Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. október

Címoldal
Így is jó - úgy is jó
Községi események
Üzenet
Egy testvérvárossal gazdagabb
Új mammográf, új mentőkocsi
Méltó helyen az emléktábla
Akasztói napok
Mások rólunk
Hosszú forró ősz
Az életpszichológus
Kuriózumok nélkül
Nyelvújulás és világlátás
A barátság útjain
Hazai szakértelem, szlovén tőke
Tiszteletadás a mártír hősöknek
Rendőrségi hírek
Hírek
Alma vagy citrom
Gyermekhét
Ifix az iskolapadban és a színházban
Kukoricatörő-fosztó verseny Moholon
Ki szeretne a mennyországba jutni?
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Az adai egyházközség története - VIII.
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Méltó helyen az emléktábla

    Az adai Szentháromság r.k. templomban október 4-én, a vasárnapi nagymise után emléktáblát avattak fel II. Rákóczi Ferenc Nagyságos Fejedelem tiszteletére. A Rákóczi Szövetség helyi szervezetének vezetősége, Pintér Éva elnökkel az élén, kezdeményezte és a támogatókkal karöltve sikeresen végre is hajtotta az emléktábla kivitelezését és elhelyezését a legméltóbb helyen, a templomban.
    Az emléktábla leleplezését megelőzően ünnepi műsort adott a Szövetség helyi szervezete. Üdvözlőbeszédet, és II. Rákóczi fejedelem méltatását Pintér Éva tartotta, majd Martényi Árpád, a Magyar Rákóczi szövetség elnöke mondott ünnepi beszédet, kiemelve, hogy ez a szövetség egyike a legtömegesebb civil szervezeteknek Magyarországon beleértve a határon túli szervezeteket is. Méltatva II Rákóczi szerepét a magyar szabadságharcban, elmondta, hogy biztonságát, jólétét, gazdagságát és nem utolsó sorban életét áldozta fel a nemzet szabadságáért. Hős volt a hősök között, akire a mai napig alázatos tisztelettel néznek fel.
    Az ünnepi műsor színvonalát növelte a Musica Humana kamarakórus, a csókai Rákóczi férfikórus, továbbá az adai Török testvérek, Tilla, Flóra és Ádám, valamint Burány Árpád, a békéscsabai színiakadémia növendéke.
    Az emléktábla felavatását és megszentelését Szauer Miklós atya végezte, majd ezt követően Martényi Árpáddal együtt leleplezték a Rákóczi arcképét ábrázoló, fekete gránitba vésett emléktáblát, amely a következő üzenetet tartalmazza: Cum Deo pro Patria et Libertate – Istennel a hazáért és a szabadságért. Ezután koszorút helyezett az emléktábla köré az adai ön-kormányzat képviselői, a magyarországi vendégek, a helyi Rákóczi szövetség képviselője és mások.

(Képek a községi események oldalon)

V. J.

oktobar 2009.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti iz policije
Jabuka ili limun
Impresum


Design by VA