 – A Szabadkai Regionális Gazdasági Kamara évi nagydíja a sikeres működésért
2002 – A Szerbiai Gazdasági Kamara a gazdaság fellendítésében elért eredmények elismeréseként különdíjat ítélt oda
2006 – A Vajdasági Gazdasági Kamara Május elseje díja
2007 – Ada község Oklevele a község gazdaságának fellendítésében és a termelésben elért sikerek elismeréséért
2007 – A Szerbiai Vállalkozói és Szolgáltatói szakszervezet Arany plakettje
2008 – A Blic napilap és a Banca Intesa rangsorolása alapján Szerbia legjobb négy vállalkozása között (a 2007-es évre vonatkozóan)

    A Termometal legújabb elismerésének és sikerének apropóján felkerestük a vállalat tulajdonosát Micsiz József urat azzal a kéréssel, mondjon néhány szót erről az elért sikerről, a tervekről, a cége jövőjéről. Készségesen állt rendelkezésünkre, bizonyítva most is, hogy vérbeli szakember, előre látó üzletember, egyenes és törhetetlen optimizmussal néz a jövő felé – egyszóval vállalkozó a szó legnemesebb értelmében. Ezt mondta:
    -Mindenek előtt szeretnék köszönetet mondani a Termometal dolgozóinak azért, hogy a 96.000 vállalkozó közül, akiknek átnézték az ügyvitelüket, a mi cégünk is bekerült a tíz, illetve a négy legjobb firma közé. Ez a vállalat dolgozóinak éppen olyan súlyú érdeme mint a vezetésé. Csapatmunka nélkül nincs siker, ami ékes bizonyítéka ennek a legújabb elismerésnek is. Ezzel maga a község is büszkélkedhet, hogy ilyen kollektíva is működik a területén.


A Termometal gyárrészlege

    A vállalat jó vezetésének egyik legfontosabb kritériuma az állandó alkalmazkodási képesség, egy nem monogám termelési program felállítása, hanem mondjuk úgy, hogy több lábon tudjon állni. Ez azt jelenti, hogy azokban az átmeneti időkben, amikor egy-egy terméknek az élete leáldozóban van, legyen helyette egy másik, új program, amely felváltja az előzőt és ezzel előbbre tudja vinni a vállalatot. A jó működés másik fontos tényezője a káderek állandó tanulási szándéka, a továbbképzés, amit a munkaadó teljes mértékben támogat és elősegíti azt. A befejezett iskolával megfelelő színtű tudást nyerünk ugyan, de ha nem csiszoljuk tovább, nem alkalmazunk új megoldásokat, új technológiát, akkor nem tudunk lépést tartani a fejlődésben, nem tudunk konkurensek lenni a kőkemény piacon. A harmadik kritérium, hogy minden gazdasági tényezőt ki kell használni – gondolok itt elsősorban a kölcsönök lehetőségeire. Merni kell felvállalni a kockázatot és kihasználni minden eszközt a termelés fejlesztésére vagy pedig új termelési programok beindítására. Úgy vélem, hogy a Termometal ezeknek a követelményeknek eleget tett és az idők folyamán bizonyította is. Gondoljunk csak vissza a 2005-ös évre, amikor munkaerőhiány miatt főleg önerőből, de a Tartományi oktatási titkárság és a Műszaki iskola támogatásával, beindította az átképzési akciót, ami ma már modell-értékűnek számít. Erre más ágazatok, de maguk az állami szervek is rájöttek, hogy nem elég csupán megteremteni pl. a zöldberuházások feltételeit, hanem megfelelő szakember bázist is biztosítani kell abban a régióban, ahova a potenciális vállalkozó a vállalkozását szeretné telepíteni. Ez különösen fontos ma Ada község számára, amikor tavaly elkezdtük a nagyberuházásokat, amit az idén folytatunk, hisz mind több az érdeklődő vállalat a telepítés iránt.
    Ha mindennek vetületében figyelembe vesszük a község fejlesztési stratégiáját 2012-ig, láthatjuk, hogy az nemcsak papíron leírt valami, hanem lépésről-lépésre meg is valósul, előre vetítve azt az utat melyen Ada gazdaságának haladnia kell – fejezte be Micsiz úr.

Vastag János

februar 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Godina za nama
Molimo, pomozite Atili Nađpal!
Defile dece pod maskama
Šarena strana
Impresum


Design by VA