Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. június

Címoldal
Színvonalas adai kórusfesztivál
Községi hírek
Ballagás a zeneiskolában
Egy kis kronológia
Qué será, será
Új vezetőség a  nyugdíjasoknál
Az utolsó csütörtök
Kutyakiállítás volt Adán is, Moholon is!
Tűztánc
"Hogy érezzük, itt élünk!"
Tevékeny a Vöröskereszt
Főztek, ettek, mulattak
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Fiatalok írják
Zöld levél
A Körkép arcképcsarnoka – VII.
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

KUTYAKIÁLLÍTÁS VOLT ADÁN IS, MOHOLON IS!
  • Jó bevezető lett volna Ada napjának megünnepléséhez két színvonalas községi kutyakiállítás június utolsóelőtti hétvégéjén – szombaton CAC Moholon, vasárnap pedig CACIB Adán -, ám a község hivatalból oda se nézett egyikre se, így hát ünnepeltek maguk a kutyások, de a kutyakedvelő közönség is, - mondhatnánk egész Délvidékről, sőt annál többről is, hisz voltak itt felvidékiek, Nyíregyházaiak, Budapestiek, Aradiak, Békésiek…

    Hogy nem a levegőbe beszélek, idézem Siniša Pavlović, az adai Champion Ebtenyésztő egyesület és a III. adai CACIB kiállítás igazgatójának nekem mondott szavait:
     - Örülök, hogy a mintegy 360 benevezett kiállító évek óta stabilan tartja ezt a számot. Ennek háromnegyede minden évben külföldi és köztük egyre több a visszatérő kiállító. Sajnos, az önkormányzattól eddig semmilyen támogatást sem kaptunk, még annyit se, hogy valaki közülük eljöjjön a megnyitóra, vagy az eredményhirdetésre. Ez minősítse őket.
    Pedig most már itt vannak a lengyelek, sőt a franciák is. Egy hét tagú francia csoport érkezett újfundlandiakkal. Két napra jöttek és rajtuk kívül itt van a belgrádi Euro Security csoportja, aki vigyáz a rendre, de elmondhatom, hogy minden a legnagyobb rendben folyt.
    •Mi a nyertesek jutalma?
    
- Gyönyörű serlegeket osztunk, de az adai kiállítás sajátossága, hogy a legszebb kutya tulajdonosa minden évben arany nyakláncot is kap.
    Srđan Jakšić, a moholi Tisza Ebtenyésztő Egyesület elnöke röviden úgy nyilatkozott, hogy náluk ez volt a 22. nemzeti, CAC kiállítás 312 benevezett kutyával, azonban a négy bíró a rekkenő hőség ellenére is gyorsan befejezte a bírálatok, kiosztották a címeket, a serlegeket és a jutalmakat. Utána mindenki elégedetten távozott.
    A moholi egyesület elnöke Apró Eleonóra, aki egyben a kiállítás igazgatója is volt. A szövetség küldötte Sanja Momčilović-Bognić volt
    Az adai kiállítás hivatalos küldötte Evica Mišić, megbecsült kutyabíráló volt és kérésünkre elmondta:
    - Az adai kiállítás most is kitűnő kezekben van, példás a szervezés, kiváló az árnyékos helyszín, jók a bírók, fegyelmezettek a kiállítók. Mit mondjak még? A tegnapi forró moholi kiállításhoz képest – ahol bíráló voltam – itt most hűvösebb van, de most meg fülledt a levegő. Bíróink azonban gyorsan befejezik a munkát és legalább egy órával előbbre tudjuk hozni az eredményhirdetést.
    • Mit szól a kiállítókhoz?
    - Meglepő, hogy mennyi a külföldi. No, jó, főképp magyarok, akik itt otthon érzik magukat, de vannak itt szlovákok, románok…
    • Hát azok is főképp magyarok, csakhogy határokon kívül szorultak.
    - Ne mondja! – nevet, majd hozzáteszi: - Na, egyszóval itt Adán most minden szuper. Írja még hozzá, hogy a benevezett kutyák minősége is kiváló! Gyakran elgondolkodok, hogy milyen ügyes és törekvő tenyésztőink vannak.


Mostanában macsó kutyának számít az amerikai staffordshire terrier


A bírói testület: középen Siniša Pavlović és Evica Mišić


Biljana Džigurski bíró megfuttatja a gazdit és a kutyust is


Adai kiállítók: Dragin Györgyi, Tóbiás Klára


Az adai kiállítás győztese – beagle – a bírókkal és a 2. és 3. helyezettel


A moholi XXII. CAC győztesei: 1. rövidszőrű német vizsla, 2. szibériai husky, 3. komondor. A képen látható Jakšić Srđan, Sanja Momčilović-Bognić - szövetségi kiküldött, Evica Mišić, Stevan Kurtešanin stb.


Két szépség Adán,Adrienn és Cherry Fu Fu,Yorkshire terrier

    Az adai és a moholi kutyakiállítások a maguk nemében mindig is a legjobbak közé tartoztak. Sok hírneves ebtenyésztő szeretett és még ma is szeret hozzánk jönni kedvenceivel, mert nemcsak annak örül, hogy nyer valamilyen díjat, hanem annak is, ha kedves ismerőseinek – nekünk – bemutathatja legszebb kutyáit. Ebből a szempontból is kiemelkedik a magyarkanizsai Faragó János, aki Európa-ismert Mi-Vi-SI kenneléből származó boxereivel meghódította egész Közép-Kelet-Európát.

A moholi kiállítás szervezői:
Apró Eleonóra
a kiállítás igazgatója
Srđan Jakšić
a kiállítás vezetője
Jelena Jakšić
Ljubiša Ćorić
a kiállítás titkárai
Zorica Jepurski
Katica Kurtešanin
pénztárosok

Az adai kiállítás szervezői:
Pavlović Siniša
a kiállítás igazgatója
Pavlović Zsuzsanna
a kiállítás vezetője
Pálfi Izabella
a kiállítás titkára

Technikai Titkárság:
Nikolić Vanda
István Mónika
Pálfi Izabella
Pálfi Róbert
Hermanné Surinás Gabriella

    A látogatók részére viszont minden kiállítás jó iskola, ahol saját kutyájukat a legjobbakkal összehasonlítva megállapíthatják, hol is állnak a tenyésztői munkában, vagy a legszebb kutyákat szemlélve kiválaszthatják azt a fajtát, amit tenyészteni akarnak. Ebből a célból az a legjobb út, ha betagosodnak valamelyik helybeli klubba, mert ott a már tapasztalatokat szerzett neves tenyésztőktől tanácsokat, hasznos útbaigazításokat kaphatnak. Ezért, ha tehetik, az ősszel sorrakerülő topolyai (2013.09.22.), zentai (2013.10.13.) vagy a 2014-es moholi, illetve adai kiállításokat ne mulasszák el, hanem nézzenek jól szét és ismerkedjenek a szebbnél-szebb kutyafajtákkal.

Szöveg és képek: Király János

juni 2013.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Прослављена храмовна слава у Ади
Aktivnosti sindikata
Vesti
Impresum


Design by VA