Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

 
2004. október

Címoldal
A községi képviselő testület alakuló üléséről
Megalakult az Első Helyi Közösség új tanácsa
Aszfaltozás Adán
Ezer arca van a boldogságnak
A nyelvi stílus
Hol vannak a fiatalok?
Szenvedély- betegségektől mentes élet
A víz az élet forrása
Idényzárás az Üdülőközpontban
Testvértelepülésünk ünnepe
Ne mondd még, hogy Isten veled!
Kánya Bandi, az adai betyár
Mohol nagyközség
Kiállítás
LII. Zöld levél
Tisza menti fúvósok Százhalombattán
Foglalkozások, képzések, véradási akciók...
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Evangelizációs rendezvény Adán
Barátkozás, sporttalálkozó
Siess
Hírek
Községünk amatőr festői
Tarka oldal
Impresszum

TESTVÉRTELEPÜLÉSÜNK ÜNNEPE

    Az adai Első Helyi Közösség és Muzslya 2002-ben írták alá a baráti együttműködésről szóló szerződést. Kapcsolatunk azelőtt is sokrétű és tartalmas volt, de azóta még jobban megerősödött és fejlődött. A két helyi tanács évi programjába is beiktatta a közös műsorok, látogatások, találkozások időpontját. Ennek keretében legutóbb az Első Helyi Közösség küldöttsége járt Muzslyán, amikor a falu ünnepére, a búcsúra kapott meghívást szeptember 11-re. A háromtagú küldöttséget -- amelyet Vastag János tanácselnök vezetett, tagjai pedig Smit Károly és Csuvik Dezső voltak – a muzslyaiak ezúttal is őszinte szeretettel és tisztelettel fogadták, mi viszont úgy éreztük magunkat Muzslyán, mintha hazamentünk volta. Mégis sok új, meglepő és dicséretre méltó eseménnyel találkoztunk, ami egyértelműen arra utal, hogy ez a kis közösség hatalmas akaraterővel, összefogással hatalmas tettekre képes. A későbbiekben látni fogjuk miről is van szó.


Az adai I. Helyi Közösség küldöttsége a Muzslyai napokon

    „Szeptember 12-e a falunk ünnepe, a Búcsú. Kedves számunkra ez az ünnep, mert szülőfalunkat többre tartjuk a földkerekség más tájainál. Ebben az is benne van, hogy szeretettel várunk minden kedves vendéget, aki ez alkalommal látogatásával megtisztel bennünket. A Helyi tanács és a falunk szervezetei az idén is ünnepi műsorral kedveskednek a muzslyai polgároknak és vendégeinknek” – olvashatjuk a Muzslyai Újság szeptemberi számában.
    Hát igen, nagy ünnep ez a falu életében. Hatalmas tömegeket vonz Muzslyára még a távolabbi vidékekről is. Szombat délutánra már benépesült a főutcának majd egy kilométer hosszú szakasza a portékájukat kínáló legkülönfélébb árusok pultjaival, asztalaival, ami egy keresztutcán át folytatódva, a helyi piac illetve vásártérre torkollott, ahol viszont a legváltozatosabb elektromos játékokból rögtönzött vidámpark várta a látogatókat, számos lacikonyhával, sörsátorral. Valódi vidámparki hangulat uralkodott már a kora esti órákban. Az ember úgy érezte magát, mintha Pesten vagy a bécsi Práterben lenne. A legegyszerűbb körhintától a hatalmas méretű modern „űrhajók” közül válogathatott az ember, ha éppen ilyen formában akart szórakozni. Felsorolni is sok lenne, mi mindennel találkozott ott a vendég. A sátrak, asztalok között pedig ezrével hullámzott a tömeg. Házigazdáink elmondták, hogy ezúttal több ezerre tehető az idelátogató vendégek száma.
    A falu ünnepéhez tartozott és abban is talán a legjelentősebb esemény, hogy új létesítményekkel gazdagodott a közösség. Erre a napra készült el a gyermekorvosi rendelő épülete, aminek ünnepélyes átadására ezúttal került sor. A felszerelés és a bútorzat még hiányzik, de ennek beszerzésére kérelemmel fordultak az ADF alapítványhoz, és az eddigi tapasztalatok alapján remélik, hogy kérelmük megértésre talál. A másik nagy horderejű beruházás a szennyvízcsatorna kiépítése a faluban. Megtudtuk, hogy 20 év alatt mindössze 1,6 km. épült ki, viszont az utolsó négy évben 38 km. csatorna került a föld alá. Ebből 6 km–t ebben az évben építettek ki. Ezekben a munkálatokban adai érdekeltség is van, hiszen a legutóbbi pályázatot az adai Vakond KFT (a volt Obnova) nyerte el, és az utolsó négy km.-t több mint 11 millió dinár értékben az adaiak építették ki. Így természetesen a Vakond képviselői is jelen voltak az ünnepségen. A csatornahálózat szimbolikus átadása a kolónia lakótelepen kiépült szivattyútelep üzembe helyezésével történt meg. Nem kis jelentőséggel bír a Lehel sportközpont kézilabdapályáján kiépített új lelátó átadása sem, valamint a régi mozi épületének megvásárlása és átadása új rendeltetésének, az ifjúság igényeinek kielégítésére.
    Ünnepről lévén szó, nem maradhattak el a kísérő rendezvények sem, amiket nagyszámú néző kísérhetett végig figyelemmel. Csupán néhányat emelnék ki: a Magyar házban a Nők klubja kézimunkáit, a MAKK képzőművészeti alkotásait csodálhatta meg a látogató. Ez utóbbin az adai amatőrfestők is bemutatkoztak képeikkel. A vadászok ugyanitt állították ki trófeáikat, a motorosok pedig fotókkal mutatták be tevékenységüket. A Petőfi művelődési házban kultúrműsort tartottak több környékbeli fellépővel, de nem maradtak el a hagyományos sporttalálkozók sem. Szombaton és vasárnap este az ifjúság több rock-együttes fellépése mellett szórakozott.
    Vendéglátóinktól késő éjszaka vettünk búcsút megköszönve a fogadtatást, és azt kívántuk nekik, hogy a jövőben is ilyen sikeresen, kitartóan és lelkesen dolgozzanak.

Vastag J.

oktobar 2004.

Naslovna strana
Započeti radovi na rekonstrukciji O.Š. "Novak Radonić" u Molu
Iz života Sindikata
Vesti iz policije
Mladi pišu
Impresum


Design by VA