Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

 
2004. október

Címoldal
A községi képviselő testület alakuló üléséről
Megalakult az Első Helyi Közösség új tanácsa
Aszfaltozás Adán
Ezer arca van a boldogságnak
A nyelvi stílus
Hol vannak a fiatalok?
Szenvedély- betegségektől mentes élet
A víz az élet forrása
Idényzárás az Üdülőközpontban
Testvértelepülésünk ünnepe
Ne mondd még, hogy Isten veled!
Kánya Bandi, az adai betyár
Mohol nagyközség
Kiállítás
LII. Zöld levél
Tisza menti fúvósok Százhalombattán
Foglalkozások, képzések, véradási akciók...
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Evangelizációs rendezvény Adán
Barátkozás, sporttalálkozó
Siess
Hírek
Községünk amatőr festői
Tarka oldal
Impresszum

FOGLALALKOZÁSOK, KÉPZÉSEK, VÉRADÁSI AKCIÓK...
Alkalmi beszélgetés Krizsán Vilmossal a Vöröskereszt titkárával

    A napokban több információ is megjelent a Vöröskereszt községi szervezetének munkájával kapcsolatban. A szervezet titkárát, Krizsán Vilmost kérdeztük meg, hogy a nyári programok után most mivel foglalkoznak.
    - A nyári programok után, melyek közül külön kiemelném a Vöröskereszt kanizsai táborát és a rendszeres vérnyomás- meg vércukorszint- méréseket, most elsősorban a tagság továbbképzésére összpontosítunk – válaszolta a titkár. - Elkezdődtek az angol és az olasz nyelvórák. Két kezdő és egy haladó csoporttal foglalkozik angol nyelven Molnár Ibolya tanárnő. Hamarosan megkezdődik a számítógépes tanfolyam is, amelyen egy kezdő és egy 2. fokozatos csoportot tanít Dér Oszkár oktatónk.
    Mi a helyet a függőségi betegségek elleni küzdelem terén?
    - A nyár folyamán foglalkozásokat tartottunk az általános iskolák alsós és 5. meg. 6. osztályosai részére. Összesen 4 csoport gyerek tartózkodott egy-egy egész napot a Vöröskeresztben. Október 9-én Padén volt egy műhely típusú beszélgetésünk. Nagyon hasznosak ezek a találkozások a gyerekekkel. Jól együttműködünk a Kékkereszttel és a Szociális központtal. Jelen voltunk a nagybecskereki Caritas által szervezett Újvidéken megtartott nemzetközi konferencián, ahol Mádl Ferenc magyar köztársasági elnökkel is találkozhattunk. Ez a tanácskozás is felhívta a közvélemény figyelmét a problémának egyre fokozottabb jelenlétére. Nálunk megalakult ugyan a függőségi betegségekkel foglalkozó községi bizottság, de sem tőlük, sem az előző önkormányzattól nem kaptunk segítséget. Mi dolgozunk, aktívan kivesszük a részünket a kábítószer, alkohol, dohányzás és más függőségi betegségek elleni küzdelemből, de eredményesek csak akkor lehetünk, ha legalább községi szintű összefogásra kerül sor.
    Mi a helyzet a véradási akciók szervezése terén?
    - Az idén eddig 8 akciót tartottunk meg, keretükben 398-an adtak vért. Az év végéig még 4 akciót tervezünk, esetleg még egy rendkívüli akciót is beiktatunk. Ha ezeken is tömegesen jelen lesznek az önkéntes véradók, akkor megközelíthetjük a 600 személyt, ami a tervezett 3 százalékos részvételi arányt biztosítaná. Ebben a hónapban 14-én Moholon, 28-án a középiskolában lesznek akciók, november 10-én Törökfalun, december 11-én pedig Adán gyarapíthatjuk a vértartlékokat. Megkérünk minden olyan egészséges polgártársunkat, aki megteheti, vegyen részt ezeken az akciókon. A vérre nagyon nagy szükség van és sajnos sohasem tudjuk, kinek lesz majd szüksége rá.
    Milyen akciókra kerül még sor az őszi időszakban?
    - Október 16-án az első helyi közöségben, október 17-én pedig a második helyi közösségben tartjuk meg 15 órai kezdettel a Napsugaras ősz elnevezésű rendezvényeinket, amelyeken a 70 év feletti embereknek igyekszünk örömteli pillanatokat szerezni. Október 17-én az éhinség elleni küzdelem nemzetközi napja alkalmából szervezzük meg hagyományos Cselekvő szolidalitás elnevezésű gyűjtési akciónkat. Sajnos nagyon nagy szükség van a segítségre, hiszen a téli időszakban sok olyan család várja a segítséget, amelyek a létminimum alatt tengődnek. A szervezetünknek is szüksége van támogatásra, hiszen csak így tudjunk megvalósítani programunkat. Felkérjük a község polgárait, vállalkozóit, intézményeit és helyi közösségeit, hogy járuljanak hozzá az akció sikeréhez – fejezte be a beszélgetést Krizsán Vilmos.

Velez Teodóra

oktobar 2004.

Naslovna strana
Započeti radovi na rekonstrukciji O.Š. "Novak Radonić" u Molu
Iz života Sindikata
Vesti iz policije
Mladi pišu
Impresum


Design by VA