Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. október

Címoldal
Így is jó - úgy is jó
Községi események
Üzenet
Egy testvérvárossal gazdagabb
Új mammográf, új mentőkocsi
Méltó helyen az emléktábla
Akasztói napok
Mások rólunk
Hosszú forró ősz
Az életpszichológus
Kuriózumok nélkül
Nyelvújulás és világlátás
A barátság útjain
Hazai szakértelem, szlovén tőke
Tiszteletadás a mártír hősöknek
Rendőrségi hírek
Hírek
Alma vagy citrom
Gyermekhét
Ifix az iskolapadban és a színházban
Kukoricatörő-fosztó verseny Moholon
Ki szeretne a mennyországba jutni?
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Az adai egyházközség története - VIII.
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

HÍREK

ADART-os baráti kirándulás

Október 3-án az adai ADART képzőművészeti csoport tagjai baráti hétvéget töltöttek az adai csónakkikötőben. Ott készült Maluckov Elvira itt látható ceruzarajza is egy öreg ladikról.

(K.J.)

Jelentkezzenek Adán a szakszervezetben!
A Potisje dolgozói kérelmezhetik az államtól az anyagi támogatást

    A Szabadkai Gazdasági Bíróság jogosnak ítélte az adai Potisje Szerszámgépgyár mintegy 70 dolgozójának követelését, amely a társadalmi vállalat által ki nem fizetett nettó bérekre, valamint a munkaévek után járó adóra és járulékokra vonatkozik. Miroslav Belančić, az Önálló Szakszervezetek Szövetségének Ada községi elnöke elmondta, hogy Potisje mintegy hetven dolgozója, akik 2009. június 4-ét megelőző kilenc hónapban munkaviszonyban voltak a társadalmi vállalatban, és időben átadták követeléseiket a gazdasági bíróságon, a jogerős bírósági végzés alapján annyi hónapra kérelmezhetik a minimálbér kifizetését a köztársasági Szolidáris Alaptól, ahány hónapot munkaviszonyban voltak a cégnél.
    – Minden érintett munkásnak egyénileg kell elküldeni a kérelmet és a szükséges dokumentációt a Szolidáris Alaphoz, mégpedig a jogerőssé vált bírósági ítélet időpontjától számított tizenöt napon belül. Ada Község Önálló Szakszervezetek Szövetsége segít a szükséges dokumentáció összegyűjtésében a dolgozóknak, akiket október14-től várunk a szakszervezet adai irodájában, a Lenin utca 1. sz. alatt, illetve érdeklődhetnek a 024/ 851 086 telefonszámon is. A Szolidáris Alap igazgatóbizottsága ugyanis csak a teljes dokumentációval rendelkező kérelmeket fogadja és bírálja el. A dolgozók legfeljebb kilenc havi minimálbér, vagyis mintegy 135 000 dinár kifizetését kérelmezhetik az Alaptól – közölte a szakszervezet elnöke.

Csincsik Zsolt

A FORRÓ NYÁRINAPOK EMLÉKE

    Szalontai Katalin, bécsi illetőségű hölgy az adai piacon keltett feltűnést hátizsákban hordott kutyájával, kinek neve Jeny, azaz Dzseni, ami a nyakörvére is rá van írva.

    Bécsben tehát ez a divatos kutyahordozó-hátizsák. Kati honlapja az online munka otthon. Megnézheti akárki.

(K. J.)


Adai amatőrfestők Péterrévén

    A Da Vinci nevet viselő péterrévei festőcsoport meghívott néhány adai festőt, hogy alkotásaikkal gazdagítsák és színesebbé tegyék kiállításukat, amit október 8. és 11. között tartanak a Helyi közösség termeiben. Elmondható, hogy a Da Vinci csoport és néhány adai amatőrfestő között szoros baráti kapcsolat alakult ki, mindig kedves vendégként tekintenek az adaiakra, közös festőtáborban vesznek részt és ennek eredményeként jött létre ez a közös kiállítás is.


A kiállítás egyik részlete

Az adaiak részéről ezúttal Jakovljević Rózsa, Dušan Riđički, Vastag János és Mészáros Zoltán képeit tekinthette meg a péterrévei közönség.

(-g-s)


