Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. október

Címoldal
Így is jó - úgy is jó
Községi események
Üzenet
Egy testvérvárossal gazdagabb
Új mammográf, új mentőkocsi
Méltó helyen az emléktábla
Akasztói napok
Mások rólunk
Hosszú forró ősz
Az életpszichológus
Kuriózumok nélkül
Nyelvújulás és világlátás
A barátság útjain
Hazai szakértelem, szlovén tőke
Tiszteletadás a mártír hősöknek
Rendőrségi hírek
Hírek
Alma vagy citrom
Gyermekhét
Ifix az iskolapadban és a színházban
Kukoricatörő-fosztó verseny Moholon
Ki szeretne a mennyországba jutni?
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Az adai egyházközség története - VIII.
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Hosszú forró ősz

    Az idei „vénasszonyok nyarának” mindannyian örülhettünk, ami a fűtőanyaggal való takarékosságban sokat segített, de a mezőgazdaságnak nem a legjobbat jelentette. A forró nyarat hosszantartó őszi meleg időjárás, szárazság követte, és sajnos a földművesek az őszi vetéseket többnyire porba tudták elvégezni. Hiába várva a „jó időre” ami a földműves számára a kiadós csapadékot jelentené, ami jól eláztatná a szomjas földet. Miközben sokaknak a jelenlegi időjárás jobban megfelel, mert ugye mégis csak szebb és kellemesebb, mint a zord nyirkos, esős időjárás. Míg a forróság tombol, és rekordokat dönt a hőmérséklet a mi kicsiny kárpát-pannon medencénkben itt, Vajdaságban a világ legnagyobb szabad ég alatti műhelyében a munkások szorgosan tevékenykednek. A cirok, a napraforgó, a cukorrépa betakarítása és már a kukoricatörés is nagyon a végére jár. Sürgés-forgás a nagyüzemben, hogy mihamarabb el legyen végezve az őszi munka, várva az igazán jó időre, ami majd az elvetett magoknak lendületet ad a jövő évi terméshozatalra. Addig még hosszú az idő, igaz de a mai rohanó világban még az idő is tud gyorsan haladni, s csak kapkodunk a fejünkhöz, hogy már mennyi idő múlott el és, hogy mi mindent hagytunk a hátunk mögött.


Nagy Antal és Nagy Erzsébet megnyitják az utat

    Az őszi hónapokkal megkezdődtek a gyermekeink részére is a mindennapos iskolai kötelezettségek mindenkinek a saját korához képest. Az új óvodások és az első osztályosok nagy örömmel indultak neki az új kihívásoknak, míg a nagyobbak a mindennapi kötelezettségek tudatában vették kezükbe iskolatáskájukat az újabb tudásszerzés reményében.
    Megszokott és már több éves hagyomány Völgyparton a doroszlói gyalog zarándokok fogadása a kis templomban. Az idén huszonöten indultak el Moholról e zarándoklatra. A helybeliek nagy szeretettel szokták fogadni és megvendégelni a zarándokokat az odavezető, valamint visszatérő útjukon is. Az ima és a kitartó lelkület sugárzása a vendéglátókat mindig meghatja, s ezért is nagy örömmel, várják az érkező gyalog zarándokokat.
    Az adai cukrosok szövetsége szervezésében két alkalommal szerveztek vércukorszínt mérést Völgyparton és Törökfalun. Az érintett személyek de mások is nagyon szép számban éltek a lehetőséggel és igénybe vették ezt az ingyenes szolgáltatást. Voltak, akik megdöbbentek de sokan örültek az eredménynek, hogy még nem magas a vércukorszintjük. Szórólapokat, brosúrákat osztogattak, melyben a betegséggel kapcsolatos tudnivalókat, információkat tüntették fel, többek között, hogy hogyan táplálkozzon, és mennyit mozogjon a cukorbeteg. A szövetség lelkes aktivistái a jelenlevőknek cukormentes üdítőt és szintén cukormentes csokoládét kínáltak, ezzel is bizonyítva, hogy nem kell azonnal minden finomságról lemondani.
    Vidékünkön minél nagyobb teret és területet hódít a söprűcirok ültetése, ami azt jelenti, hogy szükség van sok szedőre is, amikor az beérik. A cirokszedőknek ez jó lehetőség mivel van munka ahol még a gép nem vette el a kétkezi munkás kereseti lehetőségét. Két nagy csapat is szedte kézzel a cirkot, ami kb. 150-200 személyt jelent. Volt munka bőven, és jó termés is, sőt már a földekről is elvitték a leszedett cirkot az átvevők. Évek során a cirokszedők hagyományosan az idény végeztével bankettot is szerveznek. Idén Törökfalun és Völgyparton is a cirokszedő csapatok maguknak és munkaadóiknak is megtartották a sikeres munka befejezésének ünneplését. Törökfalun egyes munkások álarcos öltözékben lovas kocsin végig vonultak a településen, ezt hajnalig tartó mulatság, szórakozás követte.


Jelenet a focimeccsről

    Ezen forró ősz ideje alatt Törökfalun a Kossuth Lajos utcában megkezdődött az út betonozása a Nagy tanyától egészen a tűzoltóság épületéig, ami 500 méter hosszúságú. Az Önkormányzat által finanszírozott betonozáshoz a helybeli és utcabeli lakosok munkájukkal járultak hozzá. Az elvégzett jó munka végén, szeptember 22.-én délután Ada polgármestere, Bilicki Zoltán és a helyi közösség tanácselnöke, Berze Tibor megnyitották a jelenlevő vendégek és helybeliek jelenlétében ezt az útszakaszt. Nagy Antal és Erzsébet, akik előtt ér véget az útszakasz, szalagvágással megnyitották az utat, valamint minden meghívott vendéget és azokat, akik munkájukkal és anyagiakkal hozzájárultak az út kiépítéséhez, az udvarukban felállított sátorban megvendégeltek. A vendéglátás nagy szeretettel és teli örömmel telt el, mint egy lakodalom csak hogy vőlegény és menyasszony nem volt a fő asztalnál, de a hangulat annál jobb volt.
    Mind ezt követően szeptember 30-án Törökfalun labdarúgásra is sor került a sportpályán. A tornyosi Radnicski gladiolus és a moholi FK Bácska a szabadkai liga kupa döntőjét játszották le. Mindkét csapat jól és keményen játszott, de hát a vége a büntető rúgásokból ítélve a moholiaknak kedvezett.
    A jó dolgokon kívül sajnos jelen vannak a szomorú és gondokkal teli események is. A TU TOPEK kereskedelmi vállalat bezárta üzlethelyiségeit máról holnapra Völgyparton és Valkai soron. Betörés történt, és utána következett az árukészlet elpakolása és bezárása a helyiségeknek. Egyedül, ami nagyon nagy problémát okozott aValkai sori üzlet bezárása, mivel itt csak ez az egy üzlet működött. Szerencsére a csantavéri pékség kinyitotta ezt az üzletet, amelynek Florinda nevű üzlethelyisége van Völgyparton.
    Egy kis zűrzavar és porverés után mégis csak ki tisztult a helyzet, és van élelmiszerellátás Valkai soron is. Továbbá sajnos itt ezen a településen volt még egy szomorú esemény is, ami az érintettek és a lakosok részére is megdöbbentő volt. Néhány házat leöntöttek fekete színű fáradt olajjal, sőt volt, ahol meg is voltak nevezve a tulajdonosok, akik azokban a házakban laknak. Tehát volt itt szépen befestett házfal is meg kevésbé tatarozott ház is a palettán, de szomorú és sajnálatos látvány, ami az ember szeme elé tárul. A rendőrség gyorsan közbelépett, és a tetteseket el is kapta, akik elkövették ezt a sületlenséget.
    Törökfalun pedig lopásokról lehetett hallani, amit idegenek vittek véghez azon a címen járva a települést, hogy hallássérült részére gyűjtenek pénzt. Holott közben és utána volt, amikor a kezükhöz pénz is tapadt. Amikor már elmentek, és messze voltak a tettesek a károsultak tehetetlenül vették tudomásul, hogy meglopták őket.
    A jó mellett sajnos ott a rossz is, és árgus szemekkel néz, nézett és fog is nézni, hogy mikor, mit, és mint csapjon le az áldozatára. Mind ezzel szemben sokat nem tehetünk, csak annyit, hogy a szépet és jót előnybe helyezzük, és csak erre emlékkezünk.

Molnár József    

oktobar 2009.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Vesti iz policije
Jabuka ili limun
Impresum


Design by VA