Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. november

Címoldal
Amiben jók vagyunk és amiben kevésbé
Községi hírek, események
Jár a toronyóra
A Szennyvíztisztító alapkövének letétele
Ülésezett a II. Helyi Közösség tanácsa
Első helyi közösség
Gyöngyszem a sárban
Ünneprontó szeméthalmok a temetőben
Búzavirág énekcsoport - Törökfalu
1944-ről, harmadszor
Örömmel várjuk vissza
Söprögető diákok
Hírek
Rendőrségi hírek
Szakszervezeti hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Októberi események a moholi iskolában
Fiatalok írják
Moholy-Nagy képeslapjai
Zöld levél
Községünk a török hódoltság idején
Utcanevek, számok - II.
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

SÖPRÖGETŐ DIÁKOK
  • Szép, napsugaras szombati nap volt november 6-a és az adai központi iskola, a templom és a két központi park környékét tíz órától diákzsivaj verte föl. Az adai Cseh Károly Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulói gereblyével, söprűvel, műanyag zsákokkal a kezükben igyekeztek összeszedni a fák lepotyogott levelét. Az akciót az iskolával karöltve a helybeli Zöld Sziget Ökológiai Mozgalom szervezete.

    Az ökológiai mozgalom részéről Ljiljana Vlanikolin titkár, és Bíró Béla igazgatóbizottsági tag, az iskola részéről pedig a Cseh Károly Általános Iskola nyolcadikos diákjai, a 8b – 8e Bagi Magdolna, a 8c Dobrotka Mária, a 8d Szabó Török Emma osztályfőnökükkel, de ott voltak a speciális tagozat diákjai is. Az 1-2. tagozat Horváth Tibor tanító, a 3-4. tagozat Gyarmat Valéria tanítónő, míg az 5. tagozat Tóth Erika tanítónő vezetésével vett részt a munkában. Technikai segítséget a Standard Kommunális Közvállalat dolgozói adtak, a diákok meg birtokukba vették a tereket, és szaporán gyűltek a levélkupacok, teltek a nejlonzsákok, meg a vaskonténerek. Kívülről szemlélve szép volt, a piacra menő, vagy onnan jövő járókelők is meg-megálltak egy pillanatra és helyeslőleg bólogattak.

    HOGY MINDEN DIÁK EMLÉKEZZEN RÁ!


Ljiljana Vlanikolin ismerteti a munkaakció célját

    …mondta Ljiljana Vlanikolin szervező, aki kérdésemre azt ecsetelte, hogy a tisztogatáson kívül az akciónak nevelési céljai is vannak, mégpedig az, hogy a tanulókban egy életen át ébren tartsa a környezet tisztán tartása fontosságának tudatát.
    – A Zöld Sziget Ökológiai Mozgalom százezer dinárt nyert Tartományi Környezetvédelmi Titkárságtól a Szebb és tisztább Adáért című pályázatával és ma, 2010. november 6-án kezdtük az akciót – mondta Ljilana Vlanikolin, majd így folytatta:
    – Feltakarítjuk Ada központját az iskola környékével együtt, a Cseh Károly mellszobor köré pedig díszcserjéket is ültetünk. Utána Mohol központja, majd a moholi és az adai rekreációs parkok következnek.
    – Nekünk az adai iskolával jó a kapcsolatunk, van ott zöld műhelyünk, és a speciális osztállyal is együttműködünk, most pedig a nyolcadikosokkal dolgozunk, hisz ők jövőre végleg kimaradnak és maradjon valami emlékük a környezetvédelemről is. Tavaszra nekik erre már nem jut idejük, mert a kisérettségire készülnek, és már nem lesz idejük környezetvédelmiskedni.

HÁROM LÁNY A GEREBLYÉKKEL


Krisztina, Vivien és Dzsesszika

    Nem én választottam ki őket, hanem ők engem, azaz szóltak, hogy lefényképezkednének! Ha meg már képet akarnak, – gondoltam – mondjanak is néhány szót az iskolai és a zöldszigeti akcióról:

    Orcsik Dzsesszika:
    – Az iskola környékét takarítjuk, hogy szebb legyen a város, a környezet. Egy nő szervezte, de többet nem tudok róla. Osztályfőnökünk Szabó Török Emma, fizikatanárnő bejelentette, hogy ma tízkor takarítás és mindenki hozzon gereblyét. A leveleket kell szedni, hogy szebb legyen a környékünk!

