Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

 
2004. október

Címoldal
A községi képviselő testület alakuló üléséről
Megalakult az Első Helyi Közösség új tanácsa
Aszfaltozás Adán
Ezer arca van a boldogságnak
A nyelvi stílus
Hol vannak a fiatalok?
Szenvedély- betegségektől mentes élet
A víz az élet forrása
Idényzárás az Üdülőközpontban
Testvértelepülésünk ünnepe
Ne mondd még, hogy Isten veled!
Kánya Bandi, az adai betyár
Mohol nagyközség
Kiállítás
LII. Zöld levél
Tisza menti fúvósok Százhalombattán
Foglalkozások, képzések, véradási akciók...
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Evangelizációs rendezvény Adán
Barátkozás, sporttalálkozó
Siess
Hírek
Községünk amatőr festői
Tarka oldal
Impresszum

LII. ZÖLD LEVÉL – 2004. OKTÓBER

    Pillanatnyilag szélcsend van az élővilágban: a vándormadarak már elköltöztek, az északi tájakról délre tartó költöző madarak csoportjai pedig még nem érkeztek hozzánk, így a mindig nagy élményt jelentő madárvonulás megfigyelése csak ezután következik. Hulló István Madárlesen című, 2004-ben megjelent könyvében olvasom:
    „Minden év őszén Eurázsia hatalmas területeiről kétszáz fajhoz tartozó ötmilliárd vándormadár indul el déli telelőhelyeik irányába. Ez a vándorlás az élővilág egyik leglátványosabb jelensége, melyet kis befektetéssel mindenki megfigyelhet. Csupán egy valamirevaló távcső és némi szabadidő szükséges ahhoz, hogy meglessük a ligetek apró énekeseit, a tavakat látogató récék és vadludak tarka csapatait.
    A legtöbb madárfaj vonulási útvonala Vajdaság területén halad keresztül (különösen a Tisza völgyének van nagy jelentősége), így olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy csak településünket kell elhagynunk, máris a madárvonulás több millió éves országútjára léphetünk.”

Hevér Miklós felvétele
Ember és madár kapcsolata: Hulló István egy dolmányos varjúval

    Az említett szerző, Hulló István szabadkai biológus különben adai származású, ami örömet jelent számunkra, hisz könyvében – ami a szabadkai Életjel kiadásában jelent meg – nemcsak madár-megfigyelési adatokat, hanem szépirodalmi értékeket is megcsillant. Ezt írja:
    „Hála szüleimnek, a természet iránti érdeklődésem már kisgyermek-koromban kialakult. Volt egy szántóföldünk a Palicsi-tó partján, és amíg édesapám dolgozott, én a vízparton bóklásztam. Naphosszat figyeltem a tavat és a zöldellő nádas zsibongó életét. Meglestem a pompás tollazatú vöcskök szerelmes násztáncát, a csillogó bundájú pézsmapockok szorgos gyűjtögetését, miközben körülöttem szólt a mindent kitöltő madárdal, a nádiposzáták véget nem érő tavaszi éneke…
    Rácsodálkoztam a lepkék és virágok tarka szépségére, a vándormadarak örökmozgó csapataira, a légivadászok villámgyors nyilallásaira. Megtanultam a megfigyelt élőlények nevét, tulajdonságait, felismerésük faji bélyegeit.”
    Egy másik helyen a barkóscinegékről ír, amelyekből az adai Bara Orompart alatti nádasaiban is költ néhány pár:
    „… a magasrepülésük október második felétől november derekáig figyelhető meg. Napsütéses reggeleken általában 5-7 példányból álló kis csapat kezdi meg különös viselkedését. Magasan a nádasok fölé emelkedve erőteljes, csilingelő hangjukkal csalogatni kezdik fajtársaikat. Azután hirtelen befejezik csapongó röptüket és lezuhannak a nádasba; rövid idő után újra kezdik az egészet. Az idő múlásával a csapathoz újabb példányok csatlakoznak, így létszámuk fokozatosan nő. Néhány óra leforgása alatt akár húsz alkalommal is megismétlik a leírt, csapattoborzó jelenséget. Számuk egyre szaporodik, míg el nem éri a 30-40-es példányszámot… A nádasból ekkor már szinte mindenfelől szól az átható hívóhang, a magasból pedig folyamatos csilingelés hallható.”
    Végezetül egy örömhír: Gergely József barátunk, felsőhegy-zentai újságíró-biológus 2005-re új, színes természetfotókból álló falinaptárt készít. Érdeklődéssel várjuk, és mindenkinek figyelmébe ajánljuk, akárcsak Hulló István fent említett könyvét.

Király János

oktobar 2004.

Naslovna strana
Započeti radovi na rekonstrukciji O.Š. "Novak Radonić" u Molu
Iz života Sindikata
Vesti iz policije
Mladi pišu
Impresum


Design by VA