40 évvel ezelőtt történt

    A Körkép e száma október 16-án jelent meg. Szinte majdnem napra pontosan, negyven évvel ezelőtt, 1969. október 17-én a Magyar Szó TISZAVIDÉK mellékletében egy rövid tudósítás jelent meg, Kevés a garázs Adán címmel. Idézet a tudósításból:
    „Az utóbbi időben egyre több a gépjármű az adai kommunában. Különösen a személygépkocsik szaporodnak rohamosan. Ezzel kapcsolatban Isa Matić, a belügyi osztály dolgozója következőket mondta:
    – Két-három évvel ezelőtt a magántulajdonban lévő autók száma a százat sem érte el. Ma már több mint 500 van belőlük, nem számítva a vállalati kocsikat. Az alig egy hónapja megnyílt Auto-Agro szaküzlet már 17 személygépkocsit adott el. Mivel a hitelfeltételek kedvezők, azok is vesznek autót, akik különben még nem vettek volna.
    Az autótulajdonosoknak nem okoz gondot az üzemanyag beszerzése, a Jugopetrol korszerű benzinkutat nyitott, az Agro-Auto szaküzletben pedig megvehetik a szükséges pótalkatrészeket. A gépkocsik javítását most még csak magániparosok végzik, de tervbe vették, hogy a Fácán Turista Egyesület szervizállomást építet. A felszerelést még a nyáron megrendelték, az épület elkészítésére is van elegendő pénz. A szerviz remélhetőleg még ebben az évben autótulajdonosok rendelkezésére áll….”
    Utánanéztünk, mi is történt az elmúlt 40 év alatt a személygépkocsik számát illetően.
    Érdekes adatokra bukkantunk: a rendőrségi nyilvántartás szerint 2009. október 17-én az adai községben összesen 6292 gépjármű volt bejegyezve. Ebből 3675 személygépkocsi. A gépkocsik számának növekedése szemmel látható (7,35-szeres), és a kevés garázs Adán ma is gondot okoz a járműtulajdonosoknak.
    Elmondhatjuk, hogy a személygépkocsik mellet 185 motorkerékpár, 29 kombi, 15 autóbusz, 200 tehergépkocsi, 1150 traktor, 969 pótkocsi és egyéb gépjármű szerepel még a nyilvántartásban.

V. J.


Hároméves az adai New Ada Dance táncklub

    A mintegy 200 gyerekkel foglalkozó, nagy népszerűségnek örvendő táncklub szeptember 18-án kibővített szülői értekezlettel, valamint rövid alkalmi műsorral emlékezett meg három éves fennállásáról. A szülőkkel, támogatókkal való megbeszélés után videó-felvételekkel képekben  is illusztrálták az elmúlt időszak munkáját, a klub életét, sikereit. Láthattunk képeket a púlai világbajnokságról, számos hazai és külföldi fellépésükről, az idén Becsén tartott világbajnokság legszebb pillanatait. Leszögezhetjük, hogy táncosaink szinte minden kategóriában megállják a helyüket, számos dobogós eredménnyel büszkélkedhetnek és világbajnokaink is vannak. Mindez azt bizonyítja, hogy a klub vezetősége a szülőkkel karöltve rendkívül sikeres munkát végez, főként ha a fiatalokkal való foglalkozás szemszögéből nézzük.
    Az est parádéja egyébként a klub Meteor csoportjának bemutatója volt a központi iskola udvarában kiváló időben, akik a tűzzel olyan könnyedén, mesterien játszottak, m int mások a labdával, ugyanakkor nagy biztonsággal is..
    A New Ada Dance táncklubhoz kötődik az általa szervezett III Nemzetközi táncverseny, amit a Műszaki Iskola sportcsarnokában tartottak meg nyolc nappal később, azaz szeptember 26-án. A versenyen 11 klub vett részt. Ezek: Bajmokról a PG Medzik, a magyarországi Érdről Hobby és Tigers, Óbecséről három együttes: UG B-style, KUD Orion, Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör, továbbá Szabadkáról a Tornádó Táncklub, Királyhalmáról a Rhytmical Dance Club, Magyarkanizsáról a PK M-Plus, Szegedről a Táncművészeti Iskola és a házigazda, a szervező New Ada Dance. Hosszú lenne a dobogós helyezést elért versenyzőket felsorolni, de elmondhatjuk, hogy 25 serleget és 70 érmet osztottak ki a verseny győzteseinek. Az adaiak összesen 11 első, és 3 második helyet szereztek, valamint birtokukba került 6 serleg és 15 érem.

V. J.

A moholi lányok sikere

    Szeptember 12-én Magyarkanizsán 15. alkalommal tartották meg az észak bánáti körzet önkéntes tűzoltóinak találkozóját, amelyen a Községi Tűzoltó Szövetség hat csapattal vett részt. A moholi ÖTT felnőtt „b” férfi csapata negyedik, a női csapat harmadik helyezést ért el, míg junior kategóriában a leánycsapat az első helyezett lett, és ezzel jogot szereztek a jövő évi köztársasági versenyen való részvételre.
    Az adai ÖTT felnőtt „a” csapata negyedik, míg a legfiatalabb korosztály az ötödik helyezést érte el. A junior kategóriában a fiúcsapat a második helyezést érte el.

    A NŐI CSAPAT TAGJAI – állnak balrók-jobbra: Sinka Hédi, Teleki Anita, Pintér Valentina, Lakatos Kinga, Sípos Attila, Kiss Gabriella, guggolnak: Szalma Éva, Gulyás Réka, Üveges Anikó és Lévai Sarolta.

K. T.

oktobar 2009.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti iz policije
Jabuka ili limun
Impresum


Design by VA