Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. november

Címoldal
Amiben jók vagyunk és amiben kevésbé
Községi hírek, események
Jár a toronyóra
A Szennyvíztisztító alapkövének letétele
Ülésezett a II. Helyi Közösség tanácsa
Első helyi közösség
Gyöngyszem a sárban
Ünneprontó szeméthalmok a temetőben
Búzavirág énekcsoport - Törökfalu
1944-ről, harmadszor
Örömmel várjuk vissza
Söprögető diákok
Hírek
Rendőrségi hírek
Szakszervezeti hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Októberi események a moholi iskolában
Fiatalok írják
Moholy-Nagy képeslapjai
Zöld levél
Községünk a török hódoltság idején
Utcanevek, számok - II.
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

HÍREK

    Bilicki Zoltán, Ada Község elnöke a község vezetőségével ez év október 22-én fogadta Jasna Matić távközlési és informatikai minisztert, aki közölte, hogy községünk általános iskolái sikeresen pályáztak a Távközlési és Információs Társadalom Minisztériumánál. Ebből kifolyólag az adai Cseh Károly Általános Iskola 30, a törökfalusi részleg 15 számítógépet, a völgyparti pedig kivetítőt és laptopot, a moholi Novak Radonić ÁI pedig 25 számítógépet kapott. A projektum neve Digitális Iskola, amelynek célja, hogy a tanulók minél jobban elsajátítják a számítógépek használatát. A számítógépek átadására a közeljövőben kerül sor.
    A község elnökének nyilatkozatából azt is megtudtuk, hogy a községünket szintén meglátogatta 40 üzletember Szlovéniából, az adai Litostroj-Potisje szervezésében. A találkozóra több mint 50 községi üzletembert is meghívtak. Az önkormányzat nevében a mi községünket is bemutatták.

D. M. Zita

II. Önkormányzati vásár

    Bilicki Zoltán, Ada Község elnöke, a község képviselőivel 2010. november 10-én részt vett a II. Önkormányzati Vásár ünnepélyes megnyitóján, amelyet az újbelgrádi Sportcsarnokban tartottak. Községünk standját többek között Boris Tadić, a Szerb Köztársaság elnöke is meglátogatta.


Bilicki Zoltán polgármester és Boris Tadić köztársasági elnök

    Ezen a vásáron lehetőség nyílt a Szerb Köztársaság önkormányzatainak arra, hogy bemutassák tevékenységüket a hazai és a külföldi cégeknek-potenciális beruházóknak, és az adomány szervezeteknek, valamint az ott megjelenő többi bel- és külföldi vendégeknek. A gazdasági, szervezési, és turisztikai potenciál bemutatása mellett, a városoknak és községeknek lehetőségük volt tapasztalatot cserélni és bemutatni a jó példákat a helyi hatalom munkájából. A kiállítás 2010. november 12-ig tartott.   

D. M. Zita

ÉRTESÍTÉS

    Értesítjük a tisztelt polgárokat, hogy az adai Szociális Gondozói Központ és a Demokrata Párt Női Fóruma gyűjtési akciót szervez Mikulás-nap és a volontőrök világnapja alkalmából. Felkérjük Önöket, hogy az elajándékozni szánt, jó állapotban lévő gyermek lábbeliket (cipő, csizma, stb.) hozzák be Adán a Szociális Központba, Felszabadulás tér 1.  (a városháza épülete), november 16. és 26. között, minden munkanap 12-14 óráig, Moholon pedig a JNA 76-os szám alatt található DP irodájában szintén november 16. és 26. között, minden munkanap 16-18 óráig. Az adományt egzisztenciális problémákkal küszködő családok gyermekeinek szánjuk.
    A közreműködésüket és adományukat előre is köszönjük.


