Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

 
2004. október

Címoldal
A községi képviselő testület alakuló üléséről
Megalakult az Első Helyi Közösség új tanácsa
Aszfaltozás Adán
Ezer arca van a boldogságnak
A nyelvi stílus
Hol vannak a fiatalok?
Szenvedély- betegségektől mentes élet
A víz az élet forrása
Idényzárás az Üdülőközpontban
Testvértelepülésünk ünnepe
Ne mondd még, hogy Isten veled!
Kánya Bandi, az adai betyár
Mohol nagyközség
Kiállítás
LII. Zöld levél
Tisza menti fúvósok Százhalombattán
Foglalkozások, képzések, véradási akciók...
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Evangelizációs rendezvény Adán
Barátkozás, sporttalálkozó
Siess
Hírek
Községünk amatőr festői
Tarka oldal
Impresszum

MOHOL NAGYKÖZSÉG
Szemelvények Baranyi István nyugalmazott moholi anyakönyvvezető készülő monográfiájából

    Az elmúlt évszázadok folyamán Mohol nagyközség is több neves szakembert, irodalmárt, művészt és más közéleti személyiséget adott a társadalomnak. Természetes, hogy ezek az emberek nem a szülőhelyükön, illetve a lakhelyükön fejtették ki munkásságukat, hanem a nagyobb urbánus központokban vagy éppen külföldön, de mindenesetre korukban kimagasló eredményeket értek el, és maradandót alkottak az utókor számára. Közülük ezúttal csak néhányat, megítélésünk szerint a legnagyobbakat mutatjuk be dióhéjban.

    KARANOVIĆ MLADEN. 1863-ban született Moholon. A nagybátyja után örökölt vagyon nagyobb részéből nyomdát vett 1893-ban, és megalapította a Subotičke Novine című hetilapot. Az újságban megjelent cikkei miatt 1898-ban elítélték, a lapját pedig betiltották. Több újsággal is együttműködött, mint pl. a Golub, a Neven, a Subotička Danica és a Bačvanin, majd később a Jugoslovenski dnevnikkel és a Bunjevačkim novinama. 1950-ben halt meg a legnagyobb szegénységben mint a szabadkai szegényház lakója.

    MARIĆ Dr. RADOMIR. 1929-ben született Moholon földműves családban. A falu tekintélyes orvosa. Ada község egészségházának igazgatója és a jelenlegi moholi egészségház kiépítője (1972-ben). Később Újvidékre távozott, ott nőgyógyász szakorvosként dolgozott. Moholnak mint településnek és a moholi labdarúgásnak a krónikása. 1984-ben jelentette meg „A moholi labdarúgás 70 esztendeje” című monográfiáját. Újvidéken halt meg.

    MOHOLY-NAGY LÁSZLÓ. A magyarországi Bácsborsódban született 1895-ben. Családi neve akkor még Weis volt. Apja Weis Lipót gazdász, anyja Stein Karolina. Az apja később Amerikába vándorol, de kihajózása után nyoma veszik. Édesanyja 1897-ben két fiával, Jenővel és Lászlóval átköltözik a Tisza mentére. Először Adán, az Erzsébet szállótól két-három házzal lejjebb, Mohol irányában, az Offner házban (a jelenlegi Tito marsall utca 8 sz. – ma a Csányi család háza), özv. Stein Mórné, Engelmann Rozáliánál, a gyerekek nagyanyjánál találnak menedéket. A család a századforduló előtti években költözött át Moholra, dr. Nagy Gusztáv ügyvéd tágas házába (a ház Moholon a Tito marsall utca 53 sz. alatt áll, jelenlegi tulajdonosa Jakšić Grujo). Nagy Gusztáv különben Weis Lipótné unokatestvére, illetve a gyerekek nagybátyja volt. A harmadik gyerek Ákos, Adán született 1897-ben. A Weis család 1909-ben magyarosította a nevét NAGYra. László ekkor 14 éves volt. A kettős művésznevet már 1917-ben használta, két festményét is Moholyi-Nagyként írta alá. Az egyik festmény a „Sebesült katona” Odesszában készült, ahol jómaga is sebesültként tartózkodott, a másik pedig Budapesten és a bátyját, Nagy Jenőt ábrázolja.
    Moholy-Nagy László a modern művészet legsokoldalúbb egyénisége. „Festészetben, szobrászatban és építészetben, színházban és ipari formatervezésben, a filmen, hirdetésben és tipográfiában egyaránt arra törekedett, hogy a tér és az idő viszonyát, azaz a térbeli mozgást értelmezze” – mondja róla kor- és eszmetársa, Walter Gropius, a nagyhatású weimari Bauhaus igazgatója, aki a húszas évek elején felismerte az ágrólszakadt emigráns tehetségét, és meghívta intézetébe professzornak.
    Moholy-Nagy töretlen híve volt az alkalmazott művészetnek, az ipari felhasználhatóság kérdése egy életen át foglalkoztatta. A Bauhausban a fémműhelyt vezette, de különféle műanyagokkal is kísérletezett. Eredményeit főleg az építészet hasznosította. Műhelyéből kerültek ki a ma is használatos csuklós típusú asztali lámpák és a falra rögzíthető világítótestek. Együttműködött a jénai üveggyárral, amely az ő tervei alapján kezdte meg az újvonalú, funkcionális üvegtermékek nagyüzemi gyártását. „Én a Parker – Pencyl cég (töltőtoll gyártó) tervezője vagyok, de tavalyelőtt még modern vasúti kocsikat terveztem” – írta bátyjának, Jenőnek 1946-ban, nem sokkal a halála előtt Chicagóból.

oktobar 2004.

Naslovna strana
Započeti radovi na rekonstrukciji O.Š. "Novak Radonić" u Molu
Iz života Sindikata
Vesti iz policije
Mladi pišu
Impresum


Design by VA