Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. november

Címoldal
Amiben jók vagyunk és amiben kevésbé
Községi hírek, események
Jár a toronyóra
A Szennyvíztisztító alapkövének letétele
Ülésezett a II. Helyi Közösség tanácsa
Első helyi közösség
Gyöngyszem a sárban
Ünneprontó szeméthalmok a temetőben
Búzavirág énekcsoport - Törökfalu
1944-ről, harmadszor
Örömmel várjuk vissza
Söprögető diákok
Hírek
Rendőrségi hírek
Szakszervezeti hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Októberi események a moholi iskolában
Fiatalok írják
Moholy-Nagy képeslapjai
Zöld levél
Községünk a török hódoltság idején
Utcanevek, számok - II.
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Moholy-Nagy képeslapjai

    November elején Budapesten kiállítás nyílt Moholy-Nagy László, a XX. század első felében élt konstruktivista művész képeslapjaiból, amelyeket fiatalon, mint első világháborúba besorozott katona festett a sebesülése utáni és lábadozása alatti időszakban tábori levelezőlapokra. Ahogy Budapesten megnyílt a Moholy-Nagy Képzőművészeti Akadémia, és ahogy nő a festő hazai elismertsége és hírneve (akinek sok köze van Moholhoz és Adához, hisz itt cseperedett fel és itt kezdett iskolába járni), úgy irányul a figyelem sokrétű munkásságára. A gyűjtők már kétszáznál is több levelezőlapjára bukkantak rá, ám úgy vélik, hogy az össz-szám mintegy 350-re tehető. Tehát még tart a kutatás e nagyértékű alkotások iránt. A legtöbb lapja, százon felül, Nagy Levente magyarországi gyűjtőnek van.


Kettő a szóban forgó képeslapokból 
(Király J. gyűjteményéből)

    A kiállítás bejelentésekor és megnyitásakor Farkas Éva hangsúlyozta, hogy a művész nevét helyesen nem „moho-linak” kell mondani, hanem „mohoj-nagy”-nak, ahogy a festő élő szóban nevezte és mondta magát (erről Moholy-Nagy nemrégiben felfedezett és nyilvánosságra került film-interjúja tanúskodik, ahol ő is, valamint egykori londoni munkatársa is „mohoj-nagy”-nak ejtette a nevét).
    Ennek kapcsán jut eszembe, hogy az újvidéki egyetemen, még a hatvanas években, Sinkó Ervin tanárunk is mohojnak nevezte. Ők ketten jól ismerték egymást és barátkoztak is, hisz közösen vettek rész az egykori Tanácsköztársaság létrehozásában (Sinkó Kecskemét városparancsnoka volt) és az egyik konferenciára szóló meghívóban az olvasható, hogy Mohoj Nagy László. Úgy tartják, hogy a névsort telefonon folytatott toborzás útján állították össze és a kérdezőnek a művész így diktálta be a nevét!
    Utóirat. Az ada-moholiaknak az ilyen és hasonló kiállítás-megnyitókon meg kellene jelenniük, mert Moholy-Nagy neve és valamikori ittléte, élete nekünk is nagy elismerést, megbecsülést és ismertséget hozna és biztosítana. Vajon a kultúrfelelőseinknek ez eszükbe jutott-e már?

K.J.

novembar 2010.

Naslovna strana
Opštinske vesti, događaji
Položen kamen temeljac prečistača otpadnih voda
Vesti
Vesti iz policije
Sindikalne akrivnosti
Impresum


Design by VA