Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. augusztus

Címoldal
"Még jőni kell, még jőni fog..."
Községi események
Városi kanalizációs gondok
Fiákeros kenyérszentelő
Szegénység és a kis nyű
Szép adai lányok
Baráti találkozó az adai strandfürdőben
Forró nyári hónap ünnepi hangulatban!
Adám
Összejöttek a családok
Olvasói levél
A kisiparosoknak is nehéz a gazdasági helyzetük
Ritkán látott kiállítás
Motorzúgás és rock zene 11. alkalommal
Ismertető a rendkívüli helyzetekről
Moholi események
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Nyelvi jogaink Szerbiában -8.
Községünk fiataljai a szövetségi munkaakciókon (1)
Az adai futballpályák története II.
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Fiákeros kenyérszentelő

    Az adai Topolcsányi-tanya harmadik alkalommal adott otthont a kenyérszentelő ünnepségnek. A Vén Fiáker Lovas és Fiákeros Klub szervezésében augusztus 11-én egész-napos rendezvénysorozattal emlékeztek az államalapító Szent István királyra.

    Tették ezt lovas, kocsis és fiákeros felvonulással, amikor is az állandóan újjászülető életet jelképező búzából font koronát végigvitték a településen, majd pedig délután katolikus szokás szerint hálaadó szent-misén szentelték meg az új búzából készült kenyeret.

    Szabó József (Sheriff) a Fiákeros Klub vezetője elmondta, hogy a rendezvény legfőbb célja, hogy életben tartsák a régi szokásokat, s a fiatalok,  élő hagyományként tapasztalják meg azokat a tradíciókat, amelyek már elindultak a feledés útján. Az ünnepen az adai, a moholi és a zentai lovasok, fiákerosok is részt vettek, akik, amint az egyesület vezetője elmondta, egyre kevesebben vannak, mert egyre kevesebb az a lótulajdonos, fiákeros, aki hagyományápolással foglalkozik, mert a megélhetés legtöbbjük idejét és erejét felemészti.
    A rendezvényre ellátogatók a tanya udvarán közelről is megnézhették a feldíszített fogatos kocsikat, megsimo-gathatták a lovakat, és megkóstolhatták a hagyományos módon, kemencében készült ételeket.
    Kora délután tartották meg a hálaadó, ökumenikus istentisztelet, amelyen Szauer Miklós adai plébános és Stevan Lukić görögkeleti pap megszentelte az új kenyeret. Ezután hagyományápoló egyesületek szórakoztatták az ünneplőket. Közönség elé léptek a moholi Nyugdíjas Egyesület táncosai, bemutatkozott az adai Vadvirág Hagyományápoló Egyesület asszonykórusa és énekcsoportja, valamint a csókai Pannónia férfikórus összeállítását is meghallgathatták az érdeklődők. Az ünnep ezután táncházzal folytatódott.
    Harmadszor volt a Topolcsányi-tanyán kenyérszentelő, az eseményt minden évben a lakosság összefogásával, adományokból gazdálkodva, s néhány lelkes támogató segítségével, tarthatták meg, de a szervezők bíznak benne, hogy jövőre nagyobb támogatottságot kapnak, és egy év múlva újra lehet kenyérszentelő a Topolcsányi-tanyán.

Józó Mónika (Fotó: Burger Anita)

avgust 2012.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Sa sednice Opštinskog štaba za vanredne situacije
Impresum


Design by VA