Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. augusztus

Címoldal
"Még jőni kell, még jőni fog..."
Községi események
Városi kanalizációs gondok
Fiákeros kenyérszentelő
Szegénység és a kis nyű
Szép adai lányok
Baráti találkozó az adai strandfürdőben
Forró nyári hónap ünnepi hangulatban!
Adám
Összejöttek a családok
Olvasói levél
A kisiparosoknak is nehéz a gazdasági helyzetük
Ritkán látott kiállítás
Motorzúgás és rock zene 11. alkalommal
Ismertető a rendkívüli helyzetekről
Moholi események
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Nyelvi jogaink Szerbiában -8.
Községünk fiataljai a szövetségi munkaakciókon (1)
Az adai futballpályák története II.
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

SPORT

Kispályás labdarúgótorna Törökfaluban

    Augusztus 5-én kispályás labdarúgótornát rendeztek Törökfaluban a focipályán. A füves pályán két kisebb pálya volt kialakítva, lehetővé téve a párhuzamos mérkőzések lebonyolítását. A tornára 11 csapat nevezett be a környező falvakból. A csapatok nem voltak könnyű helyzetben, igaz az első mérkőzések még a korai órákban kezdődtek, amikor még csúszott is helyenként a pálya, azonban a délelőtt további részében verőfényes napsütés, kánikula nehezítette a játékot. A hőség ellenére már a csoportmeccsek is fordulatos, izgalmas játékot hoztak, az idei labdarúgó Európa-bajnokság hivatalos labdájával, a Tango 12-vel többnyire szép gólok születtek.  Az adai csapatok jól szerepeltek a tornán: Ada község csapata Bilicki Zoltán községi elnök vezetésével, remek védekezéssel, mindössze egy gólt kapva a tornán a harmadik helyet szerezte meg, tőlük is jobb helyen végzett a fiatal, többnyire aktív játékosokból összeálló, a torna előtt esélyesként számon tartott Másnaposok csapata, akik 2-ok lettek. A torna győztese a moholi Bačka FK kispályás labdarúgó csapata lett, amelynek tagjai először az elődöntőben izzadtak meg alaposan egy hosszabbításos mérkőzésen, majd a döntőben szintén hatalmas csata árán nyerték meg az aranyérmet.
    A döntő után a tornán résztvevő csapatok játékosait finom, igazi falusi módon, a helyszínen készített babgulyás várta.

Gecse Attila

Az adai labdarúgás legjobb csapata

    Az adai labdarúgócsapatot 1912-ben alapították, így 2012 július 20-án pénteken délután 6 órakor jubileumi mérkőzésre került sor az adai focipályán. Az adai AFK csapata, melynek gerincét az 1997-ben Szabadkai ligát nyert csapat játékosai adták, mérkőzött meg a kaposvári Rákóczi öregfiúk csapatával. A találkozót a hazai csapat nyerte meg fölényesen, jól játszva 4:0-s eredménnyel, a hazaiak találataiból Kerekes Zsombor és Szőke Csaba is kettőt vállalt. Adán szeretik, illetve régen bizonyosan szerették a focit, és e jeles nap alkalmából ez a jelentős sikereket is elért csapat méltán meg is érdemelt volna egy népesebb szurkolótábort. Igaz, hogy Adán épp akkor kezdődött a motoros találkozó, és azon a pénteki napon a medencén tartották meg a Magyar Szó strandszépe választásának elődöntőjét, még nagyobb hírveréssel talán többen eljöttek volna, méltán megünnepelni ezt a csapatot, amely megannyi sikerélménnyel ajándékozott meg minket a 90-es évek közepétől kezdve. Végezetül nézzük, kikből is állt össze az AFK csapata, akik ha nem is utoljára, de jó ideig valószínűleg nem lépnek majd pályára ebben a felállításban – esetleg egy hasonló jubileumi meccsen! Kapusok – Varsi Csaba, Koós Zsolt, játékosok – Bruno Džolić, Aleksandar Pajić, Budai Zoltán, Bajusz Endre, Nagypál Tibor, Mladen Simendić, Szőke Csaba, Kerekes Zsombor, Tajti Oszkár, Komlós Szabolcs, Kaszás Zoltán, Kaszás Attila, Nagypál Imre, Koós Árpád és Dejan Simendić.

