Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. november

Címoldal
Amiben jók vagyunk és amiben kevésbé
Községi hírek, események
Jár a toronyóra
A Szennyvíztisztító alapkövének letétele
Ülésezett a II. Helyi Közösség tanácsa
Első helyi közösség
Gyöngyszem a sárban
Ünneprontó szeméthalmok a temetőben
Búzavirág énekcsoport - Törökfalu
1944-ről, harmadszor
Örömmel várjuk vissza
Söprögető diákok
Hírek
Rendőrségi hírek
Szakszervezeti hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Októberi események a moholi iskolában
Fiatalok írják
Moholy-Nagy képeslapjai
Zöld levél
Községünk a török hódoltság idején
Utcanevek, számok - II.
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

FIATALOK ÍRJÁK
MLADI PIŠU

LEGJOBB NYÁRI ÉLMÉNYEM

    Augusztus 12-én elmentem családommal egy kéthetes nyaralásra.
    Elindultunk délután négy órakor, és másnap délben értünk oda a nyaralóhelyhez. Ott nagy szeretettel vártak, és az alvóhelyünk már elő volt készítve. Apu kivette a szobákat. Ezerötszáz kunába került a lakbér.
    Minden nap fürdöttünk. A víz nagyon sós és hideg volt. Sokat búvárkodtunk. Egy nap elmentünk városnézőbe. Nagyon szép hely Horvátország. Az emberek számomra furcsán beszélnek. De azért találkoztunk magyar nyelvű emberekkel is. Utolsó napon elmentünk a piacra ajándékokat vásárolni. Amikor ezt befejeztük, visszamentünk a házhoz. Két órakor ebédeltünk. Hat órakor már indultunk haza, hisz letelt a két hét. Beszálltunk a kocsiba és már száguldottunk is. Nyolcszázkilenc kilométert utaztunk mire haza értünk. Én maradtam volna még egy-két hetet is. Nagyon jól éreztem magamat, mert itt nagyon sok új élménnyel gazdagodtam. Nagyon szeretem Horvátországot. Remélem jövőre is ide fogunk utazni.

Szemerédi Veronika, 4.e. osztály
Cseh Károly Ált. Iskola, Ada

SÜTÖGETTÜNK

    A gyermekhéten megbeszéltük, hogy csütörtökön kolbászt, szalonnát sütünk az iskolaudvarban. De sajnos aznap hatunkból csak hárman mentek iskolába. A többiek megbetegedtek. Ezért elhalasztottuk, a következő hétre halasztjuk a sütögetést. Addigra mindenki meggyógyult. Aznap alig vártuk, hogy mikor megyünk már ki az udvarra.
    Végre eljött az a perc is! Aranka néni tüzet rakott. A tanító néni segített felfűzni a pálcákra a virslit, kolbászt, szalonnát. Amíg mi sütögettünk, ő előkészítette a kürtös kalács tésztáját. Aki megette a reggelijét, fogott egy sütőfát kaláccsal és sütötte. Eleinte egy kicsit pancsolós volt, de a végére mi is belejöttünk. Csak Aranka néni tudta elsőre megsütni a kürtös kalácsot szépen! Én hármat sütöttem, ebből ott, kettőt megettem, egyet pedig hazavittem kóstolónak.
    Nagyon jó móka volt! A tanító néni megígérte, hogy tavasszal megismételjük, ha újra szép lesz az idő.

Perpauer Piroska
Valkai sor, 4. oszt.


УПОЗНАЛА САМ...

