Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. október

Címoldal
Így is jó - úgy is jó
Községi események
Üzenet
Egy testvérvárossal gazdagabb
Új mammográf, új mentőkocsi
Méltó helyen az emléktábla
Akasztói napok
Mások rólunk
Hosszú forró ősz
Az életpszichológus
Kuriózumok nélkül
Nyelvújulás és világlátás
A barátság útjain
Hazai szakértelem, szlovén tőke
Tiszteletadás a mártír hősöknek
Rendőrségi hírek
Hírek
Alma vagy citrom
Gyermekhét
Ifix az iskolapadban és a színházban
Kukoricatörő-fosztó verseny Moholon
Ki szeretne a mennyországba jutni?
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Az adai egyházközség története - VIII.
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Mások rólunk

    A napokban két magyarországi helyi lap került a kezembe az alpolgármester jóvoltából. Az egyik a Szanyi Hírmondó júniusi, a másik a pedig a Budakalászi Hírmondó szeptemberi száma. A közös bennük az, hogy mindkét lap foglalkozik Adával – rövid ismertetőt ad községünk múltjáról, jelenéről, a mai gazdasági, művelődési és más viszonyokról.
    A Szanyi Hírmondó vezércikkét így kezdi: „Címlapunkra két ismertebb nevű és egy számunkra eléggé ismeretlen kárpát-medencei település képét helyzetük. Bár más-más országokban (Szlovákiában, Romániában, Szerbiában) találhatók, közös vonásuk mégis az, hogy magyar népességük aránya legalább 80%. A Csallóköz, illetve Székelyföld legtöbb településén hasonlóan alakulnak a nemzetiségi arányok, Bácskában viszont kiemelkedőnek számít ez az adat.” Az, hogy a szanyi újság Adáról is ír, annak köszönhető, hogy a Kárpát-medencei Összmagyar Labdarúgó Diákbajnokság egyik csoportküzdelmeit Szanyban tartották, ahol a községünket a Műszaki Iskola csapata képviselte. Rajtuk kívül a csallóközi (Szlovákia) Dunaszerdahely és az erdélyi Székelyudvarhely csapatai vettek még részt a küzdelmekben. Elmondható, hogy a szanyiak kedves és figyelmes házigazdáknak bizonyultak, ez a vezércikk záró soraiból is kitűnik: „Reméljük, hogy adai, dunaszerdahelyi és székelyudvarhelyi ven-dégeink jól érezték nálunk magukat ebben a szűk egy hétben, és szép élményekkel térhetnek haza.” A focicsapatunk különben az előkelő második helyet szerezte meg ezen a rangos tornán. A döntőt a budapesti Üllői úti stadionban játszották.
    A Budakalászi Hírmondó ünnepi számában mutatja be röviden Adát, néhány fotóval illusztrálva. Ugyanis Budakalász nagyközségnek 2009 július 1-vel a Magyar Köztársaság elnöke, Sólyom László városi címet adományozott. A városavató ünnepségen községünk részéről egy küldöttség is részt vett Világos Tibor alpolgármester vezetésével, aki a Hírmondónak többek között ezt nyilatkozta: „Egyre jobban becsülöm ezt a várost. Ezeknek az embereknek van szívük, nagyon barátságosan fogadtak. Nagy megtiszteltetés, hogy itt lehettünk és aláírhattunk egy szándéknyilatkozatot, hogy testvértelepülés leszünk. Nagyon remélem, hogy ez a bimbózó kapcsolat virágba fog borulni.”
    A Budakalászi Hírmondó 20. oldalán mutatja be Adát, Harmadik, új testvértelepülésünk Ada, cím alatt.

Összeállította: Vastag J.

oktobar 2009.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti iz policije
Jabuka ili limun
Impresum


Design by VA