Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. augusztus

Címoldal
"Még jőni kell, még jőni fog..."
Községi események
Városi kanalizációs gondok
Fiákeros kenyérszentelő
Szegénység és a kis nyű
Szép adai lányok
Baráti találkozó az adai strandfürdőben
Forró nyári hónap ünnepi hangulatban!
Adám
Összejöttek a családok
Olvasói levél
A kisiparosoknak is nehéz a gazdasági helyzetük
Ritkán látott kiállítás
Motorzúgás és rock zene 11. alkalommal
Ismertető a rendkívüli helyzetekről
Moholi események
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Nyelvi jogaink Szerbiában -8.
Községünk fiataljai a szövetségi munkaakciókon (1)
Az adai futballpályák története II.
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

144. Zöld levél
ZÖLD OLIMPIA


(Fotó KJ, a TV képernyőről)

    A 2012. augusztus 12-én véget ért londoni olimpiát az első zöld olimpiának nevezhetjük, mert az ember ökológiai lábnyomát a lehető legkisebbre csökkentették. Az evezős versenyek során tűnt fel, hogy a part menti növénysávot (nád, vadvirágok) nem vágták le, és a hegyi kerékpáros versenyek pályája is érintetlen, vadvirágos területen folyt, amelyről a versenyek befejeztével a mesterségesen kialakított pályák nyomát is megszüntették, a 250 hektáros Olimpiai Parkot pedig már eleve úgy tervezték meg, hogy később Európa legnagyobb városi parkterülete lehessen.
    45 hektárnyi területet, mocsarakat és folyami élőhelyeket utólag ökológiailag kezelnek majd azért, hogy a biodiverzitás ne károsodjék. Az építkezés idejére áttelepítették a tarajosgőte- és varangyosbéka-populációkat, amelyek a rendezvény végével visszakerülnek eredeti élőhelyeikre. A Biodiverzitás Akcióterv keretein belül az olimpiai faluban az említett 45 hektáron alakítanak ki változatos, vizes, erdős és füves élőhelyeket a madarak, kétéltűek, emlősök számára, ahol összesen 525 madárház és 150 denevérdoboz lesz.
    A rendezvény miatt felépült létesítmények többsége megmarad, és új funkciót kap a játékok végén: némi átalakítás után egyetem, közegészségügyi intézmény, iskola lesz belőlük. A mégis lebontásra ítélt épületekből visszamaradó anyagok 90 százalékát valamilyen formában újrahasznosítják. Például a 12 ezer férőhelyes kosárlabda-stadion a világ legnagyobb, ideiglenes, eleve újrafelhasználásra tervezett épülete.
    A nagyszámú Londonba utazó sportrajongóra való tekintettel a brit főváros számos - ráadásul kifejezetten környezetbarát - újítást vezetett be annak érdekében, hogy a helyi tömegközlekedés elbírja a megnövekedett utazóközönséget. Az összes rendezvény helyszínét metróval és busszal is meg lehetett közelíteni, a nézőket pedig azzal próbálták a tömegközlekedés használatára ösztönözni, hogy az adott napra szóló belépővel az összes járművet díjmentesen vehették igénybe. További érdekesség, hogy a nyári játékok ideje alatt gázüzemű autóbuszok közlekedtek. a sportesemény gépjárműflottáját adó BMW pedig alacsony szén-dioxid-kibocsátású járműveket biztosított a szervezők és sportolók számára.
    A vízvédelem fontos része, hogy a felhasznált vegyszereket, olajokat a természetes vizektől elzártan tárolják. Ezenkívül a vízi sportok során a medencéből kifröccsenő vizet egy csőrendszer elvezette, és WC öblítésre használták fel.
    A város nevezetességei is zöldültek, az ikonikus Tower Bridge világítását még az esemény előtt energiatakarékos LED izzósra cserélték. A jelenlegi statikus fényeket változó színű és intenzitású fényekkel felváltó világításnak köszönhetően a híd látványos szereplője volt különleges alkalmaknak úgy, hogy közben 40 százalékkal csökkent a fogyasztása.
    Maguk a lakosok is tehettek azért, hogy zöldebb és szebb képet mutatott magáról a város. A britek jelentős része büszke kertész, az évente megrendezett virágkiállításokra rendre sokan jelentkeztek. Az olimpia szervezőbizottsága arra kérte a helyieket, hogy nemzeti színekben ültetett növényekkel és zöldségekkel adjanak erőt a hazai sportolóknak a nyári játékokon. A szervezők ugyanis a játékok megkezdése előtt hirdették meg azt a legzöldebb rendezvénynek, ahol zéró szemetet termelnek, mind az építésből származó, mind pedig a résztvevők és a vendégek által felhalmozott hulladék szempontjából. A zéró hulladék annyit jelent, hogy a felhalmozódott szemétből nem visznek semmit a lerakóhelyekre, hanem azokat újrahasznosítják: visszajuttatják a másodlagos nyersanyagpiacra, komposztálják a hulladékot, valamint a csomagolások is biológiailag lebontható anyagból készülnek. Ezen kívül a fel nem használható anyagokból égetéssel energiát nyernek, ami egy nagyon jó ötlet. Igaz, az égetés folyamán is keletkeznek káros anyagok, bár nem annyi, mintha az a sok szemét az árkokban, vagy az utcákon, fűben díszelegne. Azoknak az anyagoknak a tárolóedényét, amelyeket a természet le tud bontani, narancssárga színnel jelölték, a komposztálhatóakat zölddel, a fekete színű viszont azoknak a lerakóhelyét jelölte, amelyeket elégettek.

Király János
(Forrás: BBC)

avgust 2012.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Sa sednice Opštinskog štaba za vanredne situacije
Impresum


Design by VA