Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. február

Címoldal
Az érem két oldala
Szép vers mára
Községi hírek
2007 a nagyberuházások éve volt
Szennycsatornára költenének legtöbbet
A legjobb tíz között
Mi is az a mobbing?
A női vállalkozókért
Az adai nyugdíjasok ünnepe
Fut a kocsi
Mit üzennek az angyalok?
Akik mindig szeretetre és segítségre várnak
Tanulj, taníts!
Ha tél, akkor legyen tél!
Álom és valóság
A községi menedzser jelentéséből
Mi történt községünkben?
Bál, bál, maszkabál
Télűző farsangi felvonulás
Adaiak az írók poszterén
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Mozaikszemek a Csobolyóból
Zöld levél
Rendőrségi hírek
Hírek
Kérjük, segítsenek Nagypál Attilának!
Mit látott a fényképezőgép lencséje?
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Gyerekek farsangi felvonulása
Tarka oldal
Impresszum

Mi is az a mobbing?
Pszichikai terror a munkahelyen és a közösségben

    A modernizálódó társadalomban a munkaadók egyre nagyobb teljesítményt követelnek, minduntalan növelik a munkaórák számát, a dolgozók attól rettegnek, hogy bármelyik pillanatban elveszthetik munkájukat, ez az örökös bizonytalanság jelentős feszültséget gerjeszt, a mindenáron érvényesülni akarás versenyhelyzetet teremt, a „győzelem” pedig legkönnyebben alattomos eszközökkel, a versenytárs „kiiktatásával”, helyzetének ellehetetlenítésével, ún. mobbinggal érhető el. A mobbing esetében csak a fogalom új, a jelenség, a viselkedésmód régóta ismert, gondoljunk csak Hamupipőke történetére, akit mostohanővérei kiközösítettek, megaláztak, lehetetlen feladatokkal halmoztak el.
    A mobbing  a szakirodalom szerint az emberi és munkajogokat sértő jelenség, viselkedésmód, amikor egy vagy több személy rendszeresen pszichikailag bántalmaz, bírál, piszkál vagy megszégyenít egy másik személyt azért, hogy annak tekintélyét, becsületét, emberi méltóságát és integritását veszélyeztesse.
    Az adai Szivárvány civilszervezet a belgrádi Felicitas polgárok egyesületével és az Emberi jogok és demokrácia užicei központjával Mobbing - a szerbiai szervezetek első generációs hálózatának kiépítése címmel közös projektumot indított, amelynek célja, hogy kiépítsék a szerbiai mobbing áldozatait segítő és képviselő helyi civil szervezetek hálózatát, valamint, kezdeményezzék a munkaügyi törvényben a munkahelyi zaklatásra vonatkozó szakaszok megváltoztatását, kiegészítését.
    A projektumhoz kapcsolódva egy egész napos képzést tartottak, amelyen a programot megvalósító szervezetek képviselői mellett az egészségügyi intézmények, iskolák, civil szervezetek képviselői is részt vettek. 
    Az összejövetelen Vera Kondić pszichológus, aki már évek óta foglalkozik a munkahelyi pszichikai terror jelenségével, a mobbing kialakulásának okáról, az áldozatok és a mobberek személyiségjegyeiről beszélt, és néhány problémának a lehetséges megoldását is felvázolta. Hangsúlyozta, hogy a dolgozók csakis a munkatársakkal együtt, mások támogatásával felvértezve szállhatnak szembe az agresszorral, az őket időről időre támadó vezetővel vagy munkatárssal.
    Gordana Savić, az užicei Emberi Jogok és Demokrácia polgárok egyesületének képviselőjétől pedig a sikeres kommunikáció ismérveiről az alkalmazott és a vezető valamint a dolgozók egymás közötti viszonyáról,  a pozitív és a negatív kritikához való helyes hozzáállásról hallhattak a résztvevők.
    A projektum második részében utcai akciókat szerveznek, amelyekkel mindenkinek a figyelmét szeretnék felhívni a mobbing jelenségére, arra, hogy ez a fajta viselkedésmód szinte minden munkaközösségben jelen van,  felismerése és megszüntetése  pedig minden közösség hasznára válik - magyarázata Olivera Pašić, a projektum adai koordinátora.

Józó Mónika

februar 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Godina za nama
Molimo, pomozite Atili Nađpal!
Defile dece pod maskama
Šarena strana
Impresum


Design by VA