Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. február

Címoldal
Az érem két oldala
Szép vers mára
Községi hírek
2007 a nagyberuházások éve volt
Szennycsatornára költenének legtöbbet
A legjobb tíz között
Mi is az a mobbing?
A női vállalkozókért
Az adai nyugdíjasok ünnepe
Fut a kocsi
Mit üzennek az angyalok?
Akik mindig szeretetre és segítségre várnak
Tanulj, taníts!
Ha tél, akkor legyen tél!
Álom és valóság
A községi menedzser jelentéséből
Mi történt községünkben?
Bál, bál, maszkabál
Télűző farsangi felvonulás
Adaiak az írók poszterén
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Mozaikszemek a Csobolyóból
Zöld levél
Rendőrségi hírek
Hírek
Kérjük, segítsenek Nagypál Attilának!
Mit látott a fényképezőgép lencséje?
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Gyerekek farsangi felvonulása
Tarka oldal
Impresszum

AZ ÉREM KÉT OLDALA

    Községünk látványos fejlődésnek indult az elmúlt években, hallhatjuk egyre többször különböző beszámolókból, értékelésekből. Ezekre akár odafigyelünk akár nem, valóban így van, mivel az eredmények szemmel láthatóak, és a tények is ezt bizonyítják. Hogy melyik pártnak, politikusnak vagy a községi vezetők közül kinek mi köszönhető, mai nyelven szólva ki lobbizott érte, arra már nem igazán figyelünk oda. Minden egyes új eredménynek, a fejlődésnek, és az új munkahelyek megnyitásának tudunk örülni, és értékeljük is azt, mert ezek adnak esélyt arra hogy gyermekeink ittmaradjanak. Többször elhangzott, hogy csak a múlt évben községünkben hatszázzal csökkent az állástalanok száma. A foglalkoztatottság 11 százalékkal növekedett, és ha összehasonlítjuk például Csóka községgel, ahol a lakosságnak alig több mint 18 százaléka dolgozik, akkor ezek hatalmas eredmények. A befektetők ígérete szerint az következő 1-2 évben további 400-500 munkahely fog nyílni, nyilatkozta a minap községünk menedzsere, és hozzátette, mindez annak köszönhető, hogy Ada község Szerbiában elsőként dolgozta ki és kezdte alkalmazni fejlesztési stratégiáját. Nagyon sok községben ezeknek a dokumentumoknak a kidolgozása még csak a kezdeti szakaszban van.
    Figyelemre méltó az a tény is, amit községünk vezetősége elért, hogy ma már a köztársasági elnök és számos miniszter nemcsak, hogy tudják hol van Ada, elismerően is szólnak rólunk. Az ilyen vélemények jól jöhetnek a további gazdasági fejlődésünkhöz. A fent említett eredmények és tények az érem egyik oldala, a fényesebb, de mivel az éremnek két oldala van, a másikra sem árt odafigyelni. Miről is van szó? Bármennyire is figyelemmel kísérjük községünk életét, soha egy szó sem esik arról, hogy dolgozóink mennyire elégedettek a munkabérekkel, esetleg munkaadóikkal. Milyenek a munkakörülményeik, egyáltalán hogy élnek? Biztos, többen erre a kérdésre azt válaszolnák, örüljenek, hogy van munkájuk, az ma felér egy kinccsel. Lehet, hogy pillanatnyilag ez a valóság, de aki hosszabb távra tervez, az az ilyen választ nem fogadja el. Ami az állami vállalatokat illeti, a fennmaradtakat az év végéig privatizálni fogják. A községi szakszervezet szerint a magánosított községi vállalatok java része megtartotta a termelési szintet, de a folyamat sok munkanélkülit is eredményezett. Jóformán egyik vállalatban sem volt bérnövekedés, inkább csökkentek a fizetések. A szakszervezetek a többségi tulajdonosok részéről érkező nyomásgyakorlás ellenére a cégek 90 százalékában megőrizték a vállalati szakszervezeteket, és ezekben sikerült is aláírni a kollektív szerződést a munkaadóval. Ahol ezt nem tartják tiszteletben, előbb megpróbálják tárgyalásokkal rendezni az ügyet, ahol ez nem jár eredménnyel, kénytelenek a munkaügyi felügyelőség által, vagy az illetékes bíróságon megvédeni a munkások jogait. Szerintük mindez elkerülhető lenne, ha községünkben megalakulna és működne a szociális-gazdasági tanács, ahol a munkavállalással kapcsolatos hiányosságok napirendre kerülnének, és nyilvánosságot kapnának. Az köztudott, hogy a nyilvánosság elősegíti a megoldásokat, bárminemű is legyen az. A fent említettek alapján megállapíthatjuk, hogy a volt állami vállalatokban történő eseményekre a szakszervezetnek, úgy ahogy, de van betekintése. De milyenek az állapotok a kis vállalkozóknál, akik 10-20 sőt 50 dolgozót is alkalmaznak? Több ezer alkalmazottról van szó, és itt már a szakszervezet előtt is becsukódik az ajtó. Panasszal nagyon kevesen élnek, hiszen az egyenlő lenne a felmondással. Nagyon sok tarkaságot hallottam már az ott uralkodó viszonyokról, pozitívot és negatívot is, de valós állapotokról nehéz lenne beszélni. Egy dolgozó panaszát, amelyet a napokban hallottam, mégis kiemelném. Ő a következőket mondta: „Nem is az fáj, hogy keveset keresek, – igaz szegényesen, de megélünk –, azt nagyon nehéz elviselnem, hogy ember számba sem vesznek bennünket!”
    Egészen biztos, hogy nem egyedi esetről van szó. Ezeken a dolgozókon, a mai állapotokat véve figyelembe, úgy is mondhatnánk, csak a jó Isten és a remény segíthet, hogy az „ilyen” munkaadók is előbb vagy utóbb belátják, hogy egy megbecsült és megfizetett dolgozó sokkal nagyobb teljesítményre képes, mint az, aki idegcsillapítóval a zsebében indul a munkahelyére.

Gecse István

februar 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Godina za nama
Molimo, pomozite Atili Nađpal!
Defile dece pod maskama
Šarena strana
Impresum


Design by VA