Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. június

Címoldal
Színvonalas adai kórusfesztivál
Községi hírek
Ballagás a zeneiskolában
Egy kis kronológia
Qué será, será
Új vezetőség a  nyugdíjasoknál
Az utolsó csütörtök
Kutyakiállítás volt Adán is, Moholon is!
Tűztánc
"Hogy érezzük, itt élünk!"
Tevékeny a Vöröskereszt
Főztek, ettek, mulattak
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Fiatalok írják
Zöld levél
A Körkép arcképcsarnoka – VII.
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

A Szentháromság Napjának tiszteletére
SZÍNVONALAS ADAI KÓRUSFESZTIVÁL
  • Az adai katolikus templomot felépítése után, 1795-ben a Szentháromság nevére szentelték fel, és azóta a kereszténység e (legnagyobb) misztériuma titkának a nevét viseli. Ez a titulusa. A másik adai templom, a pravoszláv templom titulusa Urunk Mennybemenetele – Vaznesenje Gospodnje – a moholi katolikus templomé Szent György, a szintén moholi pravoszláv templomé pedig Szent Száva. A törökfalusi templom titulusa Szent Gellért, a völgypartié pedig Egek Királynője.

    Ebből kiindulva, és tekintettel arra, hogy templomunkban már hosszú évek óta hangversenyeket is rendeznek, az idén Ada község önkormányzata, a Római Katolikus Plébánia és a Musica Humana Kamarakórus védnöksége alatt, Aki énekel, az duplán imádkozik  jelmondattal megalapították és útjára indították a Szentháromság Nemzetközi Kórusfesztivált.
    Az első rendezvényt 2013. május 26-án, Szentháromság napján, az adai templom búcsúnapján, öt kórus részvételével tartották meg.
    Mint ilyenkor szokás, a fesztivál a búcsúnapi nagymisével, szentmisével kezdődött, amelyet az adai és a vendégkórusok tagjaiból alakult énekkar énekelt végig. Felemelő érzés volt ezen az ünnepi szentmisén részt venni és az ismert egyházi énekeket gyönyörű előadásban hallgatni.


Musica Humana Kamarakórus, Ada


Sava Trlajić Vegyeskar, Mohol


Obrenovac


Orosháza


Komló

    A szentmise utáni megkezdődött a kórusfesztivál, ahol a fellépő együttesek sorrendben a következők voltak:
    1. Musica Humana Kamarakórus, Ada. Vezényelte Birkás János. 2. Sava Trlajić Vegyeskar, Mohol. Vezényelte Olivera Divljak. 3. Obrenovaci Lányok Női Kórus (Ženski hor Obrenovačke devojke), Obrenovac. Vezényelt Maja Lučić. 4. Orosházi Szokolay Bálint Madrigálkórus, Orosháza. Vezényelt Mosolygó Miklós. 5. Komlói Pedagóguskórus, Komló. Vezényelte dr. Szabó Szabolcs.
    Az előbbi sorrendben a zeneirodalom sok ismert művét adták elő az összegyűlt, alig 100 főnyi közönségnek (kevés!), de mindegyik kórus előadta Stevan Mokranjac híres szerb zeneszerző Tebe pojem (Téged imádlak) még híresebb művét, hogy a hangverseny végén, az összes jelenlévő kórus egyesülve ugyanezt a kórusművet adja elő a moholi Olivera Divljak ihletett vezényletével. Megérdemelték a hosszantartó tapsot, ami egyben azt is jelezte, hogy a jelenlévő közönség a maga részéről már el is fogadta és szívébe zárta ezt a fesztivált!


VIP

    A kórusokról szólva elmondható, hogy az adai Musica Humana Kamarakórus a tőle megszokott magasszíntű előadást mutatott be, az utána következő moholi vegyeskar pedig itt az újdonság erejével hatott és két számával is igencsak felvillanyozta a közönséget. Az orosháziak és az obrenovaciak a dirigenseikkel hívták fel magukra a figyelmet: az orosházi Mosolygó Miklós a félkörben felálló csoport tagjaként, nem pedig előre, középreállva dirigált, az obrenovaci Maja Lučić pedig Adán még nem látott dinamikával és eredeti, egyéni stílusú, kígyómozgású kézlejtéssel hívta fel magára a figyelmet. Kapott is érte nagy tapsot! (Amikor előadás után ezért gratuláltunk neki, azt mondta „Hozzátok mindig eljövünk!”)
    A leghosszabb műsort a komlói pedagógusok mutatták be; náluk a pro-fizmus, az igényesség rendkívül magas színvonalával párosult. A fellépések után a résztvevők elismerésként virágcsokrokat kaptak, majd zárószámként következett a közös fellépésben elénekelt Mokranjac dal, a Tebe pojem.

    A baj most már csak az, hogy a következő ilyen hangversenyre egy egész évet kell várnunk, közben a szervezőket ösztönöznénk ar-ra, hogy akkor majd jobb hírveréssel próbálják több közönséggel megtölteni az adai templom nagyha-jóját!
    Mi, résztvevők, ennek az első fesztiválnak az emlékét és élményét magunkba zártuk.
    És még valami: ez a fesztivál, a már meglevő többi, és további lehetséges rendezvény felállításával, beindításával megteremthetné egy gazdagabb, színvonalasabb adai művelődési élet kilátásait! Nagyon kellene!

Szöveg és képek: Király János

juni 2013.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Прослављена храмовна слава у Ади
Aktivnosti sindikata
Vesti
Impresum


Design by VA