Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. október

Címoldal
Így is jó - úgy is jó
Községi események
Üzenet
Egy testvérvárossal gazdagabb
Új mammográf, új mentőkocsi
Méltó helyen az emléktábla
Akasztói napok
Mások rólunk
Hosszú forró ősz
Az életpszichológus
Kuriózumok nélkül
Nyelvújulás és világlátás
A barátság útjain
Hazai szakértelem, szlovén tőke
Tiszteletadás a mártír hősöknek
Rendőrségi hírek
Hírek
Alma vagy citrom
Gyermekhét
Ifix az iskolapadban és a színházban
Kukoricatörő-fosztó verseny Moholon
Ki szeretne a mennyországba jutni?
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Az adai egyházközség története - VIII.
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

GYERMEKHÉT

Változatos gyermekheti műsor

    Október első hete a gyermekek hete, amikor minden szinten jobban odafigyelünk a gyerekekre: külön műsorokkal kedveskedünk nekik, csak velük foglalkozunk, talán azért, hogy még jobban érezzék, és tudatukba véssék, hogy ŐK a jövő alapjai, rájuk számítunk és rájuk építjük terveinket, elképzeléseinket.
    Községünkben is nagy gonddal készült a gyermekhéti program az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben egyaránt. Csak néhányat sorolnék fel, ami a Cseh Károly Általános Iskolára vonatkozik: a tájház folyamatos látogatása, Táncszőnyeg nevű táncos szórakozás, Alma vagy citrom közlekedésbiztonsági akció, tanárkereső, számháború, caraoke show, énekverseny, Mi vagyunk a tanárok, futóverseny, az elsősök felvétele a szerbiai gyermekszövetsége, színház, bábszínház szervezett látogatása stb. Az önkormányzat is támogatott néhány programot és mintegy 2000 gyermeket jutalmazott meg különféle édességgel. Az iskolásokon kívül szórakoztató programok voltak az óvodákban és a bölcsödében is.
    Az Alma vagy citrom közlekedésbiztonsági akcióról részletesebben is beszámolunk lapunk hasábjain.

V. J.


Újvidéki látogatás

    A gyermekhéthez kötődik az adai gyerekek látogatása Újvidéken a Sportközpontban. (SPENS). Ugyanis a Népviselet Vajdaságban 2009 program témájára ezúttal a Magyar néptánc napjait tartották, amit a Vajdasági Gyermek- és Ifjúsági Képzőművészeti Központ szervezett. Adáról a Szarvas Gábor könyvtár festőcsoportja valamint az Aranykapu ME néptánccsoportja kapott meghívást. A gyerekek október 5-én utaztak el az egynapos kirándulásra, ami esemény-és élménydús volt számukra. A festőcsoport ott a helyszínen készítette a képeit, a tánccsoport pedig bemutatta a néptáncait.

    Az első képen a festőcsoport munka közben, a másodikon az Aranykapu táncosai láthatók.

-g-s


„Gyermek kívánnék lenni,…”

    Október hónap első teljes hete, – amikor már a szeptember nem tartja fel a következő hónapot – minden évben gyermekhét. Kicsit bizonytalanul indult a szervezés a gazdasági válság okozta hatások miatt, de az óvónők, a tanítók, a pedagógusok azért sem felejtik el mi a teendőjük ebben  az időszakban, – és megmentik a gyermekhetet!

    Az óvodában igények, ötletek, kéréseket alapján közös terv készült, külön a moholi, és külön az adai gyermekek részére. Hétfőn Moholon minden óvodás levonult a Tisza-partra és az óvoda tornapedagógusa vezetésével játékos sportgyakorlatokban vett részt. Adán ugyanekkor alkottak az óvodások. Az alkotóműhelynek több csoport részére Orcsik Csaba fazekasmester műhelye adott otthont. Saját alkotásaikkal tértek vissza a gyermekek a csoportjukba. Kedden az óvoda bábosai a Jónás kutya c. mesejátékkal 3 helyszínen szórakoztatták a kicsiket – Orovec S. Cecília, Tóth Mária, Mrđanov Tímea és Lengyel P. Izabella előadásában. A Csiporka rendületlen támogatója Jakobovics Margit amatőr bábozó. Segítségével a nyár végén több meséhez varrták a társulat tagjai a bábokat. Most ezekkel játszottak. 

    Szerdán a Szarvas Gábor könyvtár szervezésében angol szerző művét láthattuk, szerb és magyar nyelvű előadásban. Csütörtökön Manojlović Erzsébet, mint az Open fun football school - Játékos foci suli koordinátora az 5-7 éveseknek nagyszabású sportrendezvényt szervezett, és az önkormányzat is segített ebben. A bemelegítő gyakorlatokat (gyermek aerobik) Horvát Éva óvónő irányította, aki szabadidejében a Pilates Club vezetője, lelkes aerobik oktató. Segítségére volt Ana Gračanin tornapedagógus és Mirjana Stanaćev óvónő, aki a rendezvény egyik edzője is volt. A bemelegítés után a fiatal tornatanárok, sporttal foglalkozó szakemberek 8 helyszínen különböző játékos feladatokkal várták az óvodásokat. Volt, aki már aznap délután fociedzésre jelentkezett.
    Moholon ezen a napon alkottak, és a péntek a gyermekjogok játékos feldolgozásával telt. Adán gyermek-kívánságnapot tartottak: mindenki a maga ötletes módján, pizsama-bulival. A pizsamatánc után a gyermekek esti mesét hallgattak és kezdődött az alvajárás, ahol minden megtörténhetett. Máshol mesebeli délelőttel lepték meg az ovisokat, a szülők titkos készülődésük eredményét mutatták be, különféle ruhákba beöltözve mesét játszottak gyermekeiknek.
    Az indián nyár valóban mesebelivé varázsolta a hetet, – a kirándulásokon, az óvodában, a focipályán, és ahol csak megfordultunk.

Lehoczki Gabriella, vezető óvónő, adai óvoda


AZ ÉN ÓTATÁM

    Ótatámat Ézsiás Istvánnak hívták. 1916. október 10-én született Adán. Tizenegyen voltak testvérek. Az ő apukája csizmadia volt és szebbnél szebb csizmákat készített. Átélte az I. világháborút. Kereskedőnek tanult, amit sikeresen be is fejezett. Nagyon szerette a szak,áját. Mikor kitört a II. világháború, őt is elvitték katonának. Erről anyukámnak nagyon sokat mesélt. 93 éves korára már 6 unokája és 9 dédunokája volt körülötte. Most már sajnos nincs közöttünk. Úgy gondolom, ő egy nagyon szerencsés ember volt, aki végtelenül szeretett minket.

Szabó Ákos, Vc
Cseh Károly Általános Iskola, Ada

oktobar 2009.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti iz policije
Jabuka ili limun
Impresum


Design by VA