Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. november

Címoldal
Amiben jók vagyunk és amiben kevésbé
Községi hírek, események
Jár a toronyóra
A Szennyvíztisztító alapkövének letétele
Ülésezett a II. Helyi Közösség tanácsa
Első helyi közösség
Gyöngyszem a sárban
Ünneprontó szeméthalmok a temetőben
Búzavirág énekcsoport - Törökfalu
1944-ről, harmadszor
Örömmel várjuk vissza
Söprögető diákok
Hírek
Rendőrségi hírek
Szakszervezeti hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Októberi események a moholi iskolában
Fiatalok írják
Moholy-Nagy képeslapjai
Zöld levél
Községünk a török hódoltság idején
Utcanevek, számok - II.
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Árnyas oldal

A képen lévő fa láttán, egy
gyermekkori vers jutott eszembe:
„…ne bántsd a fát, hisz ő is érez,
Szép gyöngén nyúlj a leveléhez…”

    Amint látható, ehhez a fához nem éppen gyöngéden nyúltak. Kegyetlenül lenyakazták, testét szétmarcangolták, ahelyett hogy gondosan, szépen visszavágták volna az ágait. Mindez a város központjában történt az egyik szórakozóhely előtt. Bárki is tette, elcsúfította a környezetet, nem is beszélve az eszmei értékről.


Amikor még élt a háromtörzsű fa, - és…


…mára ez maradt belőle

    Ezúttal is fákról van szó. A központi park széles sétányát – annak idején amikor építették – úgy alakították ki, hogy a már akkor emblematikus háromtörzsű fa maradjon a helyén, ne sérüljön meg, nem is gondoltak arra, hogy eltávolítsák az útból. Az idő azonban könyörtelen a fákkal szemben is, egy vihar letörte egyék törzsét, ezek után pedig veszélyessé nyilvánították, és derékon alul levágták a megmaradt törzseket. Most egy háromágú csonk éktelenkedik a sétány szélén, ami csúffá teszi az amúgy rendezett és kedvelt kis parkot.


    Biztonságos-e az ún. sétáló utca? Kapásból azt mondhatni, hogy nem! Mindezt több ismerős véleménye alapján mondhatom, de magam is meggyőződtem róla. A kerékpár forgalom nap mint nap rendszeres, néhány autó is behajt habár az utca végén ott a „behajtani tilos” tábla. A nyári estéken a motorosok veszik birtokukba, különböző mutatványokkal hívják fel magukra a figyelmet meg az odafigyelést. Mert éppen ilyenkor lehetne nyugodtan sétálni, az utca teljes szélességében, de nem engedhetjük el a kisgyerek kezét, nem játszhat gondtalanul az úton…


Ha van ÁRNYAS OLDAL, kell, hogy legyen NAPOS OLDAL is!

    És íme lett!
    Lapunk megjelenését követően néhány napra felszedték az Egészségház előtti fekvőrendőrt, melynek részeivel megjavították a másik két sérült buktatót. A helyzet ma azt mutatja, hogy a Moša Pijade utca fekvőrendőrei kifogástalan állapotban vannak, azzal, hogy az Egészségház előtt nincs tovább buktató.
    Ugyancsak még október végére eltűnt a piros sörösláda a szálloda előtti parkolóról. A nyílászáró lemezt ugyanis sürgősen megjavították, így újra biztonságossá vált a parkolás.Újra a Moša Pijade utcára vonatkoztatható az a tény, hogy az illetékesek megtették az első lépéseket, ami az Első Helyi Közösség egy-két utcájának kibetonozását, illetve aszfaltozását hivatott megoldani.

Vastag János

novembar 2010.

Naslovna strana
Opštinske vesti, događaji
Položen kamen temeljac prečistača otpadnih voda
Vesti
Vesti iz policije
Sindikalne akrivnosti
Impresum


Design by VA