Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. június

Címoldal
Színvonalas adai kórusfesztivál
Községi hírek
Ballagás a zeneiskolában
Egy kis kronológia
Qué será, será
Új vezetőség a  nyugdíjasoknál
Az utolsó csütörtök
Kutyakiállítás volt Adán is, Moholon is!
Tűztánc
"Hogy érezzük, itt élünk!"
Tevékeny a Vöröskereszt
Főztek, ettek, mulattak
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Fiatalok írják
Zöld levél
A Körkép arcképcsarnoka – VII.
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

A Körkép arcképcsarnoka – VII.

    Miklós László, Ada (1916-1987). Az 1950-es és 1960-as évek Ada kulturális életének kimagasló és ismert egyénisége volt a műkedvelő színjátszók körében. Számos színdarabot rendezett, melyeket Adán kívül bemutattak Szabadkától Újvidékig számos településen. A róla készült bemutatásban sok érdekes, a művelődés szempontjából jelentős részleteket tudunk meg, ha elolvassuk a Sikeres színdarabok rendezője című cikket (Körkép, 146 sz. 8. old. – Király J.)
    Mikusák István, Ada. Mint az ADICA üdültető központ igazgatója egy rövid riport keretében számot ad az üdülőközpont 2007-es év eredményéről illetve az elkövetkező év terveiről Változások a napi belépők körül című írásban. (Körkép, 107 sz. 4. old. – Vastag J.)
    Milanka Škrbić , Ada, Mint a Precíziós öntöde igazgatója 2005-ben községi kitüntetésben részesült kiváló szervezői és vezetői munkájáért amikor a vállalat már külföldi partnerekkel is sikeresen együttműködött. Ez alkalomból készült vele egy riport, szerb nyelven, (Priznanje najboljima – Elismerés a legjobbaknak). (Körkép, 74. sz. 10. old. – Vastag J.)
    Milorad Tucakov, Ada. Érdekes, színes riport készült Tucakov Milével, akit Adán sokan a SOFKA titkáraként ismernek mint kiváló sportszervezőt – aki 1957-ben a Sinai félszigeten az ENSz békefenntartó erőinek tagja volt, mint a JNH katonája. A riport címe Adai békefenntartó(k). (Körkép, 92 sz. 10. old. . Király J.)
    Mirjana Majdov, Ada. Amatőrfestőként mutattuk be, aki autodidakta módon tanulta a festészetet. Számos kiállításon vett részt Szabadkán, ahol előbb élt és alkotott, majd Adán ahol jelenleg is él. (Körkép, 59. sz. 27. old. – Vastag J.)
    Moholy Nagy László (1895-1946). Mohol-Ada. Világhírű egyéniségként mutattuk be Moholy Nagy Lászlót, aki a festészetben, szobrászatban, építészetben, tipográfiában, ipari formatervezésben, fényképészetben alkotott maradandót, de mint feltaláló is sok nagy alkotást hagyott maga után. Egykori jelenlétét emléktáblák őrzik Adán és Moholon. A róla megjelent cikkek: Akit moholiként tisztelünk (Körkép 85. sz. 17 öld.) és A legszebb emléktábla Adán Moholy Nagy Lászlónak (Körkép 126. sz. 17. old. – Király J.)
    Molnár Csikós Gábor, Ada. Rövid tudósítás számol be Gábor romániai sikeréről, ahol Érsemlyén megtartott nótaolimpián harmadik helyezést ért el. (Körkép, 131. sz. 10. old.)
    Dr. Molnár Csikós László, Ada. Nyelvész, egyetemi tanár, az Újvidéki Bölcsészettudományi kar magyar tanszékén, tudományos nyelvészeti konferenciák résztvevője, a Szarvas Gábor nyelvművelő napok szervezője és aktív résztvevője, a Körkép olvasó-szerkesztője, számos nyelvészeti társaság tagja, Szarvas Gábor díjas, és az adai önkormányzat kitüntetettje… olvashatjuk róla többek között a vele készült riportban, és még sok mást is megtudunk róla a Kuriózumok nélkül című riportban (Körkép, 124. sz. 9. old. – Király J.)
    Mrkšić Radivoj, Ada. Színes riport egy adai ember érdekes életútjáról, aki Afrikába került (Zambia) ott nősült meg egy vérbeli afrikai lánnyal, családot alapított, de nyugdíjas korára a családdal együtt Adán telepedett le. Regényes életútját egy riportban ismerhetjük meg Távol Afrikától cím alatt (Körkép, 107. sz. 12. old. – Király J.)
    Mašulović Éva, Ada. Riport keretében mondja el az Obnova építőipari vállalat munkáját, működését, felállítását, terveit, valamint beszél saját pályafutásáról is. (Körkép, 37 sz. 5. old. – Bakos B.)
    Nagy Frigyes (1922-1998), Ada. Egy vérbeli tanárt, sportembert, szervezőt ismerhetünk meg az Arcélek sorozatból, Őt a sport szeretete vonzotta című bemutatásban. Futballistaként kezdte, de később áttárt a kézilabdára amiben hatalmas érdemei vannak végül pedig az asztaliteniszt vitte a legmagasabb szintre, mindezt itt helyben, Adán. (Körkép, 29. sz. 8. old. – Vastag J.)
    Nagy Némedi Ágoston és Nagy Rózsa, Törökfalu. Színes beszélgetés keretében mutatja be a szerző a törökfalusi Búzavirág énekcsoport megalakulását, munkáját, sikerét, melyről a két megnevezett beszél a Búzavirág énekcsoport - Törökfalu című leírásban (Körkép, 137.sz. 7 old. – Molnár J.)                                
    Nagypál Gábor, Ada-Magyarország. A kortárs színművész Adáról indult a nagyvilágba. Már középiskolás korában kezdte megmutatni színészi tehetségét, amit Újvidéken folytatott, Szabadkán is játszott majd átkerült Magyarországra ahol kiteljesedett a színészi pályafutása. Színes riportban mutatjuk be Én mindenekelőtt színész vagyok cím alatt, melyből lekísérhető eddigi pályafutása. (körkép, 147. sz. 12. old. – Vastag J.)
    Orosz Angéla, Ada. Ismeretségi köre óriási itt a hazájában, de a határon túl is. Tudatunkba vésődött, hogy ő a Búzamező hét virága vadvirágos motívum megálmodója, megteremtője és művelője, amivel maradandó és feledhetetlen értéket hagyott maga után. A vadvirágos motívum ma is él. Erről szól Köszöntjük Orosz Angélát című riport is (Körkép, 7. sz. 8. old. – Vastag J.)
A kézimunka mellett Angéla néni amatőrfestőként is ismert volt. A búzamezők virágát is először sajátkezűleg megfestette, és így alakult ki a ma is ismert motívum (Körkép, 69. sz. 27. old. – Vastag J.).

Összeállította: Vastag János

juni 2013.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Прослављена храмовна слава у Ади
Aktivnosti sindikata
Vesti
Impresum


Design by VA