Gecse Attila

MINI MAXI TÁBOR 2012
 II. Válogatott utánpótlás labdarúgótábor Adán

    A Mini Maxi liga szervezésében mintegy százhúsz, négy utánpótlás korosztályhoz tartozó fiú, valamint két lány számára tartottak egy hetes tartományi labdarúgó tábort június 24. és július 22. között Adán a rekreációs központban. A Mini Maxi táborban intenzíven folyt a munka. A játékosok napi két edzésen vettek részt, kiváló labdarúgó edzők irányításával. A táborban emellett mérték és osztályozták a gyermekek teljesítményét, ennek alapján javasolhatták a legjobbakat a tartományi és országos válogatottba. A tábor megtartásához kiválóak a feltételek Adán, ahol a gyerekek a Sportpanzióban szálltak meg, és a szomszédos vendéglőben étkeztek. Mindezektől néhány méterre található az AFK labdarúgópálya, ahol edzenek, valamint az Adica medence komplexum, ahol szabadidejükben úszhattak és pihenhettek. A tábor igazgatója Marijan Menićanin elismerően nyilatkozott ezekről a lehetőségekről.

    Ada község elnöke, Bilicki Zoltán is látogatást tett a táborban, az egyik héten, az elismerő okleveleket is ő osztotta ki. A Szerbiai Labdarúgó-Szövetség képviselője Igor Janković is tiszteletét tette a táborban, valamint Miloš Paprica, a vajdasági edzői szervezet elnöke.
    A tábor utolsó hetének záró eseményén pedig részt vett Manojlovity Erzsébet, Ada község Idegenforgalmi Szervezetének igazgatója, Tóbiás József tartományi képviselő, Körtvélyesi Ticián, a sportért, ifjúságért és turizmusért felelős képviselő, valamint Búcsú Attila Ada község képviselő testületének elnöke, az elismerő okleveleket Vladan Škorić, a gyermek labdarúgó asszociáció elnöke adta át.

(K. J.)


Halpusztulás a Budzsákon

    Az adai horgászok már a tavasszal kérték, hogy pótolják a városon keresztülfolyó csatorna átmosására használt vízmennyiséget, a DTD szakemberei viszont azt válaszolták, hogy legyenek nyugodtak, tudják ők, hogy mennyi vízre van szüksége a budzsáki Barának. Ennek a hozzáállásnak a következménye, hogy jelenleg a Bara vízszintje egy méterrel alacsonyabb a megszokottnál. És pusztul benne a hal. A vízszint csökkenéséhez ugyanis nemcsak az elpárolgás, hanem az öntözés is hozzájárult. Kezdetben a busa, a süllő és a csuka pusztult, majd a keszegfélék is követték őket. Ez már vagy két hete tart, és eddig több mázsa hal pusztult el. Meg kell jegyezni, hogy a pusztulás nem rajtaütésszerűen következett be, hanem napról-napra fokozódó jelenségről volt/van szó. Tehát volt idő a beavatkozásra, és a vízszint növelésével kiküszöbölhető lett volna a (még mindig tartó!) halpusztulás. A halállományt ért kár mérete egyelőre ismeretlen. A hosszú időn át tartó semmittevés és be nem avatkozás láttán eluralkodott az a szóbeszéd, hogy a Budzsákot el akarják adni, és lepusztult formában valaki(?) olcsóbban juthat majd hozzá. Ez, ismételjük, csupán szóbeszéd. A haltetemek tömege azonban tény.

A.I.

avgust 2012.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Sa sednice Opštinskog štaba za vanredne situacije
Impresum


Design by VA