Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. október

Címoldal
Így is jó - úgy is jó
Községi események
Üzenet
Egy testvérvárossal gazdagabb
Új mammográf, új mentőkocsi
Méltó helyen az emléktábla
Akasztói napok
Mások rólunk
Hosszú forró ősz
Az életpszichológus
Kuriózumok nélkül
Nyelvújulás és világlátás
A barátság útjain
Hazai szakértelem, szlovén tőke
Tiszteletadás a mártír hősöknek
Rendőrségi hírek
Hírek
Alma vagy citrom
Gyermekhét
Ifix az iskolapadban és a színházban
Kukoricatörő-fosztó verseny Moholon
Ki szeretne a mennyországba jutni?
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Az adai egyházközség története - VIII.
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Egy testvérvárossal gazdagabb

    Parlagi Endre, a magyarországi Budakalász város önkormányzatának polgármestere és Bilicki Zoltán, Ada község elnöke – munkatársaik és a sajtó képviselőinek jelenlétében – 2009. október 9-én az adai városházán aláírásával hitelesítette azt a szándéknyilatkozatot, ami a két város partnerkapcsolati viszonyának felvételére vonatkozik.
    Mint ahogy Bilicki Zoltán, Ada község elnöke hangsúlyozta is, ez a szerződés előrevetíti a két város civil szervezeteinek, gazdasági vállalatainak, a közoktatási és közművelődési intézményeinek, a települések kiemelkedő alkotóinak, egyéb személyeinek, polgárainak az együttműködését.
    Lévén, hogy Budakalász és Ada területén is számottevő szerb lakosság él, a szerződés célja a szerb és a magyar hagyományok kölcsönös megismerése, ápolása, bemutatása, a közös művészeti, kulturális kincsek feltárása és gondozása.


A két polgármester munkatársaival az adai városházán

    Az együttműködés kiterjed a sportra, a szakmai konferenciák, kiállítások rendezésére, a tanulmányi és diáktalálkozókra, cserelátogatásokra, a helyi hírközlési intézmények, lapok együttműködésére, az egymásra vonatkozó, kölcsönös hírközlésre, a gazdasági tapasztalatcserére, a közös pályázati lehetőségek kihasználására és egyebekre.
    – A testvérvárosi kapcsolatok egyben politikai természetűek is – mondta Bilicki Zoltán –, hiszen hozzájárulnak az európai egység megteremtéséhez, az európaiság gondolatának megalapozásához és tovább erősítik az európai identitást. Lehetővé teszik a határon átnyúló, és a nemzeti kormányok hatáskörén kívül eső konfliktusok, problémák megoldását.
    – Az a célunk, hogy a hivatalos kapcsolatok felvétele után most már az intézmények, civil szervezetek, családok, emberek vegyék fel az adaiakkal a kapcsolatot, és egy határon túl mutató együttműködést próbáljunk kialakítani – válaszolta Parlagi Endre budakalászi polgármester, majd így folytatta:
    – Igazából azért vagyunk Adán, mert Budakalász egy olyan hely a főváros mellett, ahol három nemzet él együtt. Többségben vannak a magyarok, de van két kisebbség is: a német – mi úgy mondjuk, hogy sváb – és a szerb kisebbség is.


Tollcsere az okmányok aláírása után

    Az én gyerekkori meghatározó élményem, hogy egy olyan utcában laktunk, amelyikben két magyar, három szerb és öt sváb család lakott. Teljesen természetes dolog volt, hogy mi gyerekek ugyan tudtuk, hogy ki melyik nemzethez tartozik, de a napi életben, a játékban, a veszekedésben, a futballozásban ezek a különbségek teljesen eltűntek. Én, mint polgármester, különös figyelmet fordítok a budakalászi szerb kisebbség gondjaira. A költségvetésből minden évben megtámogatjuk őket. Jelenleg is egy nagyobb összegű támogatásból az ortodox templom körüli falat építik újjá. Most tervezzük a pályázatírást egy igen nagy összegű EU-s kiírásra. Ez egy 50 millió forintnyi összeg, amibe bevonjuk az ortodox templomot is, úgy, hogy a külső felújítását szeretnénk ebből megvalósítani.
    Ez a templom a község egyetlen műemléke. 1750-ben épült és azt gondolom, minden budakalászi ember részéről nagy tisztelet övezi. Én minden ortodox ünnepen ott vagyok, legyen az éjféli mise, hajnali mise, vagy a búcsú napja. Ez július 26-án, Szent Anna napján van, és abban bízom, hogy az adai-budakalászi kapcsolat nemzetektől független kapcsolat lesz.
    Szeretnénk, ha a budakalászi szerbek is gyakran járnának ide, és az itteni szerb kisebbség is sűrűn látogatna minket Budakalászon, és ha ők maguk is feltérképeznék maguknak azt, hogy az elmúlt néhány száz év történelmi viharai mennyire szétszórták a nemzeteket. Ők is 2-3 száz évvel ezelőtt kényszerültek vándorbotot fogni és messzebbi tájakon keresni boldogulást.
    Így történt, hogy az ipeki pátriárka, Csarnojevity Arzén vezetésével 1690-ben menekültek Budakalászra, Szentendrére és a Duna mellékére, és ott telepedtek le. Ott a nehéz, háborús időkben megtalálták a túlélés lehetőségét.
    Végül azt szeretném mondani, hogy a budakalászi önkormányzat nagy lelkesedéssel, tisztelettel kezdte el építeni ezt a kapcsolatot. Reméljük, ez a jövőben is megmarad bennünk és néhány év múlva már valóban emberi, családi, intézményi kapcsolatok sokaságáról tudunk beszámolni, ami mindkettőnknek az épülésére szolgál – fejezte be adai nyilatkozatát Parlagi Endre, Budakalász polgármestere.

Lejegyezte és fényképezte: Király János

oktobar 2009.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti iz policije
Jabuka ili limun
Impresum


Design by VA