Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. december

Címoldal
Álljunk meg egy pillanatra
Községi események
Karácsonyi gondolatok
Szép vers Karácsonyra
Út Eszék és Temesvár között
Most már nyugodtak vagyunk
A Szent Család
Karácsony
Mikulás-nap Moholon
Miki atyát és a Mikulást köszöntötték
Újabb elismerések a Termometalnak
Fából vaskarika
Tíz éves az Aranykapu
Sáros téli hónapjaink
Stop a mobbingnak
Az adai Önkéntes Tűzoltó Testület 125 éve (3.)
Hírek
Rendőrségi hírek
Csősz-ügyek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő 
In memoriam Gyurkovics Tibor
Zöld levél
Fridrik Tamás életműve nyomában (III)
Címeres nemeslevelek - VIII.
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Politikai Krónika
Impresszum

Az adai Önkéntes Tűzoltó Testület 125 éve (3.)

    A második világháború után a testület eszmeileg is és a gyakorlatban is az elsők között eredményesen átszerveződött. Ez alkalommal a testület megalakítja igazgató bizottságát, amelyet közéleti dolgozók és operatív tagok alkotnak a parancsnokkal és többi tisztel. Új alapszabályzat is készült. A tűzoltóság átszervezésével testületünk tagjai részt vesznek különféle községi, járási, tartományi és köztársasági szintű tanfolyamon. Testületünkben a tagság szakképzettsége általában középiskolai volt, de általános iskolai, főiskolai vagy egyetemi végzettségűek is akadtak köztük.
    Ada község tűzoltósága az 1958-as év folyamán a meglévő felszerelést egy új TAM 4500-as autóciszternával tölti fel. 1966/67-ben tovább folytatódik a felszerelés bővítése két AMC tűzoltó járművel.
    1977-ben megalakult a községi közös hivatásos tűzoltó egység, ezt tűzvédelmi rendőrségként 1992-ben a Szerb Köztársaság Belügyminisztériumához csatolták.


Az adai tűzoltók az ötvenes években

    Testületünk történetéből látszik, hogy állandóan önkéntes alapon létezett, dolgozott és fejlődött, a körülményektől függően. Testületünk tagjai mindig odaadóan dolgoztak, ápolták a tűzoltóságot, és szükség szerint részt vettek: tüzek oltásában, mentésben és elemi csapások esetén más beavatkozásokban. A segélynyújtás alkalmával a tagság több esetben ki volt téve egészsége veszélyeztetésének és élete kockáztatásának.
    Az ÖTT pénzelése a háború utáni időszakban a község által történik, rajta kívül ma anyagi támogatást nyújtanak a helyi közösségek, a társadalmi vállalatok, az intézmények, a vállalkozók, az iparosok és más polgárok is.
    A gazdasági, kisipari ágazatok, az építészet, a közúti forgalom és a háztartások fejlődése nagyban megnövelte a tűzveszélyt és a robbanások keletkezését, ez az állapot a tűzoltóságtól megköveteli az állandó készültséget, a szakmai továbbképzést és a meglévő felszerelések bővítését. Ahhoz, hogy az önkéntes tűzoltóság eleget tegyen feladatainak, kellő anyagi támogatás is szükséges.
    2000-ben Makó város Önkormányzata, tűzoltó gépjármű-fecskendőt ajándékozott Ada testvérvárosnak, ezt az adai ÖTT kapta használatra.
2005-ben Makó város Önkormányzati Tűzoltósága vágó-feszítő mentőszerszámot ajándékozott az adai tűzoltóságnak, ez tűzoltó rohamkocsiban van elhelyezve, és forgalmi baleseteknél használandó.
    1994-től minden évben megszervezik az Észak-bánáti Körzet tűzoltóinak versenyét. Ezeken a versenyeken a körzet hat községének tűzoltói vesznek részt, testületünk versenycsapatai is be szoktak nevezni a versenyre. Összesen 35 csapattal vettünk részt különböző kategóriákban. Hét esetben harmadik, egyszer második és egyszer első helyezést értek el, és egyszer a junior férfi versenycsapatunk eljutott a köztársasági tűzoltóversenyre, ezen a 8. helyezést érte el.
    2005-től minden évben tartottunk tűzvédelmi előadásokat az általános iskolások részére Adán, Moholon, Törökfalun, Obornyacsán és Valkai soron. Hét évben szerveztünk a nyári szünidő alatt táborozást az ifjú tűzoltó-pionírok és tűzoltók részére a helybeli üdülőközpont területén különféle programokkal (pionír-tűzoltó és tűzoltó szakvizsgára felkészítő tanfolyamok, ismerkedések, sportolás, kirándulás, aktív pihenés és fürdés). Ezen különböző helységekből összesen 546 tűzoltó vett részt. A tűzoltó táborozások ideje alatt a vizsgára felkészítő tanfolyam elvégzése után 69-en a pionír-tűzoltó, 66-an az első osztályú pionír-tűzoltó és 18-an a felnőtt tűzoltó szakvizsgát tették le sikeresen.
    Az adai ÖTT eddigi munkájáért, elért eredményeiért több kitüntetésben, elismerésben részesült községi, tartományi és köztársasági szinten is, sőt több egyéni elismerést is szerzett a tagság.

Kiss M. Tibor

decembar 2008.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Molski dobošar
Vesti iz policije
Politička hronika
Impresum


Design by VA