Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. október

Címoldal
Így is jó - úgy is jó
Községi események
Üzenet
Egy testvérvárossal gazdagabb
Új mammográf, új mentőkocsi
Méltó helyen az emléktábla
Akasztói napok
Mások rólunk
Hosszú forró ősz
Az életpszichológus
Kuriózumok nélkül
Nyelvújulás és világlátás
A barátság útjain
Hazai szakértelem, szlovén tőke
Tiszteletadás a mártír hősöknek
Rendőrségi hírek
Hírek
Alma vagy citrom
Gyermekhét
Ifix az iskolapadban és a színházban
Kukoricatörő-fosztó verseny Moholon
Ki szeretne a mennyországba jutni?
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Az adai egyházközség története - VIII.
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Alma vagy citrom
  • A gyerekek a legveszélyeztetettebbek a forgalomban és Szerbia a közlekedés szempontjából Európa legkevésbé biztonságos országai közé tartozik. Területén évente mintegy 50 gyerek veszti életét és több mint 1500 sérül meg. A múlt évben forgalmi balesetben 36 gyerek halt meg, míg a sérültek száma 1972.

    A gyermekhét egyik érdekes, játékos, ugyanakkor tanulságos és komoly szándékkal előkészített és végrehajtott Alma vagy citrom akció volt, melynek elsődleges feladata a közlekedésbiztonság fokozása különös tekintettel a gyerekre. Az akciót a Delta Generali biztosító indította a múlt évben a Belügyminisztérium forgalmi osztályának széleskörű támogatásával. Az idén Szerbia 41 városában illetve 46 iskolájában szervezték meg október 5. és 9. között, mintegy 5000 tanuló vett részt benne.
    Adán a Delta Generali biztosító kanizsai fiókintézete szervezte meg az akciót, és október 5-én sikeresen lebonyolította. A Cseh Károly Á. I. minden ötödikes tanulója, mintegy 100 gyerek először egy filmvetítéssel egybekötött előadáson vett részt, ahol a forgalmi rendőrök ismertették azokat a forgalomban fontos tudnivalókat, amelyekre oda kell figyelni. Az akció második részében az a 15 gyerek, akik önként jelentkeztek, hogy a gyakorlati részben részt vehessenek, a forgalmi rendőrökkel együtt az Autó-motor klub parkolójára mentek, és ott megkezdték a forgalom, illetve a forgalomban résztvevő járművek ellenőrzését. A rendőrök szabályosan leállították a járműveket, ellenőrizték a jogosítványokat, a biztonsági öv használatát, a fényeket stb. Amennyiben a vezetőnél a legkisebb hibát is észlelték, ami szabálysértésnek számít, a rendőröknek segítő tanulók figyelmeztették a jármű vezetőjét az elkövetett szabálytalanságra, és „büntetésként” egy citromot adtak át neki. Azok a gépjárművezetők, akiknél az ellenőrzés folyamán mindent rendben találtak és szabályosan vettek részt a forgalomban, jutalmul egy piros almát kaptak a gyerekektől. Az akció 11,00 és 14,00 óra között zajlott, és ez idő alatt 16 almát és 10 citromot osztottak ki a gyerekek.
    Ezen a közlekedés-biztonsági akción részt vett a szervező is, a Delta Generali biztosító kanizsai fiókintézetének igazgatója, Lékó Lajos is, és a következőket mondta: - Ezt az akciót nagy sikerrel szervezik minden évben nemcsak nálunk, de Közép-Európa országaiban is (Ma-gyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban), ahol jelen van a Delta Generali biztosító. Az akció teljes mértékben az iskolás gyerekekre irányul, és leszögezhető, hogy eredményesek is, mert a járművezetők jobban odafigyelnek a forgalomban résztvevő gyerekekre, ugyanakkor a tanulók is láthatják és érezhetik, hogyan kell biztonságosan közlekedni, odafigyelni saját magukra és másokra – mondta az igazgató. (Fotók a Tarka oldalon).

Vastag J.

oktobar 2009.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti iz policije
Jabuka ili limun
Impresum


Design by VA