Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. november

Címoldal
Amiben jók vagyunk és amiben kevésbé
Községi hírek, események
Jár a toronyóra
A Szennyvíztisztító alapkövének letétele
Ülésezett a II. Helyi Közösség tanácsa
Első helyi közösség
Gyöngyszem a sárban
Ünneprontó szeméthalmok a temetőben
Búzavirág énekcsoport - Törökfalu
1944-ről, harmadszor
Örömmel várjuk vissza
Söprögető diákok
Hírek
Rendőrségi hírek
Szakszervezeti hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Októberi események a moholi iskolában
Fiatalok írják
Moholy-Nagy képeslapjai
Zöld levél
Községünk a török hódoltság idején
Utcanevek, számok - II.
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Gyöngyszem a sárban

    Tamás hatodikos. Szép szál, magas fiú. Súlyemelő szeretne lenni. Kérdezi, mit kell azért tennie.
    Szerinte olyan erős lesz majd, mint az édesapja, vagy még erősebb is. Kedvence a traktor, egyszer majd hajtani is fogja, majd, ha igazi gazda lesz, igazi gazdálkodó állatokkal,meg sok megművelhető földdel.
    Tamás tudja, hogy a főnevek között vannak tárgyak is, és ő sok tárgyat fel tud sorolni. Tudja, hogy a traktor is tárgy, meg az asztal, meg a könyv is az. Azt is megtanulta, hogy az emberek, élőlények neve is főnév, s az ő saját neve, hogy Tamás, tulajdonnév.
    Erzsike a legjobb barátja. Erzsike nem nagyon tud olvasni, de ő elolvassa helyette az olvasmányt, mert ők barátok és segítenek egymásnak, meg mert Erzsikére tényleg sokat kellene várni, ő pedig nem nagyon szeret várni. És ez így van jól. Barátai a hetedikesek is, de azok már többet tudnak. Hosszabb olvasmányaik vannak, és egy egész oldalt át tudnak másolni cirill betűkkel. Szeretne ő is már olyan okos lenni, mint ők.
    Tamás azt is tudja, hogy két év múlva ő is ballag. Fekete-fehér ruhája lesz akkor, meg rövid haja. Most is majd elmegy nyiratkozni, de lehet, hogy vár egy kicsit, mert télen nem fog fázni a füle, ha eltakarja a haja.
    Tamás mindenkit szeret, még a hetedikeseket is, pedig azok sokszor bántják, ijesztgetik. De ő nem fél, mert bátor, meg erős, súlyemelő szeretne lenni.
    Tamás kilóg a sorból, őt másnak tartják. Sokszor ugratják, becsapják. De ő mindig mindenkire mosolyog, és mindenkit szeret.
    Fogyatékos, korlátozott képességű, értelmileg akadályozott, mondják róla, de ő nem érti. Szerinte a többiek nem normálisak, kiabálnak, káromkodnak, hülyeségeket beszélnek, nem érti őket. Naivan, tisztán, előítéltek, feltétel nélkül, önzetlenül, hisz mindenkinek, bízik az emberekben. Nem tudja elképzelni, hogy valaki rosszat akarhat neki.
    Tizennégy éve nem tud megváltozni, nem tud rossz lenni, de ez a világ kirekeszti azt, aki nem alkalmazkodik hozzá, aki nem tud bemocskolódni.
    Ő más, Tamás nem olyan, mint mi, ő az egyetlen gyöngyszem a sárban, az egyetlen drágakő a sok durva kavics között.

Józó (Krizsán) Mónika

novembar 2010.

Naslovna strana
Opštinske vesti, događaji
Položen kamen temeljac prečistača otpadnih voda
Vesti
Vesti iz policije
Sindikalne akrivnosti
Impresum


Design by VA