Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. október

Címoldal
Így is jó - úgy is jó
Községi események
Üzenet
Egy testvérvárossal gazdagabb
Új mammográf, új mentőkocsi
Méltó helyen az emléktábla
Akasztói napok
Mások rólunk
Hosszú forró ősz
Az életpszichológus
Kuriózumok nélkül
Nyelvújulás és világlátás
A barátság útjain
Hazai szakértelem, szlovén tőke
Tiszteletadás a mártír hősöknek
Rendőrségi hírek
Hírek
Alma vagy citrom
Gyermekhét
Ifix az iskolapadban és a színházban
Kukoricatörő-fosztó verseny Moholon
Ki szeretne a mennyországba jutni?
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Az adai egyházközség története - VIII.
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Hazai szakértelem, szlovén tőke
Az adai Litostroj-Potisje saját fejlesztésű esztergagép gyártásába kezdett

    A szlovéniai Litostroj csoporthoz tartozó adai cég 2007-ben öntvények gyártásával kezdte meg a termelést. A tavalyi évtől szerszámgépgyár is folyik Litostroj-Potisjeban, amely szeptember végén Adán bemutatta a legjelentősebb szerbiai fémipari cégek képviselőinek saját fejlesztésű univerzális ciklusvezérlésű CNC-esztergagépet, a PD 1300 CM-et. A bemutatón Miroslav Gnamuš, a Litostroj-csoport többségi tulajdonosa ismertette a cégcsoportot, amely évente 75 millió eurós forgalmat bonyolít le, és mintegy 650 dolgozót foglalkoztat Szlovéniában és Szerbiában. Felszólalt Bilicki Zoltán adai polgármester is, aki elmondta, hogy a községi vezetés fontos célkitűzése a helyi gazdasági fellendítése, és emiatt támogatják a Litostroj-Potisje törekvéseit. Az esztergagépet Koós Sándor, a cég ügyvezető igazgatója és Fekete Lajos villamosmérnök mutatta be a szakembereknek.
    A bemutató után Koós Sándor ügyvezető igazgató elmondta, hogy a Litostroj-Potisjenek sikerült kifejleszteni egy nehéz szerszámgépet, amelyhez hasonló méretű és felszereltségű gépet még nem gyártottak Adán:
    – Az esztergagép nagy átmérőjű munkadarabok megmunkálására alkalmas, összetett megmunkálási folyamatok elvégzésére képes, és számjegyvezérlésű. Ezzel a géppel szeretnénk bebizonyítani, hogy a Litostroj-Potisje folytatni kívánja a szerszámgépgyártást adai hagyományait, fejleszteni akar, valamint közepes minőségű gépekkel kíván megjelenni a világpiacon. A gépet a német és olasz piacon szeretnénk értékesíteni. Az esztergagép megvásárolható Németországban, Ausztriában, Svájcban, Szlovéniában és Kanadában. A gépet igyekszünk értékesíteni az Európai Unió többi országában, valamint az orosz piacon is. Hamarosan bemutatjuk a milánói szakkiállításon is. A reményeink szerint az értékesítéssel nem lesz gond, mivel az ár, a minőség és a formatervezés tekintetében a közepes kategória felső osztályába tartozik az esztergagép, amely teljes egészében adai fejlesztés. A berendezés 148 000 euróba kerül, és ezzel a vételárral versenyképes a vele egy kategóriába tartozó gépekkel, amelyek megközelítőleg ezen az áron vagy ettől drágábban vásárolhatók meg – hallottuk az ügyvezető igazgatótól.
    Koós Sándor megjegyezte, hogy jelenleg 130 munkás dolgozik a Litostroj-Potisjeban. A szerszámgépgyártással mindössze 35 munkás foglalkozik. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor az idén mintegy 10 emberrel növelnék az alkalmazottak számát, amit az elkövetkező néhány évben 100 főre szeretnének emelni. A jelenlegi kapacitással a cég évente mintegy 15 esztergagépet tud legyártani, de a dolgozók létszámának növelése után ez 40-50 darabra nőhet.

Csincsik Zsolt

oktobar 2009.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti iz policije
Jabuka ili limun
Impresum


Design by VA