Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. június

Címoldal
Színvonalas adai kórusfesztivál
Községi hírek
Ballagás a zeneiskolában
Egy kis kronológia
Qué será, será
Új vezetőség a  nyugdíjasoknál
Az utolsó csütörtök
Kutyakiállítás volt Adán is, Moholon is!
Tűztánc
"Hogy érezzük, itt élünk!"
Tevékeny a Vöröskereszt
Főztek, ettek, mulattak
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Fiatalok írják
Zöld levél
A Körkép arcképcsarnoka – VII.
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

„HOGY ÉREZZÜK, ITT ÉLÜNK!”
Mohol változóban

    Mohol társadalmi közössége összetartozik egy szorosabb vagy lazább körbe, mely kör hosszú idő után újra közös erővel fogott hozzá a falu újraélesztéséhez.
    Stanka Mihajlov, a Moholi Helyi Közösség Tanácsának elnöke elmondta, a változások csakis egymás tiszteletével érhetőek el: „A közös munka, rend és fegyelem új életformát teremthet a lakosság  társadalmi érintkező viszonyaiban. A Helyi Közösség hivatalában történő folyamatos változtatások mellett megindultak a munkaakciók a Tisza parton és a rekreációs központban. A lakosság önkéntes részvételével nemzetiségi-, vallási- és politikai hovatartozást mellőzve látható a változás, vagyis a közös cél és közös munka eredménye. Miénk, ezért a mi dolgunk, hogy vigyázzunk is rá, hogy alkalomadtán élvezhessük, és persze, hogy a Moholra látogató vendégek is visszakívánkozzanak ide. A strand és sportpályák rendbetevése a nyári kikapcsolódás miatt élvez elsőbbséget. Terveink nem csak a takarításról szólnak, hanem az emberi viszonyok és kulturális élet helyreállításán is dolgozunk, melyre igen nagy az igény. Készen állok arra, hogy együtt dolgozzam azokkal, akik felkészültnek érzik magukat ehhez. Szeretem hasznosnak érezni magam a környezetemben. Mohol lakossága elveszettnek érzi magát, nem hisznek semmiben és senkinek, ingerlékenyek, és én ezen szeretnék változtatni, újra hitet adni nekik, hogy bízhassanak. Ez igen nehéz feladat, de  a barátkozás és közös programok szervezése elindíthatják a viszonyok helyreállítását, hogy érezzük, itt élünk!”
    A különleges falusi társadalmi törvények, amelyek a falu körén belül érvényesülnek, tökéletesen megfelelnek a falusi társadalmi helyzet sajátságainak, ennek megőrzéséhez viszont szükség van a felismerésre: együttes erővel bármi lehetséges. Természetesen minden magatartás társas viszonyban a falu társadalmi egyéniségét tükrözi. Mohol egykori nemzeti, vallási és kulturális színességét a megbecsülés és tisztelet tette ismertté. A helyiek ennek árnyékában igyekeznek újra életet önteni a mindenszempontból kifakult faluba.

Lajkó Szilvia

juni 2013.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Прослављена храмовна слава у Ади
Aktivnosti sindikata
Vesti
Impresum


Design by VA