    Kostandinovity Krisztina:
    – Ez a munka egy kicsit fárasztó, de megéri, mert szebb lesz a város is, meg az utcák is, főleg itt ez a majomplacc!
    – Mit kell csinálnotok?
    – Gereblyézni, söprögetni, meg a levelet kell hordani a konténerekbe, belerakni. Tudom, hogy ez is a környezetvédelem része és fontos, hogy szép legyen a városunk.
    – Milyen tanuló vagy az iskolában?
    – Kitűnő.
    – Nahát, az is szuper! – mondtam erre én.

    Görög Vivien:
    – Szerintem jó ötlet ez a takarítás, mert így szebb lesz a környezetünk és legalább mi is mozgunk egy kicsit.
    – Mit gondolsz a környezet rendben tartásáról?
    – Jobban érezzük magunkat, meg tovább szebb marad itt ez az egész.
    – Jókedvvel csinálod?
    – Igen.
    – Mindenkinek azt üzened innen, hogy…
    – … tovább ne szemeteljenek, mert azt valakinek össze kell szednie. Ez a baj!

    Ezért tavaszra majd a hetedikeseket és a hatodikosokat kapcsoljuk be akcióinkba, de azért még ezzel a csoporttal kirándulunk Törökfaluba is, hadd nézzenek szét ott is és ismerkedjenek az ottani diákokkal, körülményekkel. Fel kell benük ébreszteni azt az érzést, hogy ha mindenki csak egy kicsit is tesz környezetünkért, akkor mindenkinek kellemesebb érzése lesz, és hogy nem csak a pénztől függ minden, mert az ember jutalom nélkül is sokra képes!
    – E törekvéseinkben támogatnak bennünket a tanárok is, de még az óvónők is. Náluk részt veszünk az óvodák zöldesítésében és a környezet takarításában. A Zöld Sziget pontosan tíz éve létezik, és azóta mindig arra törekedtünk, hogy valami széppel nemesebbé tegyük környezetünket. Az iskolák folyosóira virágokat, dísznövényeket telepítünk és kijelöljük azokat a tanulókat, fiatal zöld aktivistákat, akik majd ezeket gondozni fogják.


A segédtagozatosok az iskola előtt szorgoskodtak

    • Ezeknek az akcióknak aztán mindenfelé híre kel…
    – Pontosan. Ma, 2010. november 6-án 7,25 órakor az Újvidéki Rádió reggeli műsorában telefonos kapcsolás útján elmondtam, hogy mire készülünk és az a műsorvezető hölgy, Dragana Rakočević, aki ezt a programot készíti és vezeti, elmondta, hogy néhány héttel korábban Adán járt és azt tapasztalta, hogy ez egy nagyon rendezett hely. Ez a dicséret Ada majdnem minden polgárára vonatkozik, akik azt nézik, hogy környezetünk is szép legyen.
    Én ebben a műsorban, de az Adai Rádió műsorában is, legalább havonta egyszer elmondom, mire készül az ökológiai mozgalom, és mindig felhívom a hallgatók figyelmét, hogy tartsák rendben környezetüket és óvják a fákat, a zöld felületeket. Nekünk, mint civil szervezetnek ez a kötelességünk, és örömmel mondhatom, hogy élvezzük a helyi önkormányzat támogatását is. De nekünk is kitartóaknak kell lennünk és hajtani, hogy megkapjuk azt, ami nekünk jár!
    Nemrégiben Tóth László úrral a városelnöknél jártunk és ígéretet kaptunk tőle, hogy rendezik az állatkert, meg a tervezett természettudományi múzeum sorsát is abból a megígért egymillió dinárból, ami a községi költségvetés Ökológiai alap tételében szerepel. Tehát ebből a pénzből jut az állatkert rendbe tételére is, azon a helyen, ahol most is van – mondta végezetül Ljiljana!

Szöveg és képek: Király János

novembar 2010.

Naslovna strana
Opštinske vesti, događaji
Položen kamen temeljac prečistača otpadnih voda
Vesti
Vesti iz policije
Sindikalne akrivnosti
Impresum


Design by VA