A VADVIRÁG FELHÍVÁSA

    Az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör 2011 őszén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját.
    Ezúton szeretnénk értesíteni minden kedves volt és jelenlegi (táncos, énekes, zenész, versmondó, kézműves, csoportvezető) tagot, hogy közös együttműködésükre számítva, jubileumi műsort készítünk.
    Szeretnénk, ha mindenki, kinek ideje engedi és kedvet érez hozzá, részt venne a műsorban.
    A próbák minden hónap 2. és 4. csütörtökén este 20:30-tól 22:00 óráig folynak.
    Mindenkit szeretettel várunk!
    Cím: Ada, Sava Kovačević u. 31.
    Tel.: 062 8 695 88 v. 060 181 5018
    Villámposta: vadvirag@adacity.net


Tevékeny a VANCSESZ

    A Vajdasági Nagycsaládosok Egyesületeinek Szövetsége aktív tevékenységet folytatott az utóbbi időben, de egész évben is. Arról, hogy mi újság a VANCSESZ „háza táján”, Krizsán Vilmos elnök tájékoztatott minapi beszélgetésünkkor.
    - A Szövetséggel 5 pályázatot nyújtottunk be a Magyar Nemzeti Tanácsnak és a Szekeres László Alapítvány felé, várjuk a további támogatásokat. Kértünk eszközöket működési költségekre, a Nagycsaládos Ház felújításának tervdokumentációja kidolgozására, a Nagycsaládos Ház két ajtajának és két ablakának kicserélésére, egy egész napos képzés megtartására egyesületi vezetőink részére és egy projektor megvásárlására, amelyet a különböző képzések, előadások és bemutatók alkalmával tudnánk használni.
    Eddig, az idén 9 pályázatot nyújtottunk be és ebből 4 nyert. Legjelentősebb a Családi és közösségi életre nevelő ifjúsági táborunk volt, amelyen 40 fiatal és nevelő vett részt Vajdaságból, ill. Orosházáról, Szegedről, Banja Lukából és Peredről a kishegyesi Kátai tanyán. Az egyhetes táborozás folyamán felkészült előadók segítségével több foglalkozást is tartottak, és a résztvevők ellátogattak Adára, Zentára és Szabadkára.
    November 20-án az adai székházunkban tartjuk azt az egész napos képzést, amelyen Soltész Anikó budapesti szakember vezetésével a szervezet-építés, tervezés, feladat-vállalás és krízishelyzetek megoldása témákat dolgozzunk fel. Úgy értékeljük, hogy nagy szükség van egy ilyen tréningre, ahol felrázzuk és motiváljuk azokat az egyesületi vezetőket, akik a kevésbé aktívak és az új egyesületekből jönnek Adára.
    Az idén nem sikerült megtartanunk az Ikrek Nemzetközi Találkozóját, habár két pályázatot is kidolgoztunk az eszközök biztosítása érdekében. Már most újra megkezdjük az előkészületeket e találkozó lebonyolítására, hiszen szeretnénk, ha jövőre az eredetileg tervezettnél még nagyobb és tömegesebb rendezvényt tudnánk megtartani. Az újabb nemzetközi kapcsolatoknak köszönhetően, most már 9 országból hívunk ikreket és nagycsaládosokat a találkozóra.
    Sokat dolgozunk a civil kapcsolatok építésén, hiszen folyamatosan részt veszünk a Vajdasági Magyar Civil Szövetség, a Magyar Nemzeti Tanács civil konzultációs testületének munkájában.
    November első hétvégéjén jelen voltunk a IX. Civil Akadémián, amelyet Lendván (Szlovénia) szerveztek. Korábban Kolozsváron (Románia) részt vettünk a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége közgyűlésén, ott immár harmadik alkalommal alelnökké választottak, Szegeden pedig a Nagycsaládosok Interregionális Szövetsége és a Fatima Ház Alapítvány Közgyűlésén tárgyaltuk meg az előttünk álló időszak feladatait. Jó alkalom volt a kapcsolatok bővítésére az Újvidéken tartott Berislav Beta Berić Akadémikus Nemzetközi Szimpózium, amelyen szintén részt vettünk.
    Nagyon fontosnak tartom, hogy a két éve elkezdett családgondozási programunkat tovább folytassuk. Szükség van a családlátogatásokra, a szülőkkel való foglalkozásra és a gyermekvállalás meg a nagycsaládos életforma népszerűsítésére – fejezte be Krizsán Vilmos, a VANCSESZ elnöke.

