Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. november

Címoldal
Amiben jók vagyunk és amiben kevésbé
Községi hírek, események
Jár a toronyóra
A Szennyvíztisztító alapkövének letétele
Ülésezett a II. Helyi Közösség tanácsa
Első helyi közösség
Gyöngyszem a sárban
Ünneprontó szeméthalmok a temetőben
Búzavirág énekcsoport - Törökfalu
1944-ről, harmadszor
Örömmel várjuk vissza
Söprögető diákok
Hírek
Rendőrségi hírek
Szakszervezeti hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Októberi események a moholi iskolában
Fiatalok írják
Moholy-Nagy képeslapjai
Zöld levél
Községünk a török hódoltság idején
Utcanevek, számok - II.
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

OKTÓBERI ESEMÉNYEK A MOHOLI ISKOLÁBAN

    Szeptemberben benépesültek az iskolapadok, megkezdődött a tanítás. Egyik nap a másik után, hét a hét után és elmúlt egy hónap.
    Októberben az idő már ősziesen hűvös, a nappalok rövidebbek, és gyakran ködös reggelekre ébredünk. Hiába fázósabb, szomorkásabb az idő, mi az iskolában nem búslakodunk, tétlenkedünk. Egyik esemény a másik után, nap a nap után, hét a hét után, és gyorsan, mozgalmasan, vidáman telnek a napjaink. Mindenki teszi a dolgát, és haladunk előre. Hogy mi mindent csináltunk?
    Íme egy kis beszámoló!

    Október első hete Gyermekhét. Idén 4-től 8-ig ünnepeltük. Iskolánkban a mindennapos tanítás után különféle programokkal kedveskedtünk alsós tanulóinknak. Hétfőn a moholi színházba látogattunk, kedden a tornateremben divatbemutatót szerveztünk. Kiválasztottuk minden osztály legcsinosabb lányát és legcsinosabb fiúját. Szerdán volt a gyerekek kedvence a zsibvásár. Az asztalokon lehetett látni játékokat, képeket, kézimunkákat, finom süteményeket és még sok más érdekes dolgot. Igazi piaci hangulat volt. A tanulók vásároltak, árultak, nézelődtek. Csütörtökön az adai színházban mehettünk, és pénteken egy kellemes őszi sétával egybekötött futóversennyel zártuk a hetet. Elmúlt. A gyerekek nagyon élvezték. Nem volt sok idő bánkódni, mert készültünk a következő eseményre. Minden évben a Napsugaras ősz alkalmából ellátogatunk a moholi Idősek Otthonába. Terveztük az ajándékokat, amelyek nagyon szerények, ám nagy-nagy örömet szereztek idős embertársainknak. Terveztük a műsorszámokat. Egyeztettünk, nyírtunk, ragasztottunk, színeztünk és táncoltunk vagy szavaltunk, attól függőn, hogy melyik osztály mit választott magának. Elérkezett a nap október 27-e, amikor bemutatkozhattunk. A műsor 15 órakor kezdődött. Minden osztály előadta programját, majd kiosztottunk az ajándékokat. A gyerekek sem mentek haza jutalom nélkül. Szereplésük után édes kaláccsal és üdítővel lettek megkínálva. Bár rengeteg fáradság van egy-egy programban, utólag már nem érezzük. Minden vesződést kárpótol, ha a körülöttünk levők elégedettek és boldogok. Ezen a napon szerintem az otthon lakói különösen boldogok voltak. Fiatalságot, vidámságot, kacagást és táncot vittünk otthonukba. Nagyon hálás nézők voltak, sokat tapsoltak, ők is énekeltek.

Magó Dienes Dóra tanítónő
Mohol, Novak Radonić Ált. Isk.


BUDAKALÁSZON VENDÉGESKEDTÜNK

    Iskolánk tanulói Dávid Gizella tanárnő vezetésével 2010. október 24-től 30-áig cserediák-program keretein belül egy hetet töltöttek a budakalászi (Magyarország) Kalász Suli Általános Iskola diákjainál.
    A szívélyes fogadtatást követően a vendéglátó családok már az első nap gazdag délutáni programmal kedveskedtek: utazás metróval, séta a Hősök terén, majd az állatkertben stb.
    A megérkezést követő napon (hétfőn) megkezdődött a komoly tanulás. A tanítás oldott, kellemes hangulatban zajlott. A moholi gyerekek (15-en 5. és 6. osztályosok) három osztályban kísérhették végig 5 napon keresztül, hogyan tanulnak a budakalásziak. Természetesen aktívan részt is vettek az órákon. Jeleskedtek magyar nyelvből, történelemből, földrajzból stb.
    Hétfő délután Budakalász nevezetességeivel ismerkedtek. Megtekintették az I. és II. világháborúban elesett hősök emléktábláját, ellátogattak egy sváb tájházba, ahol régi háztartási eszközöket láttak. A hét többi napjára is bőven jutott érdekesség: sportaktivitás, agyagozás, író-olvasó találkozó Lackfi János költővel, aki saját diáknyelven írt verseit olvasta fel, kirándulás a Csodák Palotájába, Visegrádra.
    A kellemes budakalászi tartózkodást budapesti kirándulás zárta: séta a Budai várban, a Mátyás templom, az Országos Széchenyi Könyvtár, a Nemzeti Galéria, a Nemzeti Bank Múzeuma, a Pénzverde, mind-mind szép élmény maradt.
    Nagyon nehéz volt megválni Budakalásztól, ahol új ismeretségek, barátságok születtek.
    Köszönet a moholi Novak Radonić Általános Iskolának, Snežana Došić igazgatónőnek, valamint Ada Község Önkormányzatának, hogy lehetővé tette a moholi gyerekek számára ezt a csodálatos utazást. Köszönjük a budakalászi gyerekeknek, a szülőknek, valamint az iskolának a vendégszeretetét. Reméljük, tavaszra majd viszonozhatjuk.

Dávid Gizella
Fehér Mária

novembar 2010.

Naslovna strana
Opštinske vesti, događaji
Položen kamen temeljac prečistača otpadnih voda
Vesti
Vesti iz policije
Sindikalne akrivnosti
Impresum


Design by VA