Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. június

Címoldal
Színvonalas adai kórusfesztivál
Községi hírek
Ballagás a zeneiskolában
Egy kis kronológia
Qué será, será
Új vezetőség a  nyugdíjasoknál
Az utolsó csütörtök
Kutyakiállítás volt Adán is, Moholon is!
Tűztánc
"Hogy érezzük, itt élünk!"
Tevékeny a Vöröskereszt
Főztek, ettek, mulattak
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Fiatalok írják
Zöld levél
A Körkép arcképcsarnoka – VII.
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

TEVÉKENY A VÖRÖSKERESZT

    Az elmúlt két hónap során is igen gazdag aktivitást fejtett ki a Vöröskereszt adai szervezete. Erről faggattuk Kiss Tibor elnököt, aki elsőként az elsősegély-nyújtási tanfolyamról szólt.
    - Az év elején kezdtük meg a sofőr jelöltek elsősegély-nyújtási oktatását. Eddig 9 csoportban összesen 88-an sikeresen vizsgáztak és csak 8 esetben kellett újra vizsgázniuk a jelölteknek. A képzés oktatóink, és a rendelkezésükre álló kézikönyvek, DVD-k és tesztkérdések segítségével magyar és  szerb nyelven is színvonalas, illetve eredményes.
    • Az iskolások számára is tartottak elsősegély-nyújtási tanfolyamot?
    - Igen, több mint 60 gyerek kapcsolódott be. Április 20-án megtartottuk a községi elsősegély-nyújtó versenyt, május 25-én és 26-án pedig csapataink a tartományi versenyen szerepeltek. A középiskolás  csapatunk az első napon a B ligában 1027 ponttal az első helyen végzett és jogot szerezett , hogy a második napon  az A ligában  is képviselje községünket. A legjobbak között pedig 1119 ponttal a 8. helyet szerezték meg, és jövőre újra ebben a rangfokozatban szerepelnek. Az általános iskolás csapatunk vasárnap a 14. helyen végzett, ami azt jelenti, hogy jövőre ők szerepelnek majd a B ligában. Kocsis Gábor, Kis Bicskei Valentina, Velez Teodóra és Zaj Anikó foglalkoztak a gyerekkel, és őszre újra tanfolyamot indítanak.
    • Az önkéntes véradókról is sokat lehet hallani, velük hol jártak?
    - Az idén május 25-én Bácskossuthfalvára szerveztünk  kirándulást a többszörös véradók  és véradás  szervezők részére. Összesen 30-an élvezhettük a topolyai és helyibéli Vöröskereszt vezetőinek, Kospenda József, Lestár Tibor és Drenkovics Tibor vendégszeretetét. A falunapon megszervezett fogadáson osztották szét az elismeréseket az ottani véradóknak, utána ebéden láttak vendégül bennünket és kötetlen beszélgetés, barátkozás alakult ki a véradók  között. A délután folyamán idegenvezető segítségével mutatták be a település nevezetességeit és a rekreációs parkban  megtartott művelődési műsoron is jelen lehettünk. Egy feledhetetlen szép napot töltöttünk Bácskossuthfalván.
    • A mi véradóinknak mikor adták át az elismeréseket?
    - Június 14-én , a véradók nemzetközi napján szerveztünk a székházunkban  szerény ünnepséget, amelyen  dr. Lengyel Tamara, a zentai kórház vérátömlesztő állomása orvosnője és Urbán Mónika,  a helyi önkormányzat alelnöke is köszöntötte a többszörös véradókat. Az adai Balog László 120, a moholi Miksity Balázs pedig 100 alkalommal gyarapította a vértartalékokat. Dávid Vilmos, Pozsgai Ferenc, Rácz Szabó László és Sterbik Ferenc 75 alkalommal, Baić Ferenc és Farkas Imre pedig 50 alkalommal segített embertársainak. Nyolcan voltak, akik  35, heten, akik 20 és 14-en , akik 10 alkalommal  adtak már vért. Az ünnepséget művelődési műsorral és egy babgulyással tettük emlékezetesebbé a jelenlevők számára.
    • Mindjárt másnap pedig véradási akció is volt?
    - Valóban, másnap már itt Adán szerveztünk véradási akciót, amelyen 71-en jelentek meg és közülük 63-nak sikerült adnia vért. Örömmel állapítottuk meg, hogy közöttük volt Tuba János és Dobrotka Károly is, akik már szintén a 120 véradás körül járnak és a jövő évi  ünnepségen  nekik is külön elismeréssel adózunk majd. Az eddig lebonyolított 7 akción összesen 268-an adtak vért, ami a tervezett szinten alakul. Legközelebb július 18-án Moholon várjuk az önkéntes véradókat.
    • Milyen aktivitások voltak még az elmúlt 2 hónapban?
    - Május 31-én fejeztük be a népkonyha program egy szakaszát, amelynek során a 3 helyi közösség pénzügyi támogatásával és a minisztérium, illetve a Szerbiai Vöröskereszt segítségével 3 hónapon keresztül 70 rászorulónak főztünk minden másnap egytálételt. Március végéig 50 moholi és 30 adai általános iskolás diáknak is biztosítottunk étkezést. Már érkezik az árú és készülünk a következő idényre. Tartottunk háziápolási tanfolyamot és szeptemberben egy újabb csoportot indítunk. Kezdő és haladó számítógépes csoportunk is volt, akik Dér Oszkár oktató segítségével sajátították el az alapvető tudnivalókat.. Előadásokat tartottunk az emberkereskedelemről is, amely sajnos nálunk még mindig nagyon aktuális - fejezte be a beszélgetést Kiss Tibor.

Krizsán Vilmos

juni 2013.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Прослављена храмовна слава у Ади
Aktivnosti sindikata
Vesti
Impresum


Design by VA