    Једног веселог и сунчаног дана, отишла сам до плаже. Море је било тако прелепо и очаравајуће, да сам одмах скочила у воду и запливала. Док сам пливала нисам ни слутила какав се прелеп свет крије на дну мора.
    Случајно сам у том тренутку наишла на једну малу и прелепу сирену, која је пливала у мом правцу. Она је заправо сирена Аријел, ћерка краља Тритона, и принцеза морских дубина. Аријел има дугачку црвену косу и плаве очи које се савршено слажу са морем. Такође је и веома дружељубива, одмах ме је позвала у њено царство. Истог часа само попила напитак, да бих могла да дишем под водом.
    Показала ми је палату и разна друга места, али се мени највише свидео њен врт. У врту има разних корала, па чак и Аријелин омиљени корал, црвени корал. Пливале смо и до њених другарица Миле и Нине, оне су такође сирене.
    Са њима смо се играле морске вије. Када смо завршиле игру, поздравиле смо се и ја сам испливала на обалу.
Од тог дана редовно сам их посећивала, и увек смо се лепо дружиле.

Ивана Штербик 4.а.



Bogáromi Erik festménye


SZOMBAT ESTE NÁLUNK

    Amióta a tévében vetítik a zenés műsorokat, azóta máshogy telnek a szombat esték.
    Hét óra felé eljönnek a barátok, anya és apa várja őket. A gyerekeket és szoktam fogadni, mert mi is jó barátok vagyunk heten. Anya előkészíti a vendégeknek a csemegét és az üdítőket. Én pedig előveszem azokat a játékokat, amelyekkel majd játszani fogunk.
    A gyerekek kedvenc a Jungel Speed társasjáték. Az estét általában evvel a játékkal szoktuk kezdeni, ami gyorsaságot, figyelmességet követel tőlünk. A felnőttek csak hétvégén találkoznak, és ilyenkor jókat beszélgetnek. A tévében eközben az X faktor vagy a Megasztár műsort nézik.
    – Anya, hozol nekünk valami harapnivalót? – kérdezem, mert már mindenki követeli tőlem.
    – Jaj, gyerekek, teljesen elfeledkeztem rólatok! – és már hozza is fürgén a tálakat.
    Közben mi is kikukucskálunk a nappali szobába, amikor egy jó énekes énekel.
    – Osztottam, gyerekek! – kiabál Zsani a szobámból.
    Mi azt sem tudjuk, hogy játszani menjünk, vagy tovább nézzük a tévét. Anyáék kártyázni kezdenek. Olyan gyorsan telik az idő, hogy hamar elérkezik a vendégek távozása.
    Szeretem azokat az estéket, amikor a baráti társaság együtt van.

Lehoczki Anna 5.b.

PADTÁRSAM
(Személyleírás)

    Az én padtársam Szandra. Ő magas termetű. A testalkata vékony, karcsú. A haja színe barna. Ezt középen elválasztva, mindig kiengedve hordja. Az arca kicsit hosszúkás, szeplős. A füle szabályosan áll. A szeme világosbarna, a szempillái hosszúak. Ujjai szintén hosszúak. Farmerban jón legtöbbször iskolába. Ehhez pulóvert vesz fel. Blúzai szépek, és mindig mennek az öltözékéhez. Lilás sportcipőt visel. Mivel kedvenc színe a rózsaszín, a ruhái közt ez a szín is szerepel. A nyakában mindig egy szív formájú nyaklánc lóg. Szandra jó tanuló. Mindig elkészíti a házi feladatát.
    Az órákra rendszeresen tanul, és így már sok ötöst szerzett. Mindenkivel kedves, ezért sok barátnője van. A dolgait rendben tartja. A füzetein és a könyvein nincs szamárfül, és mindig be vannak borítva. A szobájában is mindig rend van, Ha bír, segít másoknak, és mindig kitart a barátai mellett. Idegenek előtt visszahúzódó, olyankor idő kell, hogy felszabaduljon. A baráti társaságban viszont felszabadult és szórakoztató.
    Szandra szereti az állatokat. Van két kutyája, az egyiket Dzesszinek, a másikat Gesztenyének hívják.

Vastag Nikolett 5.b.

novembar 2010.

Naslovna strana
Opštinske vesti, događaji
Položen kamen temeljac prečistača otpadnih voda
Vesti
Vesti iz policije
Sindikalne akrivnosti
Impresum


Design by VA