Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. december

Címoldal
Álljunk meg egy pillanatra
Községi események
Karácsonyi gondolatok
Szép vers Karácsonyra
Út Eszék és Temesvár között
Most már nyugodtak vagyunk
A Szent Család
Karácsony
Mikulás-nap Moholon
Miki atyát és a Mikulást köszöntötték
Újabb elismerések a Termometalnak
Fából vaskarika
Tíz éves az Aranykapu
Sáros téli hónapjaink
Stop a mobbingnak
Az adai Önkéntes Tűzoltó Testület 125 éve (3.)
Hírek
Rendőrségi hírek
Csősz-ügyek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő 
In memoriam Gyurkovics Tibor
Zöld levél
Fridrik Tamás életműve nyomában (III)
Címeres nemeslevelek - VIII.
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Politikai Krónika
Impresszum

Sáros téli hónapjaink

    Mindaz a csapadék mely nyáron nem áztatta meg vidékünket, most november és december hónapban bőségesen hullott ránk. Áldásos ez a csapadék most is hisz a föld magába szippantja, mint a szivacs a vízbetételkor, sőt mi több, a sár is dagad tőle. Ugye kedves olvasó, azért közös nevezőre jutva jobb és szebb lenne, ha havas és zúzmarás tájra tudnánk ébredni, ami tartós lenne. Jómagam is a telet ilyennek tudom elképzelni és szeretni. De a természet most másképpen látja, ami biztosan úgy a megfelelő. Vidékünkön a sok csapadék ellenére voltak olyan események is, melyeket fontos megemlíteni és nem elhallgatni.


A Family cukrászda

    A gunarasi Family cukrászda szeptember 10-én üzlethelységet nyitott Törökfalun, melyről már írtam az előző cikkek egyikében csak kimaradt a lényeg, hogy a megnyitás napjától számítva november 16-ig nyereményjáték is volt. Ezen a nyereményjátékon mindazok részt vehettek, akik 1.000 dinár értékben vásároltak tortát, süteményt a Family cukrászdában. A nyeremények kihúzása november 16-án a gunarasi cukrászdában volt. A nyereményjáték eredménye alapján a Törökfaluban vásárlók 15 nyereményt nyertek, ami az összesített eredmény szerint a többi településekhez mérten a legjobb volt. A nyeremények listája a következő: torták 1.300, 900, 600 és 400 dinár értékben, 1 tálca aprósütemény, meglepetések mely nyeremények nagy része a karácsonyi ünnepekre lettek igényelve a nyertesek részéről. A főnyeremény egy menyasszonyi torta volt, Pacsérra került.
    Az adai Čika Jova Zmaj Iskoláskor Előtti Oktatási Intézményben november 24-én a névadójuk 132. születésnapjára emlékeztek. Törökfalun és Völgyparton is az óvodások óvónőikkel megünnepelték ezt a napot. Az adai intézmény csokoládét biztosított a kicsik részére, a nevelők pedig az ünneplést szervezték meg. Törökfalun a kis ovisok az óvodájukban beszélgettek, és meghalhatták Zmaj verseit, elfogyasztották az ajándék csokit, valamint a Family cukrászdában sütit ettek, és üdítőt ittak.
    Völgyparton az ovisok óvónőjükkel közösen készültek az ünnepségre, hogy egy emeletes nagy papírtortát díszítettek fel krepp papírból készült virágokkal és gyertyával, miközben az óvodások el voltak foglalva, az óvónő belopta a kapott csokoládékat, melyeket a versek felolvasása és tanulása után kaptak el úgy, hogy felszelték a tortát. Jovan Jovanović Zamj újvidéki orvos volt, aki gyerekeknek írt verseket szerb nyelven. Ezek magyarra is le vannak fordítva. Az ovisok a „Kis lovas” című verset tanulták meg. Mindkét óvodában jól szórakoztak az ovisok, mivel volt meglepetés.


A Valkai sori új kút furata

    A Valkai sori lakosok örömére nagy megmozdulás történt településükön. November 24-én megérkeztek az újvidéki Panakva cég kútfúró munkásai, és megkezdték az új kút fúrását az Újbarázda és Dragin Vladimir utca sarkán, azaz az általános iskola épületével szemben. A munkások gyorsan ügyes munkájukkal vizet találtak, és december negyedikén már tovább is mentek más településre dolgozni. A kút kifúrása után elvégezték a szükséges teszteléseket a furatban. Víz van bőségesen, csak most már a további munkálatok folytatását kell várni, hogy a furat feletti épület és felszerelések elkészüljenek. Mindezek megvalósítását követően lehet majd használni az ivóvizet. A helyi közösség helybeli tanácstagjai december 4-én ebéddel kedveskedtek a munkásoknak. Ezen ők meg voltak lepődve, de megelégedéssel el is fogyasztották.
    Ennek a kútnak a fúrását és felépítését a Tartományi Nagyberuházási Alap tette lehetővé. Erre az adai Önkormányzat 2007-ben pályázott.


A Valkai sori kút fúróinak megvendégelése

    Az adai Vöröskereszt november 26-án véradási akciót szervezett Törökfalun, melyre új, fiatal véradókat is vártak. Nem olyan sokkal korábban Völgyparton a Vöröskereszt nyolc tisztálkodási csomagot osztott ki idős személyeknek.
    A Mikulás egyik szép megünneplésére került sor december 2-án a völgyparti óvoda-iskola épületében, ahova a törökfalui ovisok is eljöttek. „Mikulás bácsi kesztyűje” címen nyolc óvónő bábelőadást tartott a tágrányílt érdeklődő ovis szemeknek és kisiskolásoknak. Az óvónők de a gyerekek is jól szórakoztak és ezzel a kis előadással megkezdődött a Mikulás várása. Mikulást megelőző napon, pénteken az ovisok, mielőtt hazaindultak volna, a cipőkben kis ajándékot találtak, amit a Mikulástól kaptak: Törökfalun csoki mikulást és egy szem szaloncukrot virgáccsal mellékelve, Völgyparton kis papír mikuláscsizmában csokit. Mindkét helyen megvolt az öröm, ezt aztán szüleiknek is elmondták odahaza.
    A végén még meg szeretném említeni, hogy december 5-én a Törökfalui Helyi Közösség tanácsülésén Világos Tibor alelnök és kísérete ismertette a községi 2009-es évi költségvetés tervezetét. A tanács meghallgatta és megvitatta a beszámolót, valamint jóvá is hagyta abban a reményben, hogy a tervezett költségvetés megvalósul az elkövetkező esztendőben.
    Hát a száncsengő nem csilingel még, míg írom ezeket a sorokat, de mondhatom, hogy mozgalmas volt az elmúlt időszak, még ha az embereket az eső sokszor otthonuk zugába kényszeríttette. Lehet, hogy jól is jött, mivel az őszi jó időjárás sok munkával járt, és most a pihenésre is szükség van.

Molnár József

decembar 2008.

Naslovna strana
Opštinski događaji
Molski dobošar
Vesti iz policije
Politička hronika
Impresum


Design by VA