Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. június

Címoldal
Színvonalas adai kórusfesztivál
Községi hírek
Ballagás a zeneiskolában
Egy kis kronológia
Qué será, será
Új vezetőség a  nyugdíjasoknál
Az utolsó csütörtök
Kutyakiállítás volt Adán is, Moholon is!
Tűztánc
"Hogy érezzük, itt élünk!"
Tevékeny a Vöröskereszt
Főztek, ettek, mulattak
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Fiatalok írják
Zöld levél
A Körkép arcképcsarnoka – VII.
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

154. Zöld levél
Beagle kopó - az adai kiállítás győztese

    Az adai kiállítás végén, idegtépő várakozás után, a főbíró, szövetségi kiküldött Evica Mišić, a többiekkel történt konzultáció után kihirdette, hogy a III. CACIB Ada kiállítás győztese a rumai Željko Rožić You'r so Perfect Randavica nevű beagle kanja, amit a champion osztályba nevezett. Sokszoros látogatói és tenyésztői szemmel nézve a döntés korrekt, bár volt még olyan kutya, amelyik megérdemelte volna a győztes címet, elsősorban Nagymancs Tappancs Lóti-Futi. a X. FCI csoport fajtagyőztes magyar agara, a komáromi Sári Szilárd tulajdona. Ez azonban a Best in Show szemle folyamán kiesett.
    A beagle (ejtsd: bígl) a legrégibb típusú vadászkutya. Már 6000 éve ismerik őket. Az egyiptomi domborművek kutyaábrázolása legalábbis ezt bizonyítja. Az európai kopók őse valószínűleg a legendás hírű kelta kopó, a segusier volt. Belőle - használatuk alapján - két típus fejlődött ki: a falkakopó, melyet az ún. parforce (lovas üldözés) vadászat során használtak, és a gyalogkopó, melyet szólóban vagy párosával „tettek nyomra”, s úgy hajtotta a vadat a gazdája felé. A falkakopók főleg Angliában és Franciaországban népszerűek, ahol mesterséges „vonszalék” után futtatva ma is használják.
    Hazájában, Angliában, jellemzően nyúlvadászatra használták, párban vagy kisebb falkában. Az idők folyamán azonban fokozatosan megváltozott a vadászat célja, átalakult a beagle falkás vadászat, a beagling is. Míg korábban az élelemszerzés, napjainkra az elsődleges cél a sport lett, a zsákmány elejtése helyett a mozgás öröme.
    A beagle népszerűségét részben sokszínűségének köszönheti, hiszen nincs két, akár csak látszólag is, egyforma belőle. Változatosságának forrása a fehér szín egyedenkénti igen eltérő aránya. A színskála egyik végén a szinte teljesen fehér, egy-két halvány cserszínű folttal ékesített példányok, a másik végén pedig azon egyedek találhatók, melyeknek csak a farkuk vége és mancsuk fehér. A beagle standardja csak a farokvég kötelező fehérségét írja elő, melynek oka, hogy éneklő ugatásán kívül csak az izgatottan remegő farokvég árulja el a nyomon lévő beagle helyét a magas fűben, aljnövényzetben.
    Méretének, jellemének, illetve a betegségekkel szembeni nagyfokú ellenállóképességének köszönhetően akár lakásban is könnyen tartható. Rövid, erős szőre könnyen tisztán tartható, fejének bájos külsőt kölcsönző füle pont akkora, hogy még ne húzza a földön, és ne lógjon bele az ételébe. Termetének köszönhetően akár a gyerekek is sétáltathatják és élelmezése is megoldható anélkül, hogy a családi költségvetés belerokkanna. Egy dolgot azonban tudomásul kell venni: a beagle nem öleb, hanem igazi sportkutya, igazi kopó. Nem kell félteni, hogy a gyerekek túlzott szeretetükben agyon nyomják, ugyanakkor igényli a mozgást a „vadászatot”.

Király János
Forrás: Greenfo

juni 2013.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Прослављена храмовна слава у Ади
Aktivnosti sindikata
Vesti
Impresum


Design by VA