Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. június

Címoldal
Színvonalas adai kórusfesztivál
Községi hírek
Ballagás a zeneiskolában
Egy kis kronológia
Qué será, será
Új vezetőség a  nyugdíjasoknál
Az utolsó csütörtök
Kutyakiállítás volt Adán is, Moholon is!
Tűztánc
"Hogy érezzük, itt élünk!"
Tevékeny a Vöröskereszt
Főztek, ettek, mulattak
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Fiatalok írják
Zöld levél
A Körkép arcképcsarnoka – VII.
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Tűztánc
Vadvirágosok Szent Iván éje Debrecenben

    „Menjünk vissza!” kántálták a gyerekek a hazafelé induló buszban június 23-án, miközben élménnyel teli, mégis meghatóan boldog könnyek csordultak ki a szemekből, amíg integetéssel is elköszöntek debreceni vendéglátóiktól.
    Gazdag programmal teli hétvégét tölthettek Debrecenben a Vadvirág HK Csillagvirág táncegyüttesének és Füzike furulyacsoportjának tagjai, valamint a Kócos tamburazenekar, akiket a XIV. Tűztánc Ifjúsági Táncfesztiválra hívtak meg a szervezők. A helyi Csapókerti Közösségi Ház és a Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttes rendezvénye június 22-én, különleges ünnepe volt a nyári napfordulóhoz kapcsolódó hagyományoknak. Mindezen értékek varázsa mellett a fesztivál ifjúsági találkozó is, hiszen bemutatkozási lehetőséget nyújt ifjúsági néptánc-együtteseknek határon innen és túl. Az idei Tűztánc résztvevő néptánc-együttesei Adáról, Debrecenből, Berettyóújfaluból, Nagyváradról, Püspökladányból, Derecskéről, Nyíradonyból és Mátészalkáról érkeztek a Szent Iván éj kultúrájának baráti értékmegőrző és továbbhagyományozó rendezvényére. A program szombaton délután bemutatókkal kezdődött és vasárnap hajnalban táncházzal végződött.

    Az adaiak a fesztivál napja előtti csütörtökön érkeztek Debrecenbe és ottani családoknál szállhattak meg. A vendéglátók már első látásra is barátsággal fogadták a vadvirágosokat, és ott-tartózkodásuk ideje alatt figyelmes gondot viseltek róluk (a búcsúzó könnyek mindent elárultak). Pénteken állatkerti séta, meg egy kis vidámparkos mulatság töltötte ki a délelőttöt, majd a borpincében elfogyasztott finom ebéd után estig tartó strandolás vette kezdetét. Az ünnep szombatja vetélkedős városnézéssel és fényképezőgéppel való főnixmadár vadászattal indult (nagy élmény volt! Lett is trófea nagy számban!), majd a fesztivál fergetege bekebelezte a nap tovább részét. A néptánc-együttesek előadás után a tűzgyújtás, tánc a tűz körül és tűzugrás következett. A Vadvirág HK apraja és nagyja a tőlük telhető kitartással vettek részt a programokban és tették ezt vidám és összetartó közösségként.
    Ez az élménygazdag kirándulás és a vendéglátók szeretete tette igazán felejthetetlenné a nyári napforduló tüzes hétvégéjét.

Szöveg Lajkó Szilvia,
fotók Vadvirág

juni 2013.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Прослављена храмовна слава у Ади
Aktivnosti sindikata
Vesti
Impresum


Design by VA