Bálizs Géza


Kisképek nemzetközi kiállítása

    A Szarvas Gábor Könyvtár és a szabadkai Képző- és iparművészek egyesülete közötti szoros együttműködésnek köszönhetően november 5-én (17 órai kezdettel) szem- és fültanúi lehettünk a Könyvtár galériájában a II Nemzetközi kiskép-kiállítás ünnepélyes megnyitójának. Narancsik Helga zeneiskolai tanuló fuvola-szólója után Ágoston Ibolya a könyvtár nevében üdvözölte a megjelent vendégeket, majd átadták a szót Boros György szabadkai festőnek, rajztanárnak. Ő beszélt e kiállítás jelentőségéről, a kis méretű alkotások nehéz összegyűjtéséről (mivel sok képzőművész küldte el alkotását), arról hogy az idei kiállításra mintegy 128 képző- és iparművész 450 festményét, grafikáját küldte el bel- és külföldről (Belgrádból, Szabadkáról, Topolyáról, Óbecséről, Adáról, Moholról; Magyarországról, Romániából, Szlovákiából, Bulgáriából, Svédországból stb.), ugyanakkor megemlítette, hogy Adára (a kiállítási terem befogadóképessége miatt) csak az anyag egy részét hozták el.

Bálizs Géza


Katasztrofális pénzügyi helyzetben a Vöröskereszt szervezete

    A Vöröskereszt községi szervezete az idei munkaterv szerint fejti ki továbbra is tevékenységét, de e terv realizációja nagy nehézségek árán sikerül, elsősorban az anyagi eszközök hiánya miatt. Ha nem „kilincselnek” a megfelelő helyeken, akkor bizony nem is bírnának bármit megvalósítani e programból. Erről és a szervezet tevékenységéről beszélgettem minap Krizsán Vilmos titkárral.
    - Mindaz amit bevezetőképpen elmondott, igaz, azzal hogy szervezetünk anyagi segítséget két a helyi közösségektől, a tartományi Vöröskereszttől, vállalatoktól és egyénektől.
    A gyűjtési akciónk megindult, az általános iskolákban kértük a gyerekeket és tanáraikat, hogy fejenként 100 dinárral járuljanak hozzá a rászorulók megsegítéséhez. Az óvodákban gyermekruhákat, lábbeliket és játékokat gyűjtettünk a legkisebbeknek. A kábeltévében és a rádióban hirdettük meg a polgárok felé gyűjtési akciónkat. A tartományi Vöröskereszttel együttműködve lehetőséget kínáltunk az Önkormányzatnak a népkonyha megnyitására. Bízunk benne, hogy végre ezt a kérdést is sikerül megoldani! Sajnos, szervezetünk pénzügyi helyzete katasztrofális, nagymértékben ellehetetleníti munkánkat az, hogy az Önkormányzattól alig kapunk támogatást. Ez az áldatlan helyzet sajnos azt eredményezi, hogy nem tudjuk tenni a dolgunkat. Kevesebbet foglalkozunk a gyerekekkel és a fiatalokkal, kevesebb programunk valósul meg a felnőttek és idősök számára. Sokan fordulnak hozzánk emberbaráti segítségért is, de sajnos sokszor nem tudunk segíteni. Az ősz folyamán ruhákat és iskolatáskákat osztottunk szét a rászorulók között. Most élelemre, tüzelőre és egyéb háztartási cikkekre lenne szükség (tűzhely, takaró, frizsider, mosógép stb.)
    Négy helyen tartottunk Napsugaras ősz elnevezésű rendezvényt, ezeken a 70 évnél idősebb személyek vettek részt: összesen kb. 300 személy volt jelen, a műsorban pedig 90 gyerek és fiatal szerepelt. Mind a 4 helyen sikerült tartalmas műsorral, teával és kaláccsal kedveskedni az időseknek. Kellemes meglepetés volt a moholi találkozó résztvevőinek, hogy a Szociális Gondozói Központ egy-egy bögrét biztosított nekik. E találkozón jelen volt Világos Tibor községi alelnök is, és ajándékokat adott át a rendezvény két legidősebb résztvevőjének, a 92 éves Faragó Veronának és a 84 éves Szemerédi Dávidnak. A két adai és a törökfalusi rendezvényen id. Kiss Tibor, szervezetünk elnöke adott át ajándékokat a legidősebb résztvevőknek.
    Egy véradási akció maradt még az év végéig amelyet december 18-án tartunk meg Adán az I. HK épületében (7-12 óra között). Fontos lenne, hogy az ünnepek előtt gyarapítsuk a zentai kórház vértartalékait egyrészt, másrészt viszont jó lenne javítani az idei eredményünkön, hiszen az eddigi akciókon összességében kevesebben voltak mint tavaly. A műszaki középiskolában a 3. és 4. osztályokban előadásokat tartottunk az önkéntes véradásról, és megszerveztük az akciót, ezen a 29 jelentkezőből 22-nek sikerült az első véradás. Tanfolyamaink közül csak a számítógép-kezelési tanfolyamost tartottuk meg Dér Oszkár vezetésével. Két tanfolyamot tartottunk elsősegélynyújtásból a vállalatok dolgozóinak és most szervezünk újabb tanfolyamokat mindkét említett tárgykörből! Sajnos a szerb és az angol nyelvtanfolyamot, meg a házi ápolási tanfolyamot, mivel kevés jelentkező volt, el sem indítottuk!
    Elsősegély-nyújtási tanfolyamokat szerveztünk az általános iskolák tanulói részére és több csoportban összesen 150 diákkal foglalkozunk.
    November végén igazgató bizottsági ülést tartunk, amelyen megbeszéljük a jövő évi terveket és azt, hogy mit tegyünk ha az önkormányzati támogatás továbbra is elmarad – fejezte be a beszélgetést Krizsán Vilmos titkár.

Bálizs Géza


Napsugaras ősz Moholon

    Az idősek hagyományos hónapjának alkalmából tartott Napsugaras ősz elnevezésű rendezvényre az adai Vöröskereszt, a Szociálisvédelmi Központ Idősek napközije, valamint a moholi Nyugdíjasegyesület szervezésében, az utóbbi egyesület székhelyén került sor.
     „Meghívókat küldtünk a 70 évesnél idősebb moholi polgároknak, vagyis Mohol lakosságának kb. 12%-ának. Mivel ezen személyek száma közel 720, az Idősek napközije viszont csak e létszám  hetedének befogadására képes, nem állt módunkban mindenkit meghívni. Arra törekszünk, hogy minden évben másokhoz jusson el meghívónk, így sor kerülhessen mindenkire, és vendég lehessen nálunk ”– ecsetelte Nagy József, az Idősek napközijének vezetője – „Az ünnepség kellemes, meghitt légkörben zajlott. Az ünnepi program színességéhez hozzájárult a moholi Novak Radonic Általános Iskola, a Bartók Béla Zeneiskola és a moholi Csobolyó ME. A jelenlevő vendégeket apró ajándékkal leptük meg, emellett az önkormányzat  képviseletében Világos Tibor, községünk alelnöke is ajándékkal érzékenyített el néhány meghívott idős polgárt. E rendezvény keretein belül a moholi Nyugdíjasegyesület Nőaktívája vidám műsorral kedveskedett az Idősek otthona lakóinak, sőt még Törökfalura is kilátogattak, hogy ott is felléphessenek ének- és táncos műsorszámukkal, és egyben ezzel köszöntsék a helyi időseket. ”

Lajkó Szilvia


Fogyatékosok munkalehetőségei

    A Duga civil szervezet, az Egészségház, valamint a munkaközvetítő a partnerei a Szociális Gondozói Központ Idősek napközijének egy olyan projektumban, amely a rokkant személyek munkába állását propagálja.
    Nagy Józsefnek, a moholi Idősek napközije vezetőjének elmondása szerint a májusban hatályba lépő törvény előírja a feltételeket, és megadja a lehetőséget a munkaadóknak a testi és szellemi fogyatékos személyek foglalkoztatásával kapcsolatban. „Községünkben 30 olyan rokkant személy van nyilvántartva, akit már kategorizáltak is, de emellett még 107 hasonló, fogyatékossággal élő személy él nálunk, aki ezen még nem esett át. Ezeknek a személyeknek a fogyatékossága nem olyan mértékű, amely gátolná őket a munkavégzésben. Többen közülük speciális általános és középiskolai végzettségűek, és kertészek vagy fémes szakmák munkásai.
    Mivel napjainkban az egészséges embernek is nehéz munkába állnia, a fogyatékosoknak sincs könnyű dolguk. Közös tervezetünk célja, hogy ezek az emberek a községünkben kapjanak munkát, ezzel gyarapíthassák munkaéveiket, hogy a nyugdíjaztatásukhoz szükséges 5 munkaévet itt szerezzék meg. Számítunk az Önkormányzat támogatására a munkaadók ösztönzését illetően, hogy felvegyenek és foglalkoztassanak fogyatékos személyeket, hozzájáruljanak  rokkant személyek számára létesített műhelyek működtetésében itt helyben, vagy a köztársasági költségvetés feltételei szerint nyújtanak segítséget nekik.
    E tervezetnek köszönhetően már a községünkben élő fogyatékos személyek közül 10 kapott munkát a nagy munkanélküliség ellenére!
Nyújtsunk segítő kezet feléjük, és toldjuk meg egy lépéssel!”

Lajkó Szilvia


Az Aranykezek Budapesten

    Megtisztelő, kiemelt helyen állíthattak ki a moholi Aranykezek Kézimunka Egyesület tagjai a budapesti 10. Délvidéki napok rendezvényen.
    „A szeptember 24. és 26. között tartó kiállításon fehér hímzés, richelieu, színes hímzés, keresztszemes hímzés, keresztszemmel kidolgozott képek, horgolt munkák, csipke, asztali és fali díszek témájú munkákat  mutattunk be. – mesélte Telečki Elvira – Magunkkal vittük még a 40. MIRK-en sikert aratott tojásrajzokat, melyeket a Novak Radonić Általános Iskola tanulói készítettek, valamint 80 hímes tojást a moholi tojásmúzeumból. Mindemellett az Önkormányzat által összeállított reklámanyagon keresztül is igyekeztünk népszerűsíteni községünket.
    A testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően Budakalászon voltunk elszállásolva.
    Az Aranykezek Kézimunka Egyesület először vett részt ezen a rendezvényen és büszkén mondhatom, hogy sikeres volt a bemutatkozásunk!”

Lajkó Szilvia


Az Aranykezek zombori sikere

    A falusi nők világnapja alkalmából megrendezésre kerülő vándorkiállítás házigazdája idén október 15-én Zombor volt. „A Tartományi Munkaügyi, Foglalkoztatási és Nemek Egyenjogúsági Titkársága által szervezett egynapos rendezvényt Bojan Pajtić nyitotta meg, de megfordult közöttünk Saša Dragin mezőgazdasági miniszter, Gordana Čomić a köztársasági képviselőház alelnöke, Milorad Ðurić tartományi művelődési titkár és persze nem utolsósorban Bilicki Zoltán elnök úr is megtisztelt minket azzal,hogy részt vett a megnyitó ünnepségen. Bojan Pajtić személyesen, egyenként sorra véve köszöntötte a standokon kiállítókat. Mivel a miénk volt legközelebb hozzá, eldicsekedhetjük, hogy az Aranykezek csoportja volt az első az általa üdvözöltek közül. Köszönet illeti az adai Önkormányzatot a közreműködésért!” – fejezte be élménybeszámolóját Telečki Elvira.

Lajkó Szilvia


ECUADOR, A „RITKASÁGOK” ORSZÁGA

    Ecuador Dél-Amerika legkisebb országa, amely az Egyenlítő mentén terül el; területe a távolabb fekvő Galapagos-szigetekkel együtt 270.670 m², lakosainak a száma 12,5 millió. E ritkán látogatott országba „invitált” el minden érdeklődőt november 11-én a Szarvas Gábor Könyvtár olvasótermében Szabó Tönki Károly világutazó, a Műszaki Iskola tanára. A diakép-vetítéssel egybekötött, igen érdekes úti beszámolóból több ritkaságról értesültünk: mind az őslakos indiánokat, mind a csodálatos növény- és állatvilágot, mind pedig a természeti csodákat illetően.


Tájékoztató a kettős állampolgárságról

    Az egyszerűsített honosítási eljárásról tartott tájékoztatót november 12-én a szabadkai Népkörben Wetzel Tamás miniszteri biztos. Az egyszerűsített honosítási törvény augusztus 20-án lépett életbe, a kérelmeket 2011. január 3-ától lehet majd benyújtani. Ennek az eljárásnak a lényege, hogy nem kell Magyarországon letelepedni a külhoni magyaroknak a magyar állampolgárság megszerzéséhez, nem kell állampolgársági vizsgát tenni, elegendő a magyar nyelv ismerete és nem kell a magyarországi lakóhelyet és megélhetést igazolni, tudtuk meg a miniszteri biztostól. Dr. Wetzel Tamás a továbbiakban elmondta, hogy a kérelmeket a szabadkai főkonzulátuson, illetve Magyarországon a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalban és mintegy kétezer település anyakönyvezetőinél lehet majd leadni. A kérelmezőnek egy formanyomtatványt kell kitölteni, amelyben megadja személyes adatait valamint mellékelni kell még születési anyakönyvi kivonatát, a családi állapotát igazoló okiratokat, saját kézzel írt önéletrajzot, bizonylatot arról, hogy maga vagy felmenője magyar állampolgár volt, és két darab igazolványképet. Fontos tudni, hogy a szerb nyelvű okiratok lefordítása tekintetében minden olyan hiteles fordítást elfogadnak, amit Szerbiában hitelesnek tekintenek. A Vajdasági Magyar Szövetség hamarosan tájékoztatási fórumokat szervez községünkben is a kettős állampolgárságról. A rendezvényről a médiából értesülhetnek az érdekeltek.

    Dr. Schmitt Pál, magyar köztársasági elnök mondta:
    „A különleges, egyszerűsített eljárásban megszerezhető állampolgárság törvényével új alapra he1yeztük a magyarság közös ügyét. Ez az állampolgárság végre formálisan, a jog eszközével is összeköti azokat, akik le1kileg, közös hagyományaikban, közös nyelvükkel mindig összetartoztak."

Gruber Ferenc

Sporthorgászok az elnöknél

    Bilicki Zoltán Ada Község elnöke november 15-én fogadta, és dicséretben részesítette az adai Tisza Sporthorgász-gyesület versenyzőit, akik az idei versenyeken a legjobb eredményeket érték el. Az első csapat tagjai: Nemanja Manojlović, Mészáros Attila, Molnár Dániel, a második csapat tagjai: Bajúsz András, Miklós Henrik, Selemba Zsolt, Fejel Tót Dániel, Vastag Tamás és Volford Dávid. Adankó Iván, az egyesület elnöke elégedettségét fejezte ki, hiszen 3 év munkájának eredményét ünnepelhetik, és jó úton haladnak afelé, hogy ismét visszatérjenek az élvonalba. Az egyesület megalakulása óta 3 felnőtt és 10 ifjúsági, valamint kadétversenyző jutott be az országos válogatottba, és jutott ki a világbajnokságra.

DMZ

novembar 2010.

Naslovna strana
Opštinske vesti, događaji
Položen kamen temeljac prečistača otpadnih voda
Vesti
Vesti iz policije
Sindikalne akrivnosti
Impresum


Design by VA