Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. november

Címoldal
Amiben jók vagyunk és amiben kevésbé
Községi hírek, események
Jár a toronyóra
A Szennyvíztisztító alapkövének letétele
Ülésezett a II. Helyi Közösség tanácsa
Első helyi közösség
Gyöngyszem a sárban
Ünneprontó szeméthalmok a temetőben
Búzavirág énekcsoport - Törökfalu
1944-ről, harmadszor
Örömmel várjuk vissza
Söprögető diákok
Hírek
Rendőrségi hírek
Szakszervezeti hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Októberi események a moholi iskolában
Fiatalok írják
Moholy-Nagy képeslapjai
Zöld levél
Községünk a török hódoltság idején
Utcanevek, számok - II.
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

123. Zöld levél
TOJÁSGYÜMÖLCS

    A 122. Zöld Levélben említettem, hogy az adai Bárány Sanyi bácsi újabb érdekességgel szolgált, így ő az, aki időközönként meglep bennünket egy-egy növénykülönlegességgel. És ebben az a megnyerő, hogy látszik rajta, szívből örül minden újdonságnak!
    A nála tett mostani fölfedezésen egy virágtartónak kinevezett festékes vödörben álló, késő őszi tojásfa, azaz egy paprikatő-szerű ágas-bogas növény, rajta olyan termésekkel, mintha tyúktojások lennének. Csodálkozásomra a felesége mondta, hogy ez lényegében padlizsán, csak fehér a színe.
    – Aha, most már értem! – gondoltam magamban és menten lefotóztam, hogy majd bemutatom a Körképben, mert biztosan akad hozzám hasonló olvasó, aki – bár eléggé tájékozott, de életében ilyet csak most lát először! Hát, nem is mindennapi dolog. Otthon utána is néztem az interneten. Íme:

    A PADLIZSÁN (Solanum melongena), TOJÁSCSUCSOR vagy TÖRÖKPARADICSOM, szerbül padližan, szlovénül jajcevec, angolul Aubergine, Egg-plant, németül Eierfrucht, Aubergine, oroszul Baklazsan, franciául Auber-gine, Melongene, Marignane, Viedase, a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó, melegigényes évelő növényfaj, a burgonya közeli rokona. Délkelet-Ázsiában őshonos, de egynyári növényként a mérsékelt égövön is régóta termesztik ehető terméséért. Egyenesen álló, bokrosodó szárán lehet néhány tövis; karéjos levelei és kb. 5 cm átmérőjű tölcsér alakú, magános lila virágai vannak. Tojás alakú, nagy, húsos termésének színe a sötétlilától a vörösön át a sárgásig vagy a fehérig változik (a növény a fehér termés színéről és alakjáról kapta a tojásgyümölcs nevet), olykor csíkozott, külseje fényes. Biológiai értéke nagy A-, B1, B2-, C-, PP-vitamin, 1,33% fehérje, 5,4% szénhidrát, 7,4% szárazanyag, kalcium, foszfor és vas található benne. Tojásgyümölcsnek azért nevezik, mert a 18. századi európai változatok termése fehér vagy sárga volt, és liba- vagy tyúktojásra hasonlított, akár ez az adai.
    Az ízletes, tápláló termést akkor kell leszedni, ha elérte a fajtára jellemző méretet és színt; túléretten ráncosodik, és húsa megpuhul, megkeseredik. A padlizsán minden zöld része mérgező! Nyugat-Európában és az USA-ban, de főleg Indiában, a Balkánon és a Fölközi-tenger térségében fogyasztják sütve, főzve vagy párolva. Készítenek belőle előételt, körítést, főzeléket vagy salátát, levesbe főzik más zöldségfélékkel, felkarikázva kirántják, párolva mártással leöntve, ill. megtöltve egytálételként fogyasztják.
    Évközi munkái nagyjából megegyeznek a paprikáéval. A bogyókat teljesen kifejlődve szedjük. Ebben az állapotban a bogyó még kemény, a magvak éretlenek, de már jól láthatók. Évjárattól és technológiától függően augusztustól várhatjuk az első bogyók érését. A túlérett termés, amelyben a magok is érettek, keserűvé, rágóssá válik. A fényes, érett bogyók szedésével vigyázzunk, nehogy a fásodó terméskocsánnyal együtt a hajtásokat is letörjük. A fagyokig tövenként 4-5 bogyóra lehet számítani. A teljesen sárga, a fehér, a kék-fehér csíkos tökéletes dísznövény is, amit majd minden látogatónk megcsodál. Ezen kívül kiváló táplálék is. Mi otthon általában kirántva szoktuk fogyasztani, de érdekességként kiírtam egy receptet az internetről, ami nagyon finom, és ezt okvetlenül próbálják is ki! Lehet lila padlizsánból is! Sőt!
    Töltött tojásgyümölcs
    2 tojásgyümölcs, 1 doboz májkrém (vagy házi kenőmájas), 1 tojás, 1 csomó petrezselyemzöld, 10 dkg sajt, só, majoránna, 1 fej hagyma, 1 dl tejszín, 1 dl paradicsomlé. A tojásgyümölcsöt sütőben félig megsütjük. Ezután meghámozzuk és kivájjuk a belét. A kivájt belet összekeverjük, a májkrémmel, a nyers tojással, a finomra vágott zöldpetrezselyemmel és a reszelt sajt felével. Ízlés szerint kevés majoránnával, sóval, reszelt vöröshagymával fűszerezzük. Ezt a tölteléket beletöltjük a tojásgyümölcsbe. Az egészet leöntjük tejszínnel és paradicsomlével, majd megszórjuk reszelt sajttal. Sütőben készre sütjük.
    
Leírhatatlanul finom és egészséges, természetes eledel.

Király János

novembar 2010.

Naslovna strana
Opštinske vesti, događaji
Položen kamen temeljac prečistača otpadnih voda
Vesti
Vesti iz policije
Sindikalne akrivnosti
Impresum


Design by VA