Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. február

Címoldal
Az érem két oldala
Szép vers mára
Községi hírek
2007 a nagyberuházások éve volt
Szennycsatornára költenének legtöbbet
A legjobb tíz között
Mi is az a mobbing?
A női vállalkozókért
Az adai nyugdíjasok ünnepe
Fut a kocsi
Mit üzennek az angyalok?
Akik mindig szeretetre és segítségre várnak
Tanulj, taníts!
Ha tél, akkor legyen tél!
Álom és valóság
A községi menedzser jelentéséből
Mi történt községünkben?
Bál, bál, maszkabál
Télűző farsangi felvonulás
Adaiak az írók poszterén
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Mozaikszemek a Csobolyóból
Zöld levél
Rendőrségi hírek
Hírek
Kérjük, segítsenek Nagypál Attilának!
Mit látott a fényképezőgép lencséje?
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Gyerekek farsangi felvonulása
Tarka oldal
Impresszum

MOZAIKSZEMEK A CSOBOLYÓBÓL

    Nemzeti kultúránk megőrzésében fontos szerepe van a néptánc hagyományának ápolása, és öröklődő kincsként való továbbadása. Ezt ősi elemként hordozzuk magunkkal  észrevétlenül, mert  bennünk él, mint sajátos jellemző dalainkkal,mesevilágunkkal és nem utolsósorban nyelvünkkel.
    Berec Tünde történelemtanárnő, a moholi Csobolyó Művelődési Egyesület elnöke az említett értékek védelmére való törekvésével, az Időben kell a magot elvetni nevű programjával elsősorban az óvódás generációt célozta meg  a kibontakozás reményében. Nevelők segítségével több lehetőséget is biztosít ennek érdekében. A falu bebizonyította, hogy szüksége van kultúrigényeinek kielégítésére mert a felnőttek igyekeznek megismertetni gyermekeikkel a hagyományápolás formáit és nagy számban kísérik el őket a foglalkozásokra.
    A néptánc és népzene felé való lelki megnyílásra lehetőség van a táncpróbák alkalmával,hogy rádöbbentsék az érdeklődőket: nem múló divat a népi örökség és nem méltó szégyenre azért mert különbözik. Tapasztalattal rendelkező oktatók gondoskodnak arról, hogy ez irányba tereljék növendékeiket és megerősítsék tartásukat hovatartozásuk tükrében.
    Az apróságok rendszerességgel látogatják az egyesület keretein belül működő Játszóházat és Mesekuckót, hiszen a bábszínház varázsa, valamint a népmesék bölcsessége szinte kivárhatatlanná teszik a következő találkozót. Az óvónők változatos, mesébe szőtt tanúságos történeteit hangos hozzászólásokkal izgulják végig a  gyerekek és ennek élménye az előadás után is beszélgetésre készteti sokukat rengeteg kérdéssel,így érdeklődésük az aktuális téma felé is bővül.
    A hamarosan beinduló Kézműveskuckó is lehetőséget nyújt majd az egyéni kibontakozásra.
    Anyagi nehézségek miatt főleg csak a községen belüli rendezvényeken vettek részt az egyesület csoportjai. A szülők önzetlen segítsége, és hozzájárulása végül ünnepélyessé tette ezeket a fellépéseket. Az érdeklődés ad mégis új erőt a vezetőség számára is, hogy folytassa munkásságát és az, hogy mindig akadnak nagyvonalú támogatók, akik a megfelelő időben tesznek tanúbizonyságot arról, hogy szívügyüknek érzik a művelődés fontosságát. Legutóbb a Pásztorbál szervezői okoztak meglepetést, mert új függönyökkel tették hangulatosabbá az egyesület székházát, valamint új edényekkel bővítették annak konyhájának készletét. A legnagyobb örömet mégis azzal szerezték, hogy a tombolajegyek eladásából származó bevételt az egyesületnek, vagyis a gyerekeknek ajánlották. Ehhez a gesztushoz csatlakoztak a Bosztános bál szervezői is, akik szintén némi összeget ajándékoztak az egyesületnek
    A Csobolyó ivóedény, melyben a víz hűs marad. Mi viszont magunk vagyunk kultúránk hordozója, és csak rajtunk múlik milyen értettséggel zárjuk azt magunkba.

    MÁR KÉSZÜLNEK A NŐNAPI KIÁLLÍTÁSRA
    Az Arany Kezek Kézimunka Egyesület a március 8-át magába foglaló hetvégére tervezi a soronkövetkező kiállítását, a megszokott helyen, vagyis a Kultúrotthon épületében. Közkívánatra a tombolát is újra a programjukba iktatták, emellett remélik, hogy kézimunkáik legalább annyi érdeklődőt vonzanak majd  el, mint  eddig.
    A szervezők szeretettel várnak mindenkit.

Lajkó Szilvia

februar 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Godina za nama
Molimo, pomozite Atili Nađpal!
Defile dece pod maskama
Šarena strana
Impresum


Design by VA