Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. november

Címoldal
Amiben jók vagyunk és amiben kevésbé
Községi hírek, események
Jár a toronyóra
A Szennyvíztisztító alapkövének letétele
Ülésezett a II. Helyi Közösség tanácsa
Első helyi közösség
Gyöngyszem a sárban
Ünneprontó szeméthalmok a temetőben
Búzavirág énekcsoport - Törökfalu
1944-ről, harmadszor
Örömmel várjuk vissza
Söprögető diákok
Hírek
Rendőrségi hírek
Szakszervezeti hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Októberi események a moholi iskolában
Fiatalok írják
Moholy-Nagy képeslapjai
Zöld levél
Községünk a török hódoltság idején
Utcanevek, számok - II.
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

A Szennyvíztisztító alapkövének letétele

    Ada község felismerte és elfogadta azt a lehetőséget, amit az IPA Magyarország – Szerbia határokon átívelő program nyújt. Ada és a határon túli partner Mórahalom közös projektuma a környezetvédelemre irányul. A projektum célja a felszíni és talajvizek, valamint a termőföldek szennyeződésének megakadályozása, amit a kommunális szennyvizek okozhatnak. A projektummal, amely szimbolikusan a „Waterprotection” megnevezést kapta, Ada község a legmodernebb biológiai szennyvíztisztító berendezés építését valósíthatja meg, ez mintegy 3000 háztartás és az ipari zóna igényeit fogja kielégíteni, Mórahalom városa pedig kommunális tehergépjárművet fog beszerezni a csatornahálózat infrastruktúrájának ellenőrzésére és karbantartására.

    Ezen jelentős beruházásokon kívül a projektum végrehajtásával, a partnerek közvetlen együttműködéssel fejleszteni fogják a kapacitásukat, és kiváló alapot fognak teremteni a jövőbeli üzleti együttműködésre.
    E projektum elfogadásával az európai közösség felismerte annak jelentőségét, ami az itt élő lakosságra és a felölelt községek fejlesztésére irányul a határ mindkét oldalán. A projektum megvalósítását 16 hónapos időszakra tervezik. Ily módon az Európai Unió a mintegy 1.000.000 eurós adománnyal lehetővé teszi Ada Községnek és Mórahalom Városának a projekciós céljaik megvalósítását. A megnyert összeg mintegy 90%-át használja fel községünk, a másik része pedig Mórahalom rendelkezésére áll.
    Ezenkívül ki szeretnénk emelni a tényt, hogy ennek az adománynak az összege az Európai Uniótól az IPA Magyarország – Szerbia határokon átívelő program kereteiben való eddigi legnagyobb támogatást jelenti.
    Ada község polgárai, az Önkormányzatukkal, a Szerb Köztársaság Kormányának képviselői, Vajdaság Autonóm Tartománynak képviselői, a Magyar Köztársaságból érkező partnerek, valamint a kedves vendégek jelenlétében összegyűltek 2010. november 11-én, hogy letegyék a Szennyvíztisztító alapkövét.
    Ez az alapkő az emberi és nemzetek közötti jó kapcsolatokat szimbolizálja, Vajdaságnak és Szerbiának biztosítja az utat európai jövője felé. Az alapkő mellé beépül az összetartás, a nagy és türelmes munka és a hit, hogy mindannyian hozzájárulunk ahhoz, hogy gyermekeink büszkék legyenek tetteinkre.
    A jó szomszédok közösen építik a jövőt!
    A szennyvíztisztító berendezés alapkövét ez év november 11-én dr. Bojan Pajtić, a tartományi kormány elnöke helyezte le Bilicki Zoltán községi elnökkel együtt. Az ünnepi alapkő letételénél, a számos helybeli polgáron és vendégen kívül jelen voltak a köztársasági minisztérium illetékes reszortjának tisztségviselői, a tartományi titkárság illetékesei, Mórahalom alpolgármestere és a határon átnyúló együttműködés igazgatóságának képviselője. Az eseményt több TV állomás és más média kísérte.
    A szennyvíztisztító berendezés Moholon, az Újfalu településrészen épül.

DMZ

novembar 2010.

Naslovna strana
Opštinske vesti, događaji
Položen kamen temeljac prečistača otpadnih voda
Vesti
Vesti iz policije
Sindikalne akrivnosti
Impresum


Design by VA