Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. október

Címoldal
Így is jó - úgy is jó
Községi események
Üzenet
Egy testvérvárossal gazdagabb
Új mammográf, új mentőkocsi
Méltó helyen az emléktábla
Akasztói napok
Mások rólunk
Hosszú forró ősz
Az életpszichológus
Kuriózumok nélkül
Nyelvújulás és világlátás
A barátság útjain
Hazai szakértelem, szlovén tőke
Tiszteletadás a mártír hősöknek
Rendőrségi hírek
Hírek
Alma vagy citrom
Gyermekhét
Ifix az iskolapadban és a színházban
Kukoricatörő-fosztó verseny Moholon
Ki szeretne a mennyországba jutni?
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Az adai egyházközség története - VIII.
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Ifix az iskolapadban és a színházban

    Már megszokhattuk, hogy az adai Ifix Ifjúsági Szervezet háza táján mindig történik valami. Nemrégiben vezetőváltásra is sor került, sőt a Tartományi Munkaügyi, Munkavállalási és a Nemek egyenjogúságával foglalkozó Titkárság pályázatának köszönhetően két gyakornoki állást is kaptak, s így két állandó munkaerő révén hatékonyabbá tehetik a szervezet munkáját. Szeptembertől Péter Valentína és Vuletić Xenia, végzős joghallgatók vették át az iroda vezetését, s vállalták az Ifix-programok kidolgozásának és megvalósításának oroszlánrészét.
    – Egy évre kaptuk meg a két gyakornoki állást – magyarázta Péter Valentína. – Ez alatt az egy év alatt napi szinten működtethetjük az irodát, ahol 8-tól 11 óráig tartunk ügyfélfogadást. A programok szervezésével, amelyet eddig csak hétvégenként a gyűlések során tudtunk intézni, most napi szinten foglalkozhatunk, így, reméljük, hatékonyabbá tehetjük a munkánkat. Indítottunk már programokat, amelyek október elsejétől élnek. Az egyik legjelentősebb kezdeményezésünk, amely egész tanéven keresztül tartani fog az Ifix az iskolapadban nevet kapta. Ez egy házi feladat segítő program  iskolások számára, tehát olyan problémák megoldásában nyújtunk segítséget a diákoknak, amelyek a házi feladat megoldása során jelentkeznek. Iskola után bejönnek a gyerekek, és nem megoldjuk a házi feladataikat, hanem segítünk nekik, rávezetjük őket, megmutatjuk, hogyan is kezdjenek neki, fogjanak hozzá a feladatok megoldásához. A programot meghirdettük az általános iskolában, és eddig tízen jelentkeztek, ők szinte naponta jönnek. Anyanyelvből (magyar, szerb), matematikából, angolból, szerb, mint környezetnyelvből, természetismeretből kérnek segítséget az iskolások. Szeretném kiemelni, hogy ezek a foglalkozások teljesen ingyenesek, és a középiskolások jelentkezését is várjuk, hiszen tudunk szerezni olyan személyeket, a témában jártas egyetemi hallgatókat, akik szívesen segítenek a problémák megoldásában.
    A házi feladat segítő program mellett számos más kezdeményezésetek is van…
    – Október végére tervezünk az általános iskolások számára egy környezetvédelemmel kapcsolatos, ismeretterjesztő előadással összekapcsolt játékos vetélkedőt – magyarázta Pál Zsófia, az Ifix elnöke, aki hozzátette: –  Ilyen jellegű programjai már korában is voltak az Ifixnek, és azt a hagyományt folytatva, az eddigiektől kicsit eltérő formában szeretnénk megvalósítani ezt. November végére tervezünk egy kicsit nagyobb lélegzetvételű dolgot, egy kulturális, művelődési programsorozatot, ami több helyszínen, több dologból tevődne össze. Lenne magyar és szerb nyelvű színházi előadás  Adán és Moholon, ezenkívül fotó- és képzőművészeti kiállítás, amelynek egyik részét Adán, a másikat pedig Moholon tekinthetnék meg az érdeklődők, valamint filmtörténeti előadást is tervezünk. A rendezvénysorozat kidolgozásakor a multikulturalizmus pilléreire igyekszünk építeni. A fotókiállítás híre már sokaknak felkeltette az érdeklődését, jelentkeztek már fiatalok Újvidékről, Belgrádból, Kaposvárról, Budapestről, Szegedről, érdeklődnek szakemberek és amatőr fotósok egyaránt. A fotókiállítással azt szeretnénk megmutatni, hogy a fiatalság aktív, és van véleménye. A programsorozat címe Kultúrvekker 2009, gondolom, ez a cím már önmagában is sokat elárul. Nem titkolt tervünk, hogy szeretnénk, ha ezt a programsorozatot majd évről évre megrendezhetnénk,de még ez igazán távol van.
    Korábban az Ifix programjainak jelentős részét a sportrendezvények tették ki.
    – Igen, ezt az oldalt sem szeretnénk elhanyagolni. Főleg nyárra tervezünk sporttevékenységeket, akár többnapos rendezvényeket. A Ifix Kupát is, ha lesz lehetőségünk mindenképpen szeretnénk megszervezni a télen.
    A programok tervezésekor számítatok más szervezetekre is?
    – Nagyon fontosnak tartjuk a kapcsolatok építését más civil és ifjúsági szervezetekkel határon innen és túl.  Megindultunk errefelé, és úgy gondolom, hogy jó úton haladunk – mondta Pál Zsófia, aki kiemelte azt is, hogy az Ifix irodában az érdeklődők bármilyen felsőoktatási intézménnyel vagy középiskolával kapcsolatban információkat kaphatnak, vagy akkor is segítséget kérhetnek, ha olyan embereket keresnek, akik személyesen adhatnak információkat a szóban forgó intézményről. Ezek az információk hamarosan az Ifix internetes oldalán is hozzáférhetőek lesznek (www.ifixada.org.rs), csakúgy, mint a legfrissebb ösztöndíjpályázatok és tanulmányi utakra vonatkozó felhívások is.

Józó Mónika

oktobar 2009.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti iz policije
Jabuka ili limun
Impresum


Design by VA