Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2012. augusztus

Címoldal
"Még jőni kell, még jőni fog..."
Községi események
Városi kanalizációs gondok
Fiákeros kenyérszentelő
Szegénység és a kis nyű
Szép adai lányok
Baráti találkozó az adai strandfürdőben
Forró nyári hónap ünnepi hangulatban!
Adám
Összejöttek a családok
Olvasói levél
A kisiparosoknak is nehéz a gazdasági helyzetük
Ritkán látott kiállítás
Motorzúgás és rock zene 11. alkalommal
Ismertető a rendkívüli helyzetekről
Moholi események
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Nyelvi jogaink Szerbiában -8.
Községünk fiataljai a szövetségi munkaakciókon (1)
Az adai futballpályák története II.
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Nagyboldogasszony napján Adán
RITKÁN LÁTOTT KIÁLLÍTÁS
Kirakodóvásár és népzenei (tánc)műsorok

    A címben nem elcsépelt dicsérő-szlogent akartunk elsütni, hanem ez egy valós megállapítás, amire az adai Aranykapu Művelődési Egyesület és az Első Helyi Közösség Hagyományápoló-csoportjának Nagyboldogasszony-napi (2012.08.15.) kézimunka, festmény, fénykép, régiség, lepke és kitömöttmadár-kiállítása teljes egészében rászolgált. A Cseh Károly Általános Iskolatornaterme nem éppen kicsin, de még ezt a nagy termet is sikerült kitölteni a már említett I. H. K. Hagyományápoló Csoportjának, valamint a bácskossutfalvi (Moravica), a palánkai, a szabadkai VMF – Vajdasági Magyar Folklórközpont, az adai ADART Képzőművészeti Csoportnak, az óbecsei Szivárvány festőcsoport tagjainak, Bátori Szilvia viseletkészítőnek, Varga Zoltán fafaragónak, Vajda Magdolnának, Dragin Verának, Tóth Lászlónak, a moholi aggok háza kézimunka-csoportjának, Dušan Riđičkinek, Ulijan Karlonak és Mészáros Frank Juliannának köszönve.


Pál Edit és Szeles Gizella megnyitója


Gordos Izabella tűfokos hímzésű felnőtt-gyermek viselete

    A kiállítás megnyitóján Pál Edit szervező, az I. H. K. Hagyományápoló Csoportjának vezetője elsősorban a kiállított munkák sokrétűségére, minőségére (szépségére) hívta fel a figyelmet, és örömét fejezte ki, hogy az adai és környékbeli kézimunkázók és alkotók nagy részét sikerült rávenni, hogy állítsák ki munkáikat.
    A kiállítás fontos részét képezte a szabadkai Vajdasági Magyar Folklórközpont standja, ami igen számottevő népművészeti gyűjteményt mutatott be és amelyiknek a képviselője, Szeles Csilla szépen ívelő megnyitó beszédében kiemelte, hogy a központ tanfolyamokat is szervez, mert céljuk az, hogy a korábban tömegesen használt népművészeti tárgyakat, díszítőelemeket ismét tegyük mindennapi életünk részévé, mert – meggyőződésük szerint – ezzel gazdagítjuk kultúránkat, életvitelünket, sőt érvényt szerzünk nagyszüleink, dédanyáink ma is csodálatot keltő alkotásainak. E célból kiterjedt gyűjtőmunkát is végeznek, melynek során fel kívánják kutatni a kallódó, értékes népművészeti alkotásokat, amiket tovább lehet adni a mai kor alkotóinak.


Dušan Riđički kanál-szobra


Ezerféle sámli

    A kiállítást az adai önkormányzat nevében Rákos Rózsa, a művelődési kérdésekkel megbízott tisztségviselő nyitotta meg, a kísérő kultúrműsor keretében pedig Haszilló Nati és Klima Döniz, a Vadvirág HK Asszonykórusa népdalokat énekelt, az Aranyalma vonósegyüttes pedig népszerű szerzeményeket játszott.
    Ugyanazon a napon a templomban boldogasszony-napi szentmisét mutattak be, délután pedig az adai korzón megkezdődött a szokásos kirakodó-vásár, amelyen a kisiparosok, az emléktárgy-készítők, az édességesek kínálták termékeiket, de helyet kaptak a szórakoztató mutatványosok (baranta, csúszda, lovaglás, játék-motorozás stb.) este pedig a szabadtári színpadon az Aranykapu ME rendezésében népi együttesek szórakoztatták a rekordszámú közönséget.
    - Nagyboldogasszony napja a legrégebbi parancsolt ünnepünk. Ezen a napon ajánlotta István király a méltó utód nélkül maradt országát Szűz Mária kegyelmébe. – nyilatkozta Sóti Éva, a rendezvény eszmei anyja.
    Az egyensúly bomlott fel,
    ezért a férfiaknál a rombolás,
    a nőknél a hisztéria erősödött meg
írja dr. Józsa Éva a Női szerepek férfi mítoszban című könyvében. És még azt is írja, hogy
    1. a nő életadó legyen
    2. az emberi szenvedésben enyhítő legyen, mert a nő teremti meg az egyensúlyt.
    
Jung, a híres pszichológus mondta: A lelki gyökerét elvesztő közönség börtönné vagy istállóvá válik. Ezért közösségre és nyugalomra van szükségünk. Meg bizalomra, mert mindenki fontos láncszem a nyakláncban.
    Ezért szükséges a bizalom, és akkor talán úgy döntesz, hogy beíratod gyermeked néptáncra, hogy közelebb kerüljön és megismerje gyökereinket, stabilan álljon a lábán, teli önbizalommal.


A közönség


A kis táncosok

    A nagyboldogasszony-napi rendezvények Adán elsősorban ezt a célt szolgálják. Ezt ismerték fel a támogatók is, akik idén is segítették az Aranykapu vásárt és a többi rendezvényünket:
    A Bethlen Gábor Alap, az adai önkormányzat, Szauer Miklós plébános és az adai egyházközség, a Cseh Károly Általános Iskola. Köszönjük nekik így nyilvánosan is a támogatásukat.
    Köszönet a Standard Kommunális Közvállalatnak a segítségért.
    Köszönjük a vásáron megjelent kézműveseknek, hogy jelenlétükkel és termékeik bemutatásával évről-évre megtisztelnek bennünket! – mondta végezetül Sóti Éva és szavaival már rangsorolta is ezt a rendezvényt, ami méltóképpen öregbíti Ada község hírnevét.

Szöveg és képek: Király János

avgust 2012.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti
Vesti iz policije
Aktivnosti sindikata
Sa sednice Opštinskog štaba za vanredne situacije
Impresum


Design by VA