Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. február

Címoldal
Az érem két oldala
Szép vers mára
Községi hírek
2007 a nagyberuházások éve volt
Szennycsatornára költenének legtöbbet
A legjobb tíz között
Mi is az a mobbing?
A női vállalkozókért
Az adai nyugdíjasok ünnepe
Fut a kocsi
Mit üzennek az angyalok?
Akik mindig szeretetre és segítségre várnak
Tanulj, taníts!
Ha tél, akkor legyen tél!
Álom és valóság
A községi menedzser jelentéséből
Mi történt községünkben?
Bál, bál, maszkabál
Télűző farsangi felvonulás
Adaiak az írók poszterén
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Mozaikszemek a Csobolyóból
Zöld levél
Rendőrségi hírek
Hírek
Kérjük, segítsenek Nagypál Attilának!
Mit látott a fényképezőgép lencséje?
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Gyerekek farsangi felvonulása
Tarka oldal
Impresszum

2007 a nagyberuházások éve volt
Ürményi Ferencnek, Ada község elnökének beszámolója

    - A 2007. év azért kulcsfontosságú, mert ebben az évben kezdtük learatni az elmúlt három év munkájának gyümölcsét, valamint jelentős beruházások történtek, melyeket joggal mondhatunk nagyberuházásoknak - hangsúlyozta Ürményi Ferenc, Ada község elnöke a február 12-én megtartott a 2007-es évet összegző beszámolójában.
    A polgármester elmondta, hogy a polgárok választották Ada község elnökévé, ezért szükségét érzi annak, hogy a kábeltelevízió képernyőjén, élő adásban, közvetlenül a község lakosainak számoljon be az elmúlt év eredményeiről.


A csodálatos formában kibontakozó adai Tisza-híd 2008. február 12-én

    - A gazdasági áramlatok rendkívül kedvezőek, melyek szerint a legsikeresebb községek közé sorolnak bennünket a Szerb Köztársaságban. Ezen okokból kifolyólag még 2007. februárjában a múlt évet a nagyberuházások évének neveztem el, mely során több mint 22.000.000 euró értékű projektumok kezdődtek el, és részben fejeződtek be - mondta Ürményi Ferenc, majd beszámolt az elmúlt év legjelentősebb eseményeiről és projektumairól.
    Ezután ismertette az épülő Tisza-híd anyagi vonatkozásait. Ennek a beruházásnak az értéke megközelítőleg 6.700.000 euró, amely a bekötőutak kiépítésével  több, mint 11.000.000 euróra fog emelkedni, és óriási jelentőséggel bír  a község gazdaságának fejlesztése szempontjából, csakúgy mint az Adát és Moholt elkerülő út, amelynek építése  az önkormányzat tervei szerint 2008 végére  teljesen befejeződik.


A csatornahálózat építése

    A májusban megrendezett IX. Munkássport-olimpia jelentőségét Ürményi Ferenc abban látja, hogy amellett, hogy sikerült felújítani a községbeli sportlétesítményeket, Adának alkalma volt megmutatni magát, így az egész ország is felfigyelhetett rá.
    Az elmúlt évben jelentős előrelépés történt az ipari zóna fejlesztése terén is. Összesen 8 Greenfield beruházásra került sor az ipari zónában, és mivel a kerülőút melletti 8 blokk betelt,  2008-ban elkezdődik Mohol kataszteri község földterületeinek bérbeadása is a 44. blokkban.
    Az Önkormányzat egyik legjelentősebb projektuma a csatornahálózat és a szennyvíztisztító építése, amellyel megteremtődnek a feltételek a háztartások mintegy 15%-ának a csatornahálózatra való kapcsolódásához,  a másodlagos hálózat kiépítésével pedig a többi háztartás számára is biztosíthatják a szennyvízelvezetést.


A nyilvános városi illemhely remény szerint hamarosan kinyit

    Az elmúlt időszakban a Szolgáltató Központ megépítésén kívül Ada községben sikerült felújítani a moholi egészségháznak és az adai színháznak az épületét, valamint a városi nyilvános WC építése is megkezdődött.
    A polgármester néhány olyan változásra is felhívta a figyelmet, amely bizakodásra ad okot.
    - A 2007. év folyamán a biztosítottak száma 4.900-ról az év végéig több mint 5.500-ra nőtt, ez a 11%-os növekedés példa nélküli az 1990-es évektől napjainkig. Ezt mutatja az is, hogy a munkanélküliek száma a 2007. év folyamán 600-zal csökkent.
    A munkanélküliek számának csökkenése kapcsán Ürményi Ferenc kitért a Szegénység Csökkentésével Foglalkozó Bizottsággal közös projektum, a Közmunkák jelentőségére, amely révén többtucat munkanélkülit sikerült álláshoz segíteni, és a csőszszolgálatot is e program révén alakíthatták meg.
    - A projektumoknak hála az elkövetkező néhány évben olyan beruházásokra fog sor kerülni, melyek új munkahelyeket jelentenek, és hozzá fognak járulni községünk gazdasági helyzetének javulásához. A becslések szerint az elkövetkező öt évben 800-1000 új munkahely jön létre.
    A különböző minisztériumokkal, intézményekkel és vállalkozókkal folytatott beszélgetéseink során pedig már megbizonyosodtunk arról, hogy a község arculata az elkezdett projektumok megvalósításával mind vonzóbbá fog válni - mondta az elmúlt évi munkáról szóló beszámolójában Ürményi Ferenc, Ada község elnöke.

Józó Mónika

februar 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Godina za nama
Molimo, pomozite Atili Nađpal!
Defile dece pod maskama
Šarena strana
Impresum


Design by VA