Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. október

Címoldal
Így is jó - úgy is jó
Községi események
Üzenet
Egy testvérvárossal gazdagabb
Új mammográf, új mentőkocsi
Méltó helyen az emléktábla
Akasztói napok
Mások rólunk
Hosszú forró ősz
Az életpszichológus
Kuriózumok nélkül
Nyelvújulás és világlátás
A barátság útjain
Hazai szakértelem, szlovén tőke
Tiszteletadás a mártír hősöknek
Rendőrségi hírek
Hírek
Alma vagy citrom
Gyermekhét
Ifix az iskolapadban és a színházban
Kukoricatörő-fosztó verseny Moholon
Ki szeretne a mennyországba jutni?
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Az adai egyházközség története - VIII.
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Akasztói napok

    Akasztó, ez a kedves kisközség, az Első Helyi Közösség testvértelepülése szeptember 12-13.-án, Mária napján tartja falunapját. Mint ahogy ilyenkor lenni szokott, gazdag művelődési, sport- és szórakoztató műsorokkal kedveskednek a falubelieknek, és persze a meghívott vendégeknek is. A központ utcáin nagy volt a tolongás: számtalan sátorban és alkalmi elárusító helyen kínálták portékáikat az eladók, a főtéren felállított színpadon egymást váltogatták a népi és a modern együttesek, a több mint százszemélyes sátorban pedig mindenki elfogyaszthatta a hírneves, finom kakaspörköltet. Egyszóval, igazi, vidám búcsúi hangulatnak voltak részesei az odalátogatók.            
    Helyi közösségünk küldöttsége, Vastag János és Sáfrány Ágnes személyében is részt vett a falunap zárónapján, vasárnap. A fél napos ott tartózkodás is elegendő volt, hogy átérezzük az ünnep hangulatát, hogy újra meggyőződjünk az akasztóiak őszinte vendégszeretetéről és a hozzánk való ragaszkodásról. A délutáni programban, ami Suhajda Antal polgármester köszöntőjével kezdődött, először a szüreti felvonulást nézhettük végig. Bortermő vidékről lévén szó, nagy hagyománya van a szüreti ünnepségeknek. Ezúttal több tíz feldíszített fiáker, fogatos kocsi vonult fel mindennapjaik munkájának eredményét, a szüretet jelképezve. Nagy tetszést váltottak ki a csikósok felvonulása és bemutatkozása is (több tucat lovas korabeli csikós viseletben), amikor a lovak hátán ülve is nagy magabiztossággal csattogtatták karikás ostorukat. A felvonulás után a fiákerek, fogatosok a közönség rendelkezésére álltak, sétakocsikázásra mehetett bárki. Mi is tettünk egy kört a faluban, majd a gazda a közeli birtokára vitt bennünket, ahol újabb meglepetésben volt részünk: röviden bemutatta a majd ötezer hektáron való gazdálkodását.
    Visszatérve a faluba, tovább élveztük a forgatagot, majd véget nem érő beszélgetésbe merültünk a barátainkkal, természetesen az elmaradhatatlan finom akasztói borok mellett. A házigazda szerepét ezúttal Martinkovics Tibor vállalta, aki kalauzolt bennünket, és akinek a borpincéjéből indultunk haza a késő esti órákban, igaz nehezen, de jókedvvel és élményekkel gazdagabban.
    Elmondhatom még, hogy a romániai Kraszna város küldöttségével is találkoztunk, amelyet Pop Imre polgármester vezetett, és régi barátként üdvözöltük egymást. Rövid beszélgetésünk során újra kitért a két település közötti baráti kapcsolat felvételére és ennek kapcsán kilátásba helyezett egy hármas találkozót Akasztó, az adai Első Helyi Közösség és Kraszna vezetőségének részvételével, Krasznán, ahol részletesebben is megbeszélnénk a testvérvárosi kapcsolat felvételét. Az ötlet elfogadható, de időpontról és konkrétabb kérdésekről nem esett szó.
    Mindent összegezve, elmondhatom, hogy látogatásunk az akasztói búcsún élményszámba ment, de ezen túlmenően nyilvánvalóan megindult egy folyamat, amely a testvér-települési és együttműködési megállapodást teljes mértékben igazolja.

(Képek a községi események oldalon)

Vastag J.

oktobar 2009.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti iz policije
Jabuka ili limun
Impresum


Design by VA