Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. október

Címoldal
Így is jó - úgy is jó
Községi események
Üzenet
Egy testvérvárossal gazdagabb
Új mammográf, új mentőkocsi
Méltó helyen az emléktábla
Akasztói napok
Mások rólunk
Hosszú forró ősz
Az életpszichológus
Kuriózumok nélkül
Nyelvújulás és világlátás
A barátság útjain
Hazai szakértelem, szlovén tőke
Tiszteletadás a mártír hősöknek
Rendőrségi hírek
Hírek
Alma vagy citrom
Gyermekhét
Ifix az iskolapadban és a színházban
Kukoricatörő-fosztó verseny Moholon
Ki szeretne a mennyországba jutni?
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Az adai egyházközség története - VIII.
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Táskaszentelés Adán
Ki szeretne a mennyországba jutni?

    A táskaszentelés 2009. szeptember 24-én, Szent Gellért napján történt az adai Szentháromság templomban. Hogy miért éppen ezen a napon? Ahogy a pravoszláv egyház Szent Szávát az iskola védszentjévé tette, nekünk katolikus keresztényeknek ugyancsak lehetőségünk volt az iskola védnökévé egy arra méltó püspököt tenni Szent Gellért személyében.
    Ki is volt ez a püspök?
    Szent Gellért 980 körül született egy velencei patrícius családban. Bencés szerzetes lett és ebben a minőségben a Szent Földre indult, de Záránál hajótörést szenvedtek. A pannonhalmi apát rábeszélésére Magyarországba jött. Hat évet remetéskedett a Bakonyban és csak István király kérésére hagyta abba a remeteéletet. A király udvarába fogadta és megbízta a Csanádi Püspökség vezetésével. Ezen kívül fia, Imre herceg nevelésével is megbízta. István király 1038-ban halt meg és utána a pogány magyarok lázadást szítottak. Vatha pogány csapatai Gellért püspököt is elfogták, és 1046. szeptember 24-én, a később róla elnevezett hegyről letaszították a szakadékba. 1083-ban szentté avatták.

    Hogyan is történt az idei táskaszentelés?
    Már 20 perccel dél előtt kezdtek érkezni a diákok a templomba. Negyed óra alatt az egész templom megtelt diáksereggel, valamint az őket vezető, vagy kísérő pedagógusokkal. Nyolcszázan voltak. Én még ennyi gyermeket együtt nem láttam, főleg a templomban nem!
    Délben megjelent a plébános atya is, mire a zsivajt csend váltotta fel. Az atya beszédet intézett a diákokhoz, olyan hangnemben, hogy azt az elsősök is megérthették. Utána kérdéseket tett fel, amikre a gyermekek előszóval vagy kézfelemeléssel válaszoltak. Ekkor hangzott el a következő kérdés is:
    – Ki akar közületek a mennyországba jutni?
    A magasba nem 800, hanem 1600 kéz emelkedett. Utána a gyermekek a táskákat az ölükbe tették és megkezdődött a táskaszentelés. Az atya az egyik oldalon ment és szentelte a táskákat, visszajövet pedig a másik oldalon. A gyermekek ezt komolyan vették, mert érezték, hogy nem mindennapi eseményről van szó. Akik a pad túlsó végén ültek, felálltak, és magasba tartották a táskáikat, hogy az övéké is kapjon a szentelt vízből.
    Mondhatom, hogy a diákseregen, valamint az őket vezető pedagógusokon különös élmény vett erőt, ami a szívük mélyéig hatolt. Utána minden osztály kapott ajándékot. Így fejeződött be a táskaszentelés az adai templomban. Remélem ez máshol is, a többi templomban is követendő példa lesz!
    Köszönet érte, az ötletért, a plébános atyának, Szauer Miklósnak, hogy már, sorrendben a harmadik évben megtartotta ezt a kimagasló cselekedetet. Köszönet jár annak a 800, csillogó szemű gyermeknek is. Külön köszönetet mondok a tantestület tagjainak, akik megértették az idő szavát! Ismerik a magyar történelmet és tudják, mi is történt 1000 körül és az azt megelőző időszakban. A magyarok előtt a Kárpát-medencében éltek a kunok, az avarok, a dákok, a besenyők és itt mind beolvadtak, elveszelődtek, mint nemzet megszűntek. István király előtt ez jó példa és tanulság volt, ezért a Kárpát-medence minden lakójával, a magyarokkal és az itt élő népekkel felvetette a keresztény hitet. Ezzel az országát a nyugati civilizációhoz csatolta. Ennek köszönhetjük a fennmaradásunkat. Mert ha István királyunk másként cselekedett volna, szeptember 24-én Adán nem lett volna táskaszentelés! Ki tudja, milyen nyelven beszélnének ma a Kárpát-medencében?
    Tisztelt tanári kar! Tanítsák és neveljék gyermekeinket és unokáinkat, nemcsak ezt a 800 gyermeket, hanem az utánuk következőket is. Úgy neveljék őket, hogy olyanok legyenek, mint a csíki fenyő, amelyik a viharban inkább kettétörik, de meg nem hajlik! Akkor bízhatunk abban, hogy még 1000 év múlva is lesz táskaszentelés az adai Szentháromság templomban. A jövő nemzedékek az önök kezében vannak. Biztatást ígér az a 800 ragyogó szempár is, akik a templomban voltak. Bízok abban, hogy a közeli, vagy a távoli jövőben ez a létszám csak növekedni fog.

Id. Török Máté

oktobar 2009.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti iz policije
Jabuka ili limun
Impresum


Design by VA