Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. június

Címoldal
Színvonalas adai kórusfesztivál
Községi hírek
Ballagás a zeneiskolában
Egy kis kronológia
Qué será, será
Új vezetőség a  nyugdíjasoknál
Az utolsó csütörtök
Kutyakiállítás volt Adán is, Moholon is!
Tűztánc
"Hogy érezzük, itt élünk!"
Tevékeny a Vöröskereszt
Főztek, ettek, mulattak
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Fiatalok írják
Zöld levél
A Körkép arcképcsarnoka – VII.
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

KÖZSÉGI HÍREK

KÖZSÉGÜNK PÁLYÁZATAI

    Bilicki Zoltán községi elnök közleményéből megtudtuk, hogy június folyamán a következő témákban kerültek átadásra pályázatok a község részéről:
    - a kanalizáció kiépítésére  20 millió dinár értékben, a Tartományi Mezőgazdasági,  Erdészeti és Vízgazdálkodási Titkársághoz,
    - a kanalizációs tervdokumentáció elkészítésére 4 millió dinár értékben, a Tartományi Mezőgazdasági,  Erdészeti és Vízgazdálkodási Titkársághoz,
    -  a kanalizációs tervdokumentációra 500.000 dinár értékben, a Régiófejlesztési és Helyi Önkörmányzati Minisztériumhoz,
    - a kanalizáció kiépítésére 65 millió dinár értékben, a Régiófejlesztési és Helyi Önkörmányzati Minisztériumhoz,
    - a fő szabályozási terv kidolgozására 2 millió dinár értékben, a Tartományi Területrendezési, Építészeti és Környezetvédelmi Titkársághoz,
    - villanyrendőr felszerelésére 3 millió dinár értékben, a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és Nemek  Egyenjogúságával Foglalkozó Titkársághoz.

Péter Valentina


BEINDULT A SZAKMAI GYAKORLAT PROGRAMJA


A gyakornokok fogadása az elnöknél

    Bilicki Zoltán községi elnök fogadta azt a 7 fiatalt, akik a köztársasági foglalkoztatási program keretein belül szakmai gyakorlatot töltenek le az önkormányzatban, illetve a közvállalatokban. Ezen program keretein belül  június 15-től középiskolai végzettséggel 3 fő 6 hónapra, főiskolai végzettséggel 2 fő 9 hónapra, valamint egyetemi végzettséggel szintén 2 személy 12 hónapra állt munkába.

Péter Valentina


FOLYAMATOS A KÖZSÉGRE TÁBLÁZOTT HITEL VISSZAFIZETÉSE

    Nemrég került kifizetésre egy újabb, közel 50.000 euró összegű részlet abból 740.624,44 euró-s hitelből, melyet az előző községi vezetőség vett fel az AIK Banktól 2007. december 11-én, és rátáblázta az önkormányzatra.
    A kölcsön visszafizetésének határideje 2017. december 11. Az első hitelrészlet 2009. júniusában került kifizetésre. A mai napig 308.593,94 eurót fizetett vissza a község az alaphitelből, a hátralévő adósság még 432.031,50 euró. 
    Az össz kamat a 2007- 2017 közötti időszakra 367.618,46 euró. Ebből 279.535,63 eurót törlesztettünk eddig, és van még 88.82,83 euró adósság.
    A függő költségek a 2007-2017 közötti periódusra 8.887,50 eurót tesznek ki. Ebből a mai napig 6.967,36 eurót fizettünk vissza, és hátramaradt még 1.920,14 euro - számolt be Bilicki Zoltán községi elnök a hiteltörlesztés folyamatáról

 Péter Valentina


CSÖKKENT A CÉGJELZÉS UTÁNI ÉVES ADÓ

    Községünk vállalkozóinak egy csoportja azzal a kéréssel fordult a községi elnökhöz, hogy a cégtábla adók tekintetében tegyen engedményt. A vállalkozókkal folytatott megbeszélés során kompromisszum született, melyet a községi tanács jóváhagyott és Bilicki Zoltán a községi tanács elnökeként egy határozat-javaslatot terjesztett elő a kommunális illetékekről szóló határozat módosítására. Községi-képviselő testület tegnap esti ülésén el is fogadta a csökkentésről szóló határozatot, melynek értelmében az illetékek új összegei a következőképpen alakulnak:
    1. Azon jogi személyek esetében, akik banki, vagyon és személybiztosítási, nafta és naftaszármazékok gyártási és forgalmazási, dohányipari termékek gyártási, kis és nagykereskedelmi, cementgyártási, postai, mobil-és fixtelefon szolgáltatási, villanygazdasági, kaszinói, szerencsejáték termi, fogadóirodai, bingótermi és szerencsejáték és éjszakai bár és diszkó szolgáltatás nyújtási tevékenységet végeznek,
    Közepes jogi személyek esetében 240.000 dinárról 200.000-re csökken.
    Nagy jogi személyek esetében 360.000 dinárról 250.000-re csökken
    2. Az egyéb tevékenységet végző kis jogi személyek esetében 75.000  dinárról 35.000-re csökken.
    3. Azon vállalkozók esetében, akik nincsenek felsorolva az előző bekezdésben és 50 millió dinár feletti éves bevételt valósítottak meg az előző évben 75.000 dinárról 35.000-re csökken.
    Az 50 millió dinár alatti éves bevételt megvalósító vállalkozók esetében nincs illeték.
    4. A több szervezeti egységgel rendelkező jogi személyek és vállalkozók esetében az első egység után teljes összegű illeték van előlátva, az összes többi egységre pedig 80%-os kedvezményt lát elő az elfogadott határozat.

Péter Valentina


KEDVEZMÉNY  A SZEMÉT KIHORDÁSI, VALAMINT A VÍZ- ÉS A KANALIZÁCIÓS HASZNÁLATI DÍJ FIZETÉSÉRE

    Ada KKT határozatai alapján, Bilicki Zoltán, községi elnök, ezúton szeretné felhívni a kisnyugdíjasok, az egyedül élő személyek, a szociális segélyre jogosultak, valamint a regisztrált idős mezőgazdasági termelők (nők 60 év, férfiak 65 év feletti, és max. 2 ha földdel rendelkezők) figyelmét, hogy az adai Szociális Központon keresztül továbbra is igényelhetik a kommunális hulladék elszállítási díjra, és a vízhasználati, illetve kanalizáció használati díjakra vonatkozó fizetési kedvezményeket. Igénylésüket átadhatják munkanapokon Adán a Szociális Központ 43-as számú irodájában 8,00-11,00 óráig, valamint Moholon a Nyugdíjas egyesület épületében, minden hónap harmadik csütörtökén 7,00-12,00 óráig.

Miricki Dragin Zita


FEJLEMÉNYEK AZ ALÁÍRÁS-HAMISÍTÁSI ÜGGYEL KAPCSOLATBAN

    Bilicki Zoltán községi elnök átvette azt a petíciót, amelyben a lakosok felkérik, hogy tegye meg a szükséges lépéseket az illetékes szervek irányába az aláírás-hamisítási üggyel kapcsolatban.
    A községi elnök megígérte, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy ehhez hasonló esetek a jövőben ne történhessenek meg községünkben. 

 Miricki Dragin Zita


MUNKÁLATOK KÖZSÉGÜNKBEN

    Ada központjában tovább folynak a kanalizációs munkálatok. A javítás során kiderült, hogy hosszabb szakaszon rongálódott meg a vezeték, így a szanálási munkálatok jelenleg is tartanak. Moholon a központ felújítása van folyamatban, jelenleg a járda felújítása történik a katolikus parókiától az általános iskola irányába.    Emellett a pravoszláv temető bejáratának a kiaszfaltozása és a temető előtti parkoló kialakítása is folyamatban van.

juni 2013.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Прослављена храмовна слава у Ади
Aktivnosti sindikata
Vesti
Impresum


Design by VA