Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. december

Címoldal
Álljunk meg egy pillanatra
Községi események
Karácsonyi gondolatok
Szép vers Karácsonyra
Út Eszék és Temesvár között
Most már nyugodtak vagyunk
A Szent Család
Karácsony
Mikulás-nap Moholon
Miki atyát és a Mikulást köszöntötték
Újabb elismerések a Termometalnak
Fából vaskarika
Tíz éves az Aranykapu
Sáros téli hónapjaink
Stop a mobbingnak
Az adai Önkéntes Tűzoltó Testület 125 éve (3.)
Hírek
Rendőrségi hírek
Csősz-ügyek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő 
In memoriam Gyurkovics Tibor
Zöld levél
Fridrik Tamás életműve nyomában (III)
Címeres nemeslevelek - VIII.
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Politikai Krónika
Impresszum

Csősz-ügyek

    Lapunkban, és éppen ezen az oldalon szeretnénk egy új rovatot indítani, amely a mezőőr szolgálattal – nép nyelvén csőszökkel – foglalkozna. Úgy érezzük érdemes odafigyelni rájuk, a mindennapi munkájukra, mert ők azok, akik – a rendőrségen és a tűzoltóságon kívül – éjjel-nappal igyekeznek megőrizni tulajdonunkat.
    Nem mélyednék bele most a csőszszolgálat történetének taglalásába, de el kell mondani, hogy valamikor nagy tekintélynek örvendett ez a szolgálat, hét határban ismert csőszeink voltak, de az idő és a körülmények változásával, ez a szolgálat az 1980-as évek végén egyszerűen megszűnt. Legújabban az előző önkormányzat állította fel újra, igaz szerződéses alapon, ügynökségen közvetítésével, amely ez év szeptemberében megszűnt. A szükséglet azonban igazolta létjogosultságukat, így az önkormányzat a közmunkaprogram révén – amit az állam pénzel – fenntartotta a csőszöket.


Szabó Zsolt (középen) munkatársaival

    Az önkormányzat részéről a szolgálatot Mészáros László koordinálja, a csőszök vezetője pedig Szabó Zsolt. A koordinátor elmondta, hogy amikor az ügynökséggel megszakadt a munka, szinte minden munkaeszköz nélkül maradtak. Nem volt egyenruha, a csőszök saját járművüket használják (az üzemanyagot megtérítik nekik), szóval nehéz helyzetbe kerültek. A közmunkáknak köszönhetően, most tovább végzik a munkájukat és igyekeznek helyt állni minden esetben. Szabó Zsolt, a csőszök főnöke elmondta, hogy jelenleg 11 alkalmazottal fedik le Ada község teljes területét, Zenta határától Péterrévéig, a topolyai határtól a Tiszáig. Örömmel szólt arról is, hogy a polgárok legnagyobb része elismerően nyilatkozott munkájukról, ezt egy kis ankéttal támasztotta alá: háromszáz megkérdezett személy közül mindössze ketten mondták azt, hogy nincs szükség a csőszszolgálatra. A munkájuk iránti pozitív hozzáállást igazolja az a tény is, hogy 11 (főleg moholi) gazda közösen megfelelő egyenruhát vásárolt nekik. Ezek: Lajkó Zoltán, Devecséri Szilveszter, Gömöri Imre, ifj. Széll Ferenc, Csuzdi Endre, Horvát Csaba, Raffai József, Nagy Jenő, Almádi Gábor, Vlada Živančev, Ljubomir Morović. Ezúttal hangsúlyozottan is szeretnék megköszönni nekik ezt a segítséget. Szabó elmondta tovább, hogy a rendes hivatásuk mellett más munkákat is felvállalnak, ami kapcsolatos az őrző-védő szolgálattal. Így, őrzik az adai filmvárost (míg le nem bontják), valamint a moholi víztisztító építkezési telepét. Röviden arról is beszámolt, hogy november végén egynapos önkéntes munkaakciót szerveztek a határ megtisztítása céljából. Ugyanis, sokan a háztartási hulladékot felelőtlenül és nagy előszeretettel hordják az Ada és Mohol közötti vasútvonal melletti árkokba (főleg a Potisje mögötti térségben), a dűlőutakra, ami sok kellemetlenséget okozott a többi földtulajdonosnak. Ugyanilyen akciót vittek véghez a moholi Felső, és az adai Alsó rétben is. Összesen két-két pótkocsira való hulladéktól tisztították meg a határt. A munkaakcióban részt vett Mészáros László, Szabó Zsolt, Berec Szilvester, Zsoldos Lajos, Skrinyár Ferenc, Petar Pisarev, Tóth Nándor, Katona István, Jovica Mihajlov és még két vadőr: Sőtér Róbert és Bognár László. A szemét elszállításán kívül, ahol csak lehetett, feltárcsázták, rendbe tették és kiszélesítették a földutakat. Ezekhez a munkákhoz Jakšić Bato és Nagy Jenő bocsátotta rendelkezésükre a traktort, pótkocsit, tárcsát. Ezúton külön is megköszönik segítségüket.
    A vezetett nyilvántartásból kitűnik, hogy ez a szolgálat november folyamán 4 esetben kukorica tolvajokat, egy esetben pedig tűzifalopót kapott el. A súlyosabb eseteket átadták a rendőrségnek. Ezen kívül öt jegyzőkönyvet vettek fel az elkövetett és tetten ért lopásról, hét esetben pedig a polgárok jelentették az észlelt kárt. Hatáskörükbe tartozik még a nomád legeltetés kisérése és megakadályozása. Kijelentésük szerint tilos a nyájak legeltetése a mezőgazdasági területeken 2008. december 1. és 2009. április 1. között.
    Amint látjuk, sokrétű munkát végez a csőszszolgálat, ezért is érdemes nagyobb figyelmet szentelni munkájukra, támogatni őket anyagilag és erkölcsileg egyaránt. Tenni ezt mind, saját érdekünkben is.

V. J.

decembar 2008.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Molski dobošar
Vesti iz policije
Politička hronika
Impresum